Sport şi stil de viaţă sănătos, tema mobilităţii Erasmus+ a elevilor și profesorilor de la "Ștefan cel Mare" în Albacete, Spania

În cadrul proiectului european Erasmus+ SPORT TO EDUCATE, TO INTEGRATE, TO BECOME CITIZENS OF THE WORLD, ţara coordonatoare a găzduit în perioada 4-8 aprilie 2022, la Albacete ( regiunea Castilia La Mancha, Spania)  o nouă mobilitate la care au participat elevi şi profesori din România, Italia, Portugalia şi Bulgaria. Ţara noastră a fost reprezentată de 2 cadre didactice şi 4 elevi de la Şcoala Gimnazială "Ştefan cel Mare" din Bistriţa, respectiv de căre director adjunct prof. Palalogos Melania, profesor pentru învăţământul primar Fiscutean Maria, Palalogos Andrei (clasa a V-a B), Nistor Ana, Buhos Mara şi Cilean Denis (clasa a VII-a A).

Activităţile desfăşurate la Instituto de Educación Secundaria ( IES) AL BASIT au fost diversificate, şi au cuprins, pe lângă activităţi sportive individuale şi pe echipe, ateliere de  acordare a primului ajutor în situaţii diverse (înec, accident, lovire etc.), de creare a unor produse handmade specifice zonei de provenienţă ( magneţi), discuţii în grup despre ceea ce presupune o igienă corectă a mâinilor. După discursul de bun venit din partea conducerii şcolii-gazdă, elevii şi profesorii au participat la o dezbatere în limba engleză despre sporturile tradiţionale din Spania, despre sporturile preferate şi despre sporturile extreme din ziua de astăzi – activităţi de ascultare a unor documente audio-video şi de răspuns la întrebări, activităţi de exprimare orală. Marţi, 5 aprilie, fiecare ţară din proiect a prezentat sporturi şi jocuri tradiţionale, iar joi a avut loc o competiţie de floorball ( hochei în sală), cu echipe mixte ( câte un elev din fiecare ţară în fiecare echipă), în urma căreia toată lumea a fost desemnată câştigătoare.

Din program nu au lipsit vizitarea zonei şi descoperirea culturii şi a tradiţilor locale – Parcul Abelardo Sánchez, Teatrul Circ, Primăria din Albacete – cel mai populat oraş din comunitatea Castilia-La-Mancha, Muzeul Cuţitelor din Albacete, catedrala Sfântul Ioan Botezătorul ( catedral de San Juan Bautista) – Albacete. Ziua de miercuri, 6 aprilie, a fost rezervată descoperirii oraşului Valencia, cel mai important port mediteranean al Spaniei – elevii au luat lecţii de navigaţie pe Marea Mediterană, au descoperit jocuri de plajă pe plaja Malvarrosa, au  vizitat centrul vechi al oraşului, Cartierul Carmen, şi turnurile Quart. Nu puteam să ne luăm rămas bun de la aceste meleaguri castiliene fără a pune piciorul şi-n oraşul Cuenca, oraşul sculptat în stâncă, cunoscut prin casele agăţate pe stâncă Casas Colgantes, Plaza Mayor –centrul oraşului vechi, plin de turişti şi terase, unde am vizitat şi frumoasa catedrală a cărei construcţie a început în secolul al XII-lea şi a fost realizată pe o perioadă mai lungă de timp. Dar principala activitate din Cuenca a fost vizitarea Muzeului Paleontologic şi participarea, în calitate de "detectivi" la atelierul de identificare a unor fosile şi a unor urme de fosile din cele mai vechi timpuri.

Experienţele de învăţare din cadrul programelor Erasmus+ sunt experienţe unice care rămân scrise pe vecie în sufletul nostru, deoarece ajungem să ne cunoaştem mai bine în calitate de cetăţeni europeni, să cunoaştem oameni şi locuri noi, să ne dezvoltăm o serie de competenţe necesare dezvoltării noastre personale şi profesionale – competenţe de comunicare lingvistică, de socializare, de relaţionare, de cooperare, de descoperire şi aplicare a unor strategii noi de învăţare şi a unor metode nonformale preluate din alte sisteme de învăţământ etc. Erasmus+ îţi oferă posibilitatea să participi la schimburi de experienţă în diferite ţări ale Europei, să explorezi locuri minunate de pe continentul european, să te dezvolţi aşa cum doreşti prin învăţare nonformală şi experienţială, să schimbi mentalităţi, să aduci o plus valoare dezvoltării personale.

 

Prof. Palalogos Melania, prof. înv. primar Fiscutean Maria

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5