Star Party: Perseide 2022, în 12 august, pe Dealul Budacului!

Dacă nu ai planuri în 12 august, atunci ia-ți familia, prietenii, o pătură, multă dispoziție bună și vino la Star Party: Perseide 2022!

Anul acesta, POV21 îți propune o locație clasică pentru evenimentele lor de tradiție în aer liber: Dealul Budacului, zona Serbările Zăpezii, municipiul Bistrița (click aici pentru a vedea locația în Google Maps).

Voluntarii vor pregăti o seară de distracție cu muzică, telescoape astronomice, lansare de lampioane și foc de tabără. Așa cum v-au obișnuit, POV21 vă pregătește o introducere în orientarea pe cer, cu lasere astronomice, urmând apoi să prezinte Constelațiile Zodiacale vizibile pe timpul verii, observabile pe cer.

POV21 este o asociație de tineri care se ocupă cu organizarea de evenimente, marketing online și scriere de articole. Însumează o redacție națională, șase redacții internaționale și șase redacții locale. ONG-ul POV21 ajută tinerii să se dezvolte și să învețe lucruri noi în cadrul unui colectiv. Scopul acestei asociații este de a forma tineri independenți ce își pot antrena abilitățile în diferite domenii, precum design grafic, PR, scriere de proiecte și, actual, dezvoltarea departamentului de radio. Pe lângă activitățile on-line, POV21 organizează anual o serie de evenimente. Printre acestea se regăsesc: Star Party: Perseide, HillTop Festival, TEDxBistrița, Gala Comunitarium și Biblioteca POV21.

Proiectul Star Party se adresează publicului de toate vârstele și genurile. Aflat la cea de-a patra ediție, acesta are scopul de a educa publicul cu privire la diferite fenomene astronomice, distrându-se. Astfel, pe lângă Perseide, echipa POV21 a organizat câte un eveniment Star Party cu ocazia altor fenomene astronomice, și anume Strawberry Moon (Lună Sângerie) și Full Moon (Lună Plină).

Perseidele sunt o ploaie de meteori, ce intră în atmosfera Pământului, anual, pe data de 12 august, la viteze foarte mari și pe traiectorii paralele. Puteți observa pe cer chiar și 100 de meteori pe oră. De dimensiuni extrem de mici, majoritatea acestora se dezintegrează în atmosferă și nu ajung niciodată să lovească suprafața Pământului.

 

De unde provine denumirea de „Perseide”?

Substratul denumirii îl regăsim în mitologia greacă. Perseu era fiul Danaei și al lui Zeus, care pentru a ajunge la aceasta, a luat forma unei ploi de aur. Momentul de glorie a lui Perseu a fost cel în care a înfruntat cu mult curaj și dibăcie Gorgonele. Pus în dificultate de faptul că privirea Meduzei poate transforma pe oricine în stană de piatră, acesta s-a folosit de scutul primit de la Atena. Privind reflexia gorgonei în scut, Perseu a reușit să-i taie capul, ieșind învingător din această aventură primejdioasă. Deoarece Perseu a îndeplinit dorința zeilor de a o ucide pe Meduza, ploii de stele i se atribuie simbolic, rolul de dar pentru omenire, devenind o ocazie memorabilă de a ne exprima cu toții dorințele, cu ochii ațintiți spre cer.

Evenimentul are loc vineri, 12 august, la ora 19, pe Dealul Budacului, din localitatea Bistrița (click aici pentru a accesa locația). Intrarea și participarea la activități este liberă. Mâncarea și băutura nu sunt asigurate.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5