Statisticienii, la ceas aniversar

Statisticienii au sărbătorit, ieri, 12 iulie, 152 de ani de la înfiinţarea statisticii oficiale în România.

Aniversarea din acest an a avut o semnificaţie deosebită, ea survenind cu puţin timp înainte de realizarea primului recensământ al populaţiei organizat la noi după ce ţara a căpătat statutul de stat membru al Uniunii Europene.

Aceasta este o condiţie care obligă la şi mai multă rigoare, rezultatele acestui important demers devenind o parte componentă absolut necesară, fără de care Uniunea Europeană, ca ansamblu, nu şi-ar putea cunoaşte, la dimensiunile reale, mărimea totală a potenţialului de populaţie de care dispune.

Este, într-un fel, în alt cadru, reeditarea situaţiei din 1859, atunci când, la doar câteva luni de la înfiinţare, statistica oficială românească a avut curajul de a proceda la primul recensământ de populaţie din istoria ţării, pentru a pune la îndemâna primilor conducători ai Principatelor Unite datele necesare iniţierii procesului de edificare a României moderne.

Statistica oficială în România a luat fiinţă la 12 iulie 1859, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Ordonanţa de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă.

Fiind una dintre primele instituţii publice apărute în România după Unire şi fără a se abate de la principiile respectului faţă de adevăr, statistica oficială şi-a păstrat statutul de principal instrument de cunoaştere şi evaluare a realităţilor ţării, oferind, prin informaţii şi date statistice, baza necesară autorităţilor, agenţilor economici, întregii societăţi în elaborarea şi punerea în practică a unor programe realiste de guvernare, de dezvoltare economică şi socială.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5