No comment

Stelian Dolha: Unul dintre cele mai importante proiecte pe care Bistriţa-Năsăud îl va avea pe agricultură, va fi reconversia livezilor

În urmă cu câţiva ani am avut în judeţul Bistriţa - Năsăud, reconversia viţei de vie, un proiect pe care vă spun cu oarecare durere, nu am ştiu să îl gestionăm bine, pentru că la început au fost alocate 300 de hectare pentru reconversia viţei de vie, şi pentru că timp de doi ani de zile nu s-a ştiut de acest proiect, ne-au fost retrase 180 de hectare. Am rămas cu 120 de hectare. Cu 120 de hectare ce reconversie să faci? După, prin insistenţe, ne-au mai fost alocate 80 de hectare, am ajuns la 200 de hectare, insuficiente pentru a aduce un astfel de proiect în judeţ.

Acum, ştim de la Direcţia Agricolă că sunt cerute 2.500 de hectare pentru această reconversie pomicolă. Întrebarea mea, în Comisia de agricultură, pentru ministru, şi dacă vreţi şi directă, şi prioritate pentru acest judeţ, va trebui să ştim unde sunt aceste bazine pomicole. Dar înainte de asta, va trebui să organizăm nişte dezbateri cu primarii din localităţile unde aceste bazine pomicole ar exista, să ştim care este cererea noastră, care este ghidul solicitantului, pentru că trebuie să ştim şi bineînţeles ce autoritate trebuie să stabilească aceste bazine pomicole în judeţul Bistriţa-Năsăud. E foarte important ca aceste lucruri să se facă corect şi dacă vrem să fim subiectivi, în favoarea bistriţenilor.

Comentarii

23/05/13 09:55
Un cititor ...

Domnul Dolha,
Ne trebuie si mere si struguri... dar cel mai tare ne doare pe noi, faptul ca s-au distrus din judetul nostru, absolut toate solariile si spatiile unde se cultivau legume si zarzavaturi si acuma le cumparam de la straini si le dam de lucru acestora nu la "taranii" nostri ( sau ma rog... celor care lucreaza in agricultura din Romania...) . Avem un bazin hidrografic excelent, inclusiv la noi in judet. De ce nu se face o initiativa legislativa, prin care absolut toate "luncile si vaile" din arealul bazinului hidrografic, sa fie captate intr-o ferma agricola de stat, unde cu apa din cursurile de vai si rauri, sa se irige aceste culturi intensive , sa avem legumele si zarzavaturile noastre, iefine si neimbascite cu tot soiul de chimicale ce ne imbolnavesc efectiv ?
Toti proprietarii de terenuri din aceste locuri, sa fie cooptati in aceste ferme de productie ca actionari... chiar "fortat"... daca acestia nu inteleg necesitatea si fenomenul in sine... ca efectiv, stau pamanturile noastre in nelucrare, taranii nostri n-au cu ce sa le lucreze si cu ce sa le cultive si "murim de foame"... uitandu-ne dupa produse straine si foarte scumpe... , iar apele noastre se duc... " pe apa sambetei"... si nu sunt folosite nici la agricultura , nici la zootehnie si nicaieri undeva productiv...
Sunteti in "barca de la putere"... de ce nu faceti acest lucru, ptr ca numai agricultura intensiva ne mai poate salva ! Noi nu putem concura cu marile puteri industriale si cibernetice in alt mod... , stiti bine asta... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5