Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” de la Dumbrăveni, la cea de a 8-a ediție

Prof. Ioana Drăgan

67 de copii au participat la Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” din parohia Dumbrăveni, Protopopiatul Beclean. Misiunea Taberei ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII”, a fost să ofere copiilor și tinerilor o experiență vie a relației lor cu Dumnezeu și cu semenii, în spiritul credinței ortodoxe, într-un mediu natural, recreativ și educativ.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiescop și Mitropolit Andrei, Parohia Ortodoxă "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Dumbrăveni a organizat Tabăra de vară intitulată "Vacanță în pridvorul Bisericii".

Trăiesc bucuria unei misiuni, a unei mărturisiri pe care împreună cu echipa noastră o facem în rândul copiilor și a tinerilor. Este un prilej binecuvântat pentru a dialoga cu copiii, pentru a le propune Calea, Adevărul și Viața.

Personal, văd normale aceste activități. Aceasta este normalitatea, să conștientizăm că Dumnezeu este cu noi în toată vremea. Trăiesc în fiecare vară și bucurie și frică. Organizarea acestor tabere este și o mare responsabilitate. Ne dorim ca toată activitatea frumoasă pe care o propunem și pentru care muncim câteva de persoane să se desfășoare fără incidente neplăcute”., a mărturisit părintele Leon Drăgan.

Tabăra  a avut loc în perioada 11- 12 august și a fost dedicată tuturor de toate vârstele, participând 67 de copilași și tineri din parohie. Activitățile s-au desfășurat sub coordonarea părintelui paroh Leon Drăgan și a doamnei preotese Ioana, iar obiectivul principal urmărit în această tabără a fost acela de a îmbina activitățile duhovnicești cu cele educative și de a-i apropia pe copii de Dumnezeu.

Printre activitățile taberei s-au numărat:

1. Atelier de lumânări ceară, învățând pașii în realizarea unei  lumânări, tehnicile si procedurile,urmând apoi pictura din pastile colorate de lumânări, coordonat de Prof. Ioana Drăgan

2.Concursuri și jocuri sportive, conduse de domnul Gal și Asociața acestuia Libra Star

3. Seminar de poliție condus de domnul Polițist Sol Bogdan și colegii lui, recapitulând atât cu cei mici cât și cu cei mari, regulile de circulație pe care să le aplice atunci când sunt pe stradă, dar și ce au de făcut pentru a fi în siguranță când sunt singuri acasă, la școală sau folosesc internetul. Totodată domnii de la poliție au prezentat o activitate informativ-preventivă pe linia prevenirii consumului de droguri și a siguranței tinerilor.

4. Atelier flori de hârtie coordonat de doamna Coptil Zorica arătându-ne noțiuni esențiale de teorie, pașii în realizarea unei margarete, a trandafirului și învățându-i să construiască un buchet

5. Jocurile de cunoaștere, de mișcare, dezvoltare personală au fost conduse de voluntarii Protopopiatului Beclean și au adus multe zâmbete pe fețele copiilor

6. Atelier hand made condus de Prof. Ramona Mureșan, unde fiecare copil și-a realizat propriul animăluț,

6. Pictură pe față și tatuaje cu artista Alexia Mureșan  , fiind o activitate distractivă, cei mari și mici s-au putut transforma în supereroii lor favoriți.

8. Tobogan gonflabil și vată pe băț oferit de Tobolino

9. Cateheze conduse de Pr. Leon Drăgan

10. Sesiunea ",Întreabă preotul"

11. Atelier ” Micul Cofetar conduse de Victorița și Casandra Petrina, învățându-i să-și facă propriul desert,

Cred că atelierele pe care le facem în tabere – de comunicare, de autocunoaștere, sunt importante pentru că le arată tinerilor că toate lucrurile au o rezolvare, că ei au dreptul să simtă și să ofere emoții pozitive. Ei nu pot schimba situația de acasă, nu pot schimba familia pe care o au, dar își pot influența grupul de prieteni și pot schimba lucruri mici din viața lor.

Sunt câteva direcții în care mergem cu taberele noastre. Prima este aceea de a le arăta tinerilor că Biserica este un spațiu apropiat lor, Biserica este un mare Acasă. A doua direcție este de a încuraja tinerii că pot reuși în viață cu muncă și seriozitate. Cea de-a treia direcție este aceea de a-i asigura de sprijinul nostru, a adulților în această creștere a lor, a specificat preoteasa Ioana Drăgan.

Rugăciunile de dimineață și seară, Sfânta Liturghie din ultima zi a taberei și atelierul „Întreabă Preotul” , cateheza despre  ” Sfânta Liturghie”au fost prilejuri perfecte de a experimenta credința

A fost o experiență inedită pentru toți copiii. Și o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber. Ne-am făcut noi prieteni și ne-am bucurat de frumusețile naturii. Cel mai mult mi-a plăcut atelierul de lumânări ceară condus de doamna preoteasă si Activitățile sportive cu domnul Gal. Am aflat cum să ne descurcăm în situațiile de urgență. Și, de asemenea, ne-a ajutat să dezvoltăm compasiunea și să înțelegem valoarea unei vieți. Am fost încântați să ne realizăm propriile flori  și să le  ducem acasă. Mulțumim părintelui și doamnei preotese! Atelierele și taberele pe care le organizează sunt cele mai frumoase evenimente din satul nostru”, a mărturisit Maria, una dintre elevele participante la tabără.

La finalul taberei a fost organizat un spectaculos foc de tabară, copii cântând și dansând în jurul lui.

Părintele Leon Drăgan a transmis mulțumiri și recunoștință tuturor celor care au ajutat și coordonat atelierele în tabăra Vacanța în pridvorul bisericii.

Suntem recunoscători domnului Gal Daniel, de la Asociația Club Sportiv Libra Star pentru minunatele Activități, Jocuri și Concursuri Sportive, domnului polițist Sol Bogdan și colegilor lui, pentru seminarul de prevenire a pericolelor, regulilor de circulație și activităților de informare cu privire la consumul de droguri. Totodată mulțumim doamnei Coptil Zorica  pentru atelierul de flori din hârtie, a adus bucurie in sufletul copiilor care au plecat acasă cu propria floare și propriul buchet! Mulțumim Doamnei Ramona  Mureșan, pentru atelierul hand made,  artistei Alexia Mureșan pentru atelierul de desen, pictura pe față și tatuaje. Mulțumim Tobolino pentru toboganul gonflabil.

 Mulțumim tuturor cadrelor didactice implicate care ne-au ajutat, tuturor voluntarilor, sponsorilor și donatorilor fără de care nu se putea realiza aceste activități. Mulțumim tuturor gospodinelor care ne-au pregătit numeroase bunătăți. Si nu în ultimul rând va mulțumim vouă, dragii noștri tineri și copilași că ați participat în număr așa mare, 67 de copii doar din parohia noastră. Vă iubim și prețuim!

Printr-o tabără de 3-4 zile nu formăm un caracter creștin, dar formăm un loc, un context în care tânărul participant vede că Biserica este și pentru el. Dar lumea trebuie să înțeleagă că prin tabere noi încercăm să îi facem cunoștință tânărului cu spațiul Bisericii.

Mai de folos cred că este pentru un tânăr un atelier de istorie alături de alți tineri, în biserică, decât un joc pe consolă acasă în singurătate. Tabăra trebuie să fie acel pod pe care tânărul trece spre o viață nouă.

Am tot fost întrebați care este folosul real al taberelor. Mulți caută folosul direct. Se așteaptă ca la prima duminică după tabără biserica să fie plină de tineri. Dar folosul real este altul.

Pentru un tânăr de 16-17 ani care s-a spovedit în tabără, deși nu a mai făcut lucrul acesta de la 10 ani, tabăra a fost cu folos? Dacă un tânăr a primit Sfânta Împărtășanie după 7-8 ani, tabăra a fost cu folos? Dacă un tănăr a călcat cu drag pragul bisericii după mulți ani în care nu mai făcuse asta, tabăra a fost un folos?

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5