Târgul Internaţional de Artă Populară – la Festivalul Internaţional de Folclor Nunta Zamfirei!
În dimineaţa însorită de 28 iulie, ora 11, de vară bistriţeană, pe aleile Parcului Municipal din Bistriţa, ale „Prietenului parc”, numeroşii trecători au asistat la festivitatea de deschidere a Târgului Internaţional de Artă Populară, cu un moment de dans popular românesc, susţinut de ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş” al Palatului Culturii şi de o alocuţiune de salut, rostită de directorului Festivalului Internaţiuonal de Folclor „Nunta Zamfirei”, dr. Dorel Cosma.
Ştafeta prezentării standurilor târgului a fost preluată apoi de jurnalistele Doris Cosma şi Mărioara Sigheartău, ce au prezentat, pe rând, standurile participanţilor la valorosul şi ineditul târg internaţional de artă populară. Pe toată durata celor 7 zile de festival, bistriţenii şi turiştii români şi străini pot vizita târgul, putând să-şi achiziţioneze obiecte de artizanat, costume populare, instrumente muzicale, produse de marochinărie, lucrărui plastice, păpuşi şi jucării exotice ale ţărilor, cele 15 participante la Nunta Zamfirei – făcându-le daruri color dragi, ce au fost aduse de peste mări şi ţări, care să le amintească de Bistriţa, să facă poze la Nunta Zamfirei, cu nuntaşii sosiţi de pe întreg pământul.
În acest necesar şi util târg, expun produsele lor de artizanat şi artă populară, toate ţările participante şi meşteri populari din România, târgul putând fi vizitat în fiecare zi de la ora 11. Se pot face poze cu regele Montezuma şi cu Păpuşa Mărioara Sigheartău!
Concomitent, cu prezentarea standurilor de pe aleile Parcului municipal, membrii ansamblurilor ţărilor prezente la festival şi la târg, au oferit câteva lecţii de dansuri ale ţărilor lor, împreună cu bistriţenii prezenţi, ce au fost invitaţi să participe în fiecare seară la festival, astfel târgul devenind şi locul unde s-au derulat adevărate cursuri de dansuri ale celor 15 ţări participante.
Deschiderea festivă a Târgului Internaţional de Artă Populară s-a încheiat magistral, cu o „Horă a Unirii”, o horă mondială a prieteniei, o horă a păcii, o horă a iubirii, dansată de toţi participanţii străini şi români, bistriţeni prezenţi, pe muzica Imnului Festivalului Internaţional de Folclor Nunta Zamfirei, horă parcă vegheată nu numai de soarele muzical al Bistriţei, generos şi de un cer senin, ci şi de statuia emblematică a poetului George Coşbuc!
„Când muzele poeţilor cântă/ Zăngănitul armelor încetează” – scria Homer!
Adaugă comentariu nou