Tarifele medicilor de familie, majorate cu 5-10%
O serie de tarife pentru serviciile medicale ce sunt prestate în cabinetul de medicină de familie au fost propuse de curând de Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei(SNMF) şi cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).
În mare parte tarifele nou adoptate înregistrează o creştere de 5 – 10% faţă de ultimii doi ani şi sunt aplicabile la nivelul celor aproximativ 35 de servicii medicale ce pot fi prestate în cabinetul medicului de familie. Şi până acum aceste servicii erau tarifate, listele regăsindu-se pe uşa fiecărui cabinet de familie.
Consultaţia la cerere pentru persoanele neasigurate – 25 de lei
Documentul recent adoptat de cele două organizaţii profesionale prevede ca medicul de familie să taxeze consultaţia la cerere pentru persoanele neasigurate cu 25 de lei.
De asemenea pentru pacienţii care nu se afla înscrişi pe listă, costul unei consultaţii, la cerere va fi de 30 de lei. În afara orelor de program consultaţia ar putea fi taxată cu 40 de lei, iar în zilele de weekend şi sărbători legale ar putea fi taxată cu 80 de lei, pentru intervalul orar 20.00 – 08.00.
Chiar şi persoanele asigurate ar putea fi nevoite sa plătească anumite documente eliberate de medicul de familie. De exemplu, 20 de lei – adeverinţa pentru atestarea stării de sănătate, tot 20 de lei pentru adeverinţele medicale acordate adulţilor sau 100 de lei pentru completarea actelor medicale pentru asigurări suplimentare.
În cazul persoanelor care pleacă definitiv în străinătate şi au nevoie de un document cu privire la starea de sănătate vor trebui să achite 400 de lei. Documentul reprezintă echivalentul fisei medicale.
5 lei o injecţie intramusculară, 20 de lei dacă se face la domiciliu
Pentru tratamentele care nu sunt recomandate de medicul de familie, tarifele au rămas relativ la valoarea de acum doi ani. Astfel, pentru o injecţie intramusculară tariful rămâne de 5 lei, iar dacă tratamentul injectabil se face la domiciliu, ajunge la 20 de lei. Aceeaşi sumă va fi aplicată şi în cazul unui sondaj vezical.
Printre cele 35 de servicii medicale care pot fi efectuate contra-cost asiguraţilor din lista proprie, în afara programărilor sau celor care refuza programarea se numără şi o serie de servicii speciale.
Astfel pentru efectuarea unei electrocardiograme ar putea fi solicitată suma de 15 lei şi 20 de lei pentru un EKG cu interpretare, în timp ce pentru o ecografie taxa e de 40 de lei.
Este important de ştiut că serviciile contra-cost se aplică doar în anumite condiţii. În primul rând este vorba de acele servicii medicale care se fac la cererea pacientului sau atunci când persoana asigurată /neasigurată solicită efectuarea serviciilor înaintea datei programate.
Furnizorul are dreptul de a încasa contravaloarea serviciilor care nu se decontează de casele de asigurări de sănătate din Fond. Totodată, legea 95/2006 cât şi Contractul - cadru stabileşte posibilitatea asiguraţilor de a solicita servicii medicale, fără a fi decontate din Fondul de asigurări sociale de sănătate.
Citiţi şi:
- Coplata serviciilor medicale- repusă pe tapet
- Serviciile medicale la cerere se plătesc
- Camelia Ilişuan (CAS BN): Unele cereri ale medicilor de familie au fost incluse în noul Contract cadru. Punctul per capita este de 5,8 lei
- Noul contract de servicii medicale intră în vigoare din 1 iunie
- Asiguraţii puşi la plată pentru sănătate
Adaugă comentariu nou