Teaca, un spatiu care se conturează din mers

Localitate situată în zona de câmpie transilvană, Teaca a parcurs în ultimii ani un drum irevrersibil în ceea ce ne place să spunem că este civilizaţia europeană.
Dacă au existat şi etape, dupa 1989, în care acest loc părea a se stinge din neglijenţă umană şi lipsa unor proiecte publice viabile, în ultimii ani, comuna, cu satele aferente, a prins contur ferm şi se evidenţiază, prin infrastructura de care beneficiază, printre comunele cu pondere economică certă de pe întregul judeţ.
Printr-un management asigurat de echipa Consiliului Local, dar sigur, cu implicarea directă şi gospodărească a primarului Munteanu Damian Iustian , secondat fiind de viceprimarul Petrus Vasile, în locul în care părea să nu se mai întâmple nimic important, au fost demarate lucrări de infrastructură modernă, de care beneficiază oamenii locului.
Centrul comercial şi viticol cu greutate în perioada interbelică, Teaca şi-a revenit pe linia de plutire, şi-a vindecat rănile sociale, datorate plecării masive a saşilor din această zonă.
Cu doar patru ani în urmă, puţini dintre locuitorii de aici, tot mai săraci şi mai îmbătrâniţi, ar mai fi acordat o a doua şansă istorică, ar fi mizat pe un potenţial real economic.
Acum, am putea spune că Teaca s-a ridicat ca Pasărea Pheonix, din propria-i cenuşă, în cazul în speţă, nefiind vorba de o cenuşă de după incendiu, ci de un fel de lentoare provincială, din care trebuiau să o scoată oamenii harnici şi curajoşi.
Iată că minunea s-a întâmplat.În ultimii patru ani pe care i-am traversat, pe lângă imobilul cu destinaţie socio-medicală, datorat osârdiei fostului primar prof. Zaig, cetăţenii comunei pot beneficia nu doar de noi locuri de muncă, ci si de reţele de apă curentă, gaze naturale şi canalizare. S-au instituit şi evenimente culturale de valoare natională, s-au pus bazele unei gospodăriri ecologice şi de înfrumuseţare a spaţiului comunal. Ca într-un puzzle aflat în construcţie, pe lângă detaliile care ţin de instituţiile de învăţământ etc. din centrul de comună, dar şi din satele aferente,- aici sunt trasate deja jaloanele viitoarelor proiecte menite să facă din satele Archiud, Ocniţa, Pintic şi Viile Tecii, puncte de referinţă ale unor localităţi milenare dar care au nevoie ca de aer, de beneficiile civilizaţieie cu care se trăieşte în Mileniul 3.
La Teaca relizările din ultimii patru ani sunt palpabile.
Sunt multe? Sunt puţine?
Depinde din ce unghi priveşti.
Parafrazând citatul unui celebru Preşedinte al SUA, poate e timpul să nu ne întrebăm doar ce... a făcut bun primarul Munteanu pentru comună, ci... şi ce au făcut ei, cetăţenii comunei pentru a-l susţine în demersul său extraordinar.
Teaca la timpul prezent, aşa cum este azi,- este corespondentul unui semn de seriozitate umană, de muncă în echipă şi angajament dus cu brio până la capăt de actualul primar, Munteanu Damian Iustian.

Melania Cuc
Scriitor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5