TOAMNA SE NUMĂRĂ BOBOCII

Bun găsit tuturor celor care iubesc folclorul românesc! Am fost întrebată de ce “Toamna Bârgăuană”, iar eu am răspuns, cu umorul specific românilor, pentru că “Toamna se numără bobocii”. Voi explica semnificaţia acestui proverb, pe două planuri:

1. După cum se ştie, anul acesta a fost generos din punct de vedere agricol şi aş remarca, în mod deosebit recolta de mere şi prune, care au umplut ştraifurile, încărcate de roadele pământului, semn că în iarnă va fi belşug şi se vor porni iar velniţele şi va curge ginarsul pe Bârgău – “Dumă Doamne, dumă zău…”

2. În planul doi aş vorbi despre roadele în plan cultural – artistic, având în prim plan sărbătoarea celor peste 30 de ani de activitate susţinută de Ansamblul Folcloric “Plaiurile Bârgăului”, pe care, am avut cinstea şi onoarea să-l conduc, în ultimele două decenii, depunând toată sârguinţa şi devotamentul de care am fost în stare.

Dacă ar fi să facem o retrospectivă completă, a activităţii acestui ansamblu, ar trebui să scriem un adevărat roman, cu peste treizeci de volume, pentru a cuprinde şi reda întreaga desfăşurare a evenimentelor, de mare valoare artistică, în sprijinul culturii şi a folclorului authentic, care, indiferent în ce regim politic ne-am afla, nu poate fi separate de popor pentru că tocmai poporul este izvorul, rădăcina, sufletul şi inima existenţei noastre.

Prin folclor ne-am alinat durerea, ne-am plans amarul, nemulţumirea şi revolta, bucuriile şi împlinirile. Prin folclor ne-am făcut cunoscuţi în lume, ne-am identificat şi am devenit o emblemă de prestigiu.

Întorcându-mă la izvor, aici pe Valea Bârgăului şi Bistriţei, am descoperit nestemate de folclor, atât solişti vocali cât şi instrumentişti, între care aş aminti pe Ioana Hangan, Ioan Lazăr, Dumitru Bonău, Dumitru Ciupa, Marioara Şigartău, Nicolae Cioanca, cât şi dansatori, precum fraţii Flămând, Ioan Gordon, Aurel Badiu, Petru Moldovan şi rapsozi cu mare talent, ca Ioana Beşa sau regretatul Arghil Ciupa.

Mai trebuie remarcat faptul că în acest ansamblu nu au activate numai cei din Prundu Bârgăului, ci şi mulţi alţii, tineri şi vârstnici, cu inima deschisă pentru folclor, din comunele şi satele învecinate, pe care conducerea căminului cultural prundean i-a ajutat, întotdeauna. Roadele cultural – artistice, culese de ansamblul nostru, sunt la fel ca cele ale unei toamne bârgăuane bogate, pe care acum le sărbătorim.

Ioana Suciu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5