„Toate femeile au dreptul la siguranta si libertate”
Avand in vedere ,,Campania celor 16 zile de Activism împotriva Violenţei asupra Femeii” Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, initiaza si participa la aceasta intalnire, cu scopul de-a face o scurta informare privind prevenirea si combaterea violenţei în familie, de a prezenta cateva materiale despre familie, rolul ei in societate, in cresterea si educarea copiilor, drepturi, obligatii... , de asemenea vom prezenta o publicatie a MMFPS care vine in sprijinul celor care lucreaza in acest domeniu „Ghidul de interventie in cazurile de violenta in familie”
Prin actiunile noastre incercam sa sensibilizam opinia publică cu privire la amploarea acestui fenomen, sa trezim dorinţa de a ne ajuta semenii aflaţi în suferinţă, de a le întinde o mână de ajutor celor care au nevoie de sprijin. Toată lumea trebuie să înţeleagă că nu este o ruşine să ceri ceea ce ţi se cuvine, mai ales dacă este vorba despre un drept garantat prin lege, cum este cel la libertate şi demnitate.”
Ne aflam la inceput de drum in aceasta actiune, având nevoie de formarea unor specialisti si de programe concrete de sensibilizare a comunitatilor, a opiniei publice.
Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în drepturi. Trebuie să ştim că actele de violenţă reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului la viata, siguranta, libertate, demnitate, integritate fizica si psihica recunoscute şi garantate prin lege.
Preocuparea pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, a devenit o problema de politica natonala. Avand in vedere faptul ca Romania este membra a UE, trebuie sa acordam o importanta din ce in ce mai mare securitatii ceteteanului .
Legislatia, strategiile de actiune si interventie in constientizarea si sensibilizarea opiniei publice sunt in continua schimbare.
De aceea s-a simtit nevoia elaborarii unui „instrument de lucru” care vine in sprijinul celor ce lucreaza in acest domeniu.
Acest ghid a adunat modele de bune practici si ideile celor care s-au implicat in elaborarea lui
Pentru realizarea acestui instrument de lucru au colaborat reprezentanti ai ministerelor, institutiilor guvernamentale si neguvernamentale, specialisti din mediu universitar si nu in ultimul rand actori locali cu experienta in domeniu.
Acest ghid vrea sa fie limbajul comun a celor care intra in contact cu victimele violentei in familie sau cu agresorii, a specialistilor cu atributii pe segmentul de incluziune sociala din institutiile guvernamentale sau neguvernamentale, in scopul creerii unui cadru unitar de actiune.
Propune o munca de echipa inter si multidisciplinară atat in diagnoza cazurilor cat si in procesul de recuperare a acestora prin serviciile sociale primare sau specializate.
Ne ajuta la identificarea motivelor care duc la acte de violenta si abuz, a factorilor de risc, stabilirea corecta a nevoilor victimei, sau a agresorului si masurile de urgenta ce trebuie luate pentru protectiea acestora
Statul român a încercat să creeze un cadru favorabil care să permită găsirea unor soluţii de prevenire şi combatere a fenomenului violenţei în familie, precum şi de sprijinire a persoanelor victime ale violenţei în familie si de consiliere a agresorilor.
Legislatia romaneasca se bazeaza pe recomandarile legislatiei europene, principalul act normativ fiind Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, in baza careia a fost infiintata ANPF, din subordinea MMFPS ce coordoneaza punerea in aplicare a masurilor de prevenire si combatere a vilentei in familie.
Alte legi
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului;
• Codul Penal al României
• Codul de Procedură Penală;
Codul de Procedură Civilă;
• Constituţia României;
• Codul Familiei.
Tranziţia, prin care trece societatea românească, a pus familia in situatii noi, legate de şomaj, sărăcie, neajunsuri de zi cu zi, ignoranta, consumul de alcool, de droguri, care duc la socializarea într-un mediu marcat de violenţă.
Câteva date statistice ne vor ajuta sa vedem realitatea in care traim.
Pe baza informaţiilor primite şi centralizate in baza Protocolului Interinstitutional AJPS are posibilitatea să identifice măsuri şi acţiuni pentru prevenirea sau diminuărea fenomenului de violenţa domestica
În cele 9 luni ale anului 2009 din datele primite au fost înregistrate un număr de 114 victime ale violenţei în familie: fiind vorba de violenţă fizică, psihică, verbală, socială, economică, sexuală sau alte forme pe care le-a îmbrăcat acest fenomen. Din care 10 barbati, 104 femei; 27 povin din mediu urban si 87 din mediu rural
Nu este lipsită de importanţă comparaţia cu anul 2008 când au fost înregistrate doar 59 cazuri de violenta domestica, iar in anul 2007 au fost inregistrate doar 47 de cazuri.
Suntem conştienţi că numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare, dar victima preferă să nu se adreseze instituţiilor publice sau organizaţiilor neguvernamentale specializate, pentru că nu este uşor să recunoască faptul că se află într-o situaţie de acest gen şi să vorbească cu persoane străine despre problemele personale.
Extinderea acestui fenomen şi complexitatea consecinţelor, fac din această „boală socială” o problemă a noastră, a tuturor.
Violenţa în familie a devenit o problemă globală, având loc între persoane de toate vârstele, naţionalităţile şi care provin din toate categoriile socio-economice. Este un fenomen prezent atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.
Atata vreme cat violenta este ignorata sau tolerata, lasata sa isi continue existenta secreta si devastatroare, nu putem vorbi de o reala politica sociala si de o buna calitate a vietii individului si a familiei
Director coordonator
Tanco Petronel Claudiu
Citiţi şi:
- Campania ”Respiră fără frică…sunt bine!” la Năsăud
- 45 de cazuri de violenţă în familie, înregistrate în primul trimestru al anului
- Undă verde pentru ordinul de protecție provizoriu, privind prevenirea și combaterea violenței domestice
- VIOLENȚA distruge vieți. Un parlamentar bistriţean, Scrisoare deschisă adresată ministrului Carmen Dan
- Femeie din Cuşma, ameninţată de concubin. Ordin de protecție provizoriu, emis de polițiști
Adaugă comentariu nou