VIOLENȚA distruge vieți. Un parlamentar bistriţean, Scrisoare deschisă adresată ministrului Carmen Dan
Scrisoare deschisă adresată dnei ministru Carmen Dan
Violența distruge vieți – în fiecare țară și la orice nivel al societății, indiferent de nivelul de trai sau de educație. Din păcate, deseori violența domestică este o problemă tabu, despre care toată lumea se ferește să discute deschis. O foarte mare parte din populaţia României nu ştie de existenţa unui instrument juridic care reglementează aceste fenomen(violența domestică), drept urmare victimele actelor de violenţă nu au apelat niciodată la instituţiile specializate.
În ceea ce privește toleranța față de astfel de actele de violență, aceasta este foarte mare întrucât patru din zece români consideră că violenţa fizică în familie nu este o problemă foarte gravă, comparativ cu alte ţări din U.E. în care doar un individ din zece este mai tolerant cu astfel de manifestări. Cu sau fără statistici, femeile sunt supus sistematic unor forme de violență de la hărțuire până la agresiune fizică.
Pe 24 februarie 2018, încă o tânără a fost ucisă. Crește astfel numărul femeilor care și-au pierdut viața de la începutul acestui an omorâte de partenerii lor, după un lung istoric de violență. Trist este faptul că o parte dintre ele, așa cum a fost cazul educatoarei de la grădinița din București, dețineau un ordin de protecție emis împotriva agresorului. Având în vedere următoarele informații:
- Un sondaj al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse (ANES) între Femei și Bărbați din aprilie 2017 relevă că 72% dintre români cred că Poliția este principala instituție care ar trebui să intervină în cazurile de violență în familie;
- Conform datelor instituțiilor publice, din totalul plângerilor prealabile pentru cazuri de violență în familie, depuse la Poliție, aproximativ 50% sunt retrase. Un procent infim (2-3% pe an) se finalizează cu rechizitoriu;
- În 2017 au fost raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), iar raportat la cifrele din 2016, se constată o creștere a numărului de fapte, implicit o creștere a fenomenului;
- Anul trecut 46 de femei, 26 de bărbați și 12 copii (6 fete și 6 băieți) au murit în urma violențelor comise asupra lor de foști sau actuali parteneri sau alți membri ai familiei, în 73 din cele 84 de cazuri dintre cazuri agresorul fiind adult de sex masculin.
- CEDO a condamnat România pentru lipsa de reacție a autorităților într-o cauză privind violența în familie - hotărârea din 23 mai 2017 în cauza Bălșan împotriva României – și a obligat statul român să plătească reclamantei 9800 euro – daune morale.
- România a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul), aceasta a intrat în vigoare la 1 septembrie 2016 și se impune transpunerea prevederilor Convenției în legislația internă.
Solicit doamnei Ministru, Carmen Daniela Dan adoptarea imediată a unui set de măsuri menite să asigure victimelor violenței în familie protecția adecvată și toleranță zero pentru agresorii implicați în acte de violență domestică.
Deputat Cristina Iurişniţi
Citiţi şi:
- Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, celebrată la Parlament, la iniţiativa Comisiei de egalitate de şanse, prezidată de deputatul Cristina Iurişniţi
- Deputat Cristina Iurişniţi: Nu Violenţei! Da, Egalității de şanse! Mai bine dăruiești, decât să lovești!
- Au fost emise primele ordine de protecție provizorii în favoarea victimelor violenței domestice
- Învingătoarele violenței domestice, vizită la Parlamentul României
- Deputat Cristina Iurişniţi: Încep cele 16 zile de activism pentru eliminarea violenţei asupra femeilor
Adaugă comentariu nou