Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, celebrată la Parlament, la iniţiativa Comisiei de egalitate de şanse, prezidată de deputatul Cristina Iurişniţi
La inițiativa Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, astăzi are loc la Parlament, Masa rotundă cu tema Violență domestică vs Egalitate de șanse pentru femei și bărbați. Aplicarea legislației – bune practici și provocări.
Masa rotundă readuce pe agenda publică violența domestică, un flagel prezent în țara noastră în ciuda recentelor modificări aduse legislației naționale pentru armonizarea cu Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul). Participanții la eveniment vor analiza situația actuală atât în ceea ce privește violența împotriva femeilor, cât și egalitatea de șanse și de gen în general în România.
”25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor și peste tot în lume, până pe 10 decembrie se organizează acțiuni pentru cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor. Organizăm această masă rotundă ca printr-o abordare multisectorială, prin studii de caz și exemple de bune practici încercăm să contribuim la o mai bună colaborare interinstituțională, în sprijinul victimelor violenței și persoanelor vulnerabile din țara noastră”, a declarat deputatul USR Cristina-Ionela Iurișniți, președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor.
Cu sprijinul Institutului Francez din România, la Masa rotundă vor participa invitați din afara țării – reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și societății civile din Franța. De asemenea, au confirmat prezența la eveniment membri ai Parlamentului României și ai autorităților cu responsabilități în domeniul egalității de șanse, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic și de afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, mass-media.
***
"25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor și peste tot în lume, până la data de 10 decembrie se organizează acțiuni pentru cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor. Sunt zilele unei campanii îndreptate împotriva violenţei asupra femeilor,desfăşurate la nivel mondial. Campania începută ieri se va încheia de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.
În România,violenţa domestică şi violenţa împotriva femeilor încă mai ating cote alarmante. Trăim încă într-o ţară în care femeile se tem să lupte pentru drepturile lor,multe dintre ele considerând ceva normal să suporte un comportament abuziv chiar din partea partenerilor de viaţă.
Institutul Francez din Cluj-Napoca cu sprijinul TV5 Monde si Asociatia VIVAD a adus în atenția publică această temă prin proiecția filmului “Jusqu'à la garde” de Xavier Legrand, regizor francez nominalizat la Oscar în 2014 care pune în dezbatere abuzurile, violența domestică și copiii care sunt victime ale acestor comportamente abuzive. Am vorbit despre propria experiență, despre modificările legislative recente și în special despre necesitatea de a merge in școli pentru a vorbi copiilor profesorilor si părinților despre relații sănătoase și prevenție prin campanii de conștientizare si sensibilizare împotriva acestui flagel. Victimele trebuie să fie în centrul atenției comunității, dar și agresorii la rândul lor au nevoie de ajutor psihologic.
Copiii noștri trebuie să trăiască într-un mediu sănătos nu unul agresiv și violent. Haideți să ducem cu toții informația mai departe, să schimbăm comportamente și atitudini, să luptăm pentru sănătatea și starea noastră de bine!
În România, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere de la an la an, iar sancționarea agresorilor rămâne redusă. Conform datelor centralizate de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, doar 2% din plângerile depuse ajung în instanță, iar 75% dintre cazuri nu sunt raportate. Am asistat în ultimul an la numeroase cazuri în care femeile au fost ucise de actualul sau fostul partener – se întâmpla la fiecare 5 zile în România o astfel de crimă. Mai mult, la fiecare 4 zile, un minor sau o minoră din România este agresată sexual de către un membru al familiei.
Din perspectiva legislativă, România a făcut progrese notabile, prin ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul), aceasta intrând în vigoare la 1 septembrie 2016. Recent am votat transpunerea prevederilor Convenției prin modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cu toate acestea, nu sunt suficiente adăposturi la nivel național; unde acestea există, locurile sunt insuficiente. Accesul victimelor la informații, la consiliere psihologică, juridică financiară este restrâns. Calea obținerii unui ordin de protecție este încă dificilă și costisitoare, în ciuda progreselor legislative evidente. Cu greu se monitorizează agresorii, care pot încălca ordinul de protecție și continua să urmărească victima; de multe ori, finalul este unul tragic.
Să nu uităm însă că violența domestică este un comportament învățat. Totul pornește de la educație – cât timp nu vom implementa politici educaționale anti-discriminare, cât timp școala nu va promova constant și eficient egalitatea de șanse și de gen, vom perpetua inclusiv comportamente abuzive și violente în societatea românească. Revizuirea urgentă a manualelor școlare și eliminarea stereotipurilor de gen și etnice; includerea educației pentru sănătate ca materie obligatorie în curriculum și formarea continuă a cadrelor didactice sunt acțiuni ce se impun pentru îmbunătățirea nivelului de egalitate de șanse și de gen. Generațiile viitoare vor învăța astfel că violența asupra femeilor este inacceptabilă. Abia atunci vom putea cu adevărat să prevenim și nu doar să combatem efectele devastatoare ale violenței asupra victimelor, asupra copiilor și familiei, precum și asupra întregii societăți românești", este mesajul transmis de deputatul Cristina Iurișniți, preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi de la Camera Deputaţilor.
Citiţi şi:
- Învingătoarele violenței domestice, vizită la Parlamentul României
- Deputat Cristina Iurişniţi: Încep cele 16 zile de activism pentru eliminarea violenţei asupra femeilor
- Au fost emise primele ordine de protecție provizorii în favoarea victimelor violenței domestice
- Undă verde pentru ordinul de protecție provizoriu, privind prevenirea și combaterea violenței domestice
- Deputatul Cristina Iurişniţi: Spune NU violenței domestice!
Comentarii
Domnilor ,
Este de notorietate publica faptul ca fortele de ordine publica nu au cu cine se instrui ( pe viu ) in artele martiale si PROPUN CA TOTI GO.ZE.RII ASTIA care-si maltrateaza familia, sa fie prin lege obligati sa participe pe post de " sac de antrenament " la salile de pregatire fizica in lupta de aparare si autoaparare, ale politzistilor si jandarmilor... ( sau chiar ai armatzii... de ce nu ... ) sa le " INMOAIE COASTELE SI CIOANTELE " ... pana se satura de violentza, sa se bata cu cine se poate compara nu cu nevestele, copiii si parintii care i-au dat viatza la BOU si MAGAR !
Domnilor guvernanti, dati domnule o astfel de lege si va garantez eu ca se vor potoli, mai ales daca la " salile de pregatire fizica " cel " boxat " ... sa nu poata depune plangere impotriva nimanui daca i se " inmoaie sau rup " ciaontele in timpul luptelor si antrenamentelor efectate pe el ca " sac de box ori de carate " !
Ce-i tot " protejati " pe toti ga.o.zerii astia ?!
Adaugă comentariu nou