“TRAFICUL DE PERSOANE NU IARTĂ”
Sub acest slogan Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a lansat campania de prevenire şi informare „Reducerea numărului de victime române şi bulgare traficate în Spania şi Italia” (ROBSI), care se desfăşoară până pe 15 septembrie. Obiectivul major al proiectului este reducerea numărului de victime din România şi Bulgaria exploatate în statele membre UE, în special în Italia şi Spania. Campania urmăreşte informarea în vederea conştientizării populaţiei, atât la nivel internaţional, cât şi naţional, în ţările de origine şi ţările de destinaţie, cu privire la existenta traficului de persoane, în cele mai variate forme, precum şi cu privire la riscurile asociate acestui fenomen.
Din analiza statisticilor realizate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, a reieşit faptul că ponderea victimelor traficului de persoane în cele două ţari, Spania şi Italia în perioada 2004-2009 este în proporţie de 45-50%. Distribuţia cantitativă a victimelor în sistemul naţional în aceasta perioadă: 2004-1960 victime; 2005-2551 victime; 2006-2285 victime; 2007-1780 victime; 2008-1240 victime; 2009-780 victime. Ponderea o deţin judeţele Galaţi, Iaşi, Botoşani, Bacău, Maramureş, Dolj şi Cluj, reprezentând aproape jumătate din totalul victimelor identificate. În anul 2009 din totalul de 780 victime,un număr de 420 au fost de sex feminin iar un număr de 360 de sex masculin(604 adulţi şi 176 minori).
La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud organizatorii campaniei sunt Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj Napoca în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi alţi parteneri interinstituţionali. Pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau potenţialelor victime, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a pus la dispoziţie o linie telefonică gratuită – HELP LINE 0.800.800.678, la care cei interesaţi pot primi informaţii generale cu privire la plecarea peste hotare la muncă sau în scop turistic şi, de asemenea, pot anunţa o posibilă situaţie de trafic de persoane. În situaţii excepţionale, acordă apelanţilor, posibile victime ale traficului de persoane, ajutorul de urgenţă.
Citiţi şi:
- 23 septembrie – Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi a Traficului Femeilor şi Copiilor
- “Foloseşte internetul cu grijă...Traficul de minori are feţe ascunse!!!”
- Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane, marcată de polițiști la Bistrița
- Peste 100 de bistriţeni ce au mers la film, aşteptaţi de poliţie la Cinema Dacia
- Un număr de 25 de bistriţence vor veni în sprijinul victimelor violenței domestice și ale traficului de persoane
Adaugă comentariu nou