Traseismul politic ... de ieri, în Bistriţa-Năsăud: dr. Victor Moldovan, dr. Laurențiu Oanea și dr. Vasile Pahone!

Alexandru Dărăban

La 27 martie 1926, Ionel Brătianu depunea mandatul guvernului său, după încheierea celor patru ani de guvernare constituțională. Cei mai îndreptăţiţi să solicite succesiunea la putere erau naţionalii şi ţărăniştii, dar Regele Ferdinand, sub influenţa lui Brătianu, încredinţează formarea noii echipe guvernamentale lui Averescu, şeful Partidului Poporului.

Fruntaşi ardeleni Vasile Goldiș, Ion Lupaş şi Ioan Lapedatu părăsesc PNR şi se înscriu în partidul lui Averescu, fiind excluşi imediat din partid.

 Rușinosul act de trădare comis din partea d-lor Vasile Goldiș, Ioan Lapedatu și Ioan Lupaș a ispitit și pe trei falnici pretinși „conducători” ai județului nostru care, pentru interese materiale meschine și satisfacerea ambițiilor lor personale, au înțeles să trădeze cauza Partidului Național. Acest odios triumvirat era compus din dr. Victor Moldovan, dr. Laurențiu Oanea și dr. Vasile Pahone.

Drept recompensă pentru trădarea săvârșită, lui Victor Moldovan i s-a promis o mănoasă slujbă de subsecretar de Stat în Ministerul Domeniilor.

Fiind mai modest, Vasile Pahone s-a mulțumit cu funcția de prefect pe care a primit-o de îndată.

Lui Laurențiu Oanea i s-a pus la dispoziție un mandat de deputat guvernamental în județul nostru ca, la adăpostul acestuia, să-și poată continua în tihnă vechea meserie de „intermediator de vagoane”, care a fost dată în vileag prin destăinuirile făcute de fostul secretar general averescan de la Ministerul Comunicațiilor, inginerul Cosmoviciu.

Noul prefect a convocat în ziua de 3 aprilie 1926 o ședință la Prefectura județului, la care a luat parte și Laurențiu Oanea, încercând să-și „justifice” trecerea la partidul averescan.

Laurențiu Oanea, secondat de Vasile Pahone, și-au început darea lor de seamă prin a prăvăli un adevărat puhoi de insulte și calomnii murdare la adresa d-lor Iuliu Maniu, Nicolae Iorga și Alexandru Vaida-Voevod. Le-au adus acestor fruntași ai Partidului Național învinuiri, pur și simplu, stupide și ridicole, au terminat prin a declara că dânșii sunt adevărații reprezentanți ai Partidului Național care, înțeleg, numai să „colaboreze” cu guvernul averescan. Această dare de seamă n-a însemnat altceva decât un act de excrocherie politică.

Organizația locală a Partidului Național au hotărât „purificarea” de cei traseiști având convingerea că rezultatul alegerilor generale ce urmau să se desfășoare va pecetlui definitiv cariera politică a acestor transfugi.

După cum se poate vedea din cele expuse mai sus, traseismul politic nu este ceva nou pe meleagurile carpatine, remarcând „surpriza” oferită de consăteanul nostru, sângeorzanul Laurențiu Oanea, unul dintre „notarii” Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, care a căzut ispită „adulterului” politic care se practica și-n acele vremuri. Istoria ne oferă destule exemple nefericite.

Păcat!

Sursa de informare: „Patria”, Cluj, Anul VIII, 1926, nr. 81, p. 3.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5