UN NĂSĂUDEAN, SECRETAR AL ADUNĂRII DE LA ALBA IULIA-LAURENŢIU OANEA
Absolventul Liceului Grăniceresc din Năsăud, a intrat cu forţe noi pe scena istoriei, făcând cărare prin Carpaţi la risc, spre a ajunge la Iaşi, unde se aflau încă din octombrie 1918, organele centrale politice ale României. Amănunte despre faptele lui de eroism sunt redate de istoricul-scriitor, fiu al judeţului nostru, Vasile Netea, care a spus: „primul emisar trimis la Iaşi, în urma unei consfătuiri avute cu cărturarii ardeleni, Al. Vaida-Voievod şi Teodor Mihali, fruntaşi români de la Dej, a fost avocatul Laurenţiu Oanea de la Năsăud.”
El a străbătut drumul spre Vatra Dornei, ajungând în capitala Moldovei chiar în ziua demiterii lui Marghiloman. Năsăudeanul a fost primit la Iaşi de generalii Coandă şi Prezan şi de I.C. Brătianu, cărora le-a prezentat dorinţa patrioţilor transilvăneni de a convoca adunarea de la Alba Iulia şi despre necesitatea ca armata română să fie gata pentru a trece Carpaţii, pentru a preîntâmpina eventualele tulburări provocate de elementele maghiare şoviniste, ostile unirii.
La înapoiere, emisarul Oanea, a adus cu sine o scrisoare - document istoric, de la Brătianu pentru Mihali, cu ideile politice exprimate şi calea de urmat în perioada următoare.
Revoluţionarii năsăudeni au apreciat misiunea secretă a avocatului peste munţi şi l-au ales în grupul celor şapte deputaţi ai cercului lor spre a-i reprezenta la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia, făcând parte din cei 1228 de reprezentanţi din Transilvania şi Banat în marele for al naţiunii române.
Prezenţa avocatului năsăudean la Marea Adunare este evidentă încă din primele momente, când preşedintele Consiliului Naţional Central Român, Ştefan Cicio-Pop, declară, începând cu ora 10, deschiderea lucrărilor forului reprezentativ, numindu-i ca notari ad-hoc, pe dr. Laurenţiu Oanea şi dr. Sever Miclea.
S-a trecut la formarea biroului Adunării pentru lucrările ce aveau să consfinţească Unirea cu Ţara, înfăptuind visul şi fapta Viteazului Domn, Mihai, ce s-a jertfit pentru Unitatea Naţională. Biroul a fost compus din: George Pop de Băseşti, preşedinte, copreşedinţi, vicepreşedinţi şi secretari: Alexandru Fodor, Sever Miclea, Laurenţiu Oanea, Caius Brediceanu, Silviu Dragomir, Victor Deleu, Iosif Ciser, Ionel Pop, Gheorghe Crişan.
Pe actul Unirii de la Alba Iulia, dus la Bucureşti de delegaţia Marelui Sfat Naţional Român, formată din Vasile Goldiş, Al. Vaida –Voievod, Miron Cristea şi Iuliu Hossu, la care s-a mai adăugat în Bucureşti şi Caius Brediceanu şi Mihai Popovici, şi predat regelui Ferdinand I, în 14 decembrie 1918, act semnat de preşedintele George Pop de Băseşti şi de năsăudeanul Laurenţiu Oanea în calitate de notar.
Cu îndreptăţită mândrie, în presa vremii, Laurenţiu Oanea spune: „Eu sunt mândru şi astăzi că am avut fericirea să fiu ales, pe lângă alţii, secretar-notar al acestei istorice adunări”.
Citiţi şi:
- SÂNGEORZENII ŞI MAREA UNIRE
- Drapelul cu care ţăranii din Pinticu Tecii au participat la Marea Adunare din 1918 expus la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
- Stațiunea Sângeorz-Băi oglindită în presa interbelică- 1927
- Dr. Laurențiu Oanea la înmormântarea lui Ion Arion, singurul martir al Unirii de la 1918, împușcat în tren în timp ce flutura tricolorul
- ŞTEFAN CICIO-POP, UN TITAN ÎN LUPTELE NAŢIONAL-POLITICE ALE ROMÂNILOR DIN TRANSILVANIA (1865+1934)
Comentarii
Tovarășe Mititean!
Văd că ați trecut de pe tarlaua proletcultismului pe tarlaua istoriei. Lăsați istoricii să se ocupe de domeniul lor. Dacă aveați cât de cât bun simț, trebuia să menționați că în Sângeorz-Băi s-a născut dr. Laurențiu Oanea. În primul rând lăsați sângeorzenii să facă lucrul acesta. Și să știți că l-au făcut și-l fac în continuare.
PS
Un istoric care se respectă menționează sursele!
Adaugă comentariu nou