Traseul tematic ”Poiana cu narcise din Masivul Saca - Rezervația Biosferei Munții Rodnei”, marcat printr-un proiect al Eco Rodna
Asociația ECO RODNA, organizație neguvernamentală din județul Bistrița-Năsăud, ce militează pentru conservarea participativă a biodiversității prin implicarea tineirlor din comunitățile limitrofe Munțilo Rodnei, implementează în perioada mai-septembrie 2021 proiectul intitulat ”Aniversarea a 41 ani de existență a Rezervației Biosferei Munții Rodnei” prin Programul ”Spații Verzi” – Componenta Arii Naturale Protejate, lansat de Fundația pentru Parteneriat.
Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România cu suma de 25.935 lei și are un buget total de 29.935 lei. Activitățile vor fi desfășurate în cadrul unui parteneriat din care fac parte: Administrația Parcului Național Munții Rodnei (Rezervație a Biosferei) și Primăria Rodna.
Proiectul urmărește aniversarea a 41 ani de existență a Rezervației Biosferei Munții Rodnei printr-o serie de evenimente de promovare și creșterea gradului de informare al vizitatorilor prin intermediul unui traseu tematic axate în jurul unei specii emblematice pentru masiv – narcisa (Narcissus stellaris), ce formează o spectaculoasă poiană montană de circa 8 ha, la 1.400 m altitudine.
Astfel se urmărește marcarea și amplasarea a 10 panouri informative (panoramice, tip fântână, cu ferestre rotative, pe picior), a unor măsuțe cu băncuțe, a unui foișor de odihnă, ce au rolul de a interpreta biodiversitatea locală, atât flora și fauna cât și diversitatea culturală locală. Se vor edita, o broșură a traseului tematic și un volum omagial al Rezervației Biosferei, ce vor fi disponibile și în format electronic. Activitățile de diseminare a rezultatelor proiectului vor fi implementate atât în timpul derulării cât și după finalizarea proiectului (workshop-uri, prezentări în școli, postări pe site-uri web, expoziție de fotografie în aer liber la sediul Administrației Parcului Național Munții Rodnei din localitatea Rodna, film de prezentare a traseului tematic).
Coordonator proiect
Biolog dr. Claudiu Iușan
Citiţi şi:
- Aniversarea a 90 ani de existență a rezervației naturale Pietrosu Mare, prin implicarea micilor artizani ai naturii într-un proiect ECO RODNA
- Lansarea volumului omagial ”Rezervația Biosferei Munții Rodnei – Laborator viu” – 41 ani de existență a rezervației biosferei (1980-2021)
- Implicarea factorilor de interes locali în managementul durabil al Rezervaţiei Biosferei Munţii Rodnei
- Monografia caprei negre din Parcul Național Munții Rodnei
- O nouă apariție editorială. Monografia rezervației naturale Peștera și Izbucul Albastru al Izei
Adaugă comentariu nou