Trecutul mai aproape de noi. Omagiu profesorului Gheorghe Marinescu la 70 de ani

Moment emoţionant în sala de şedinţe a Palatului Administrativ, dedicat profesorului, cercetătorului, directorului Complexului Muzeal şi preşedintelui Consiliului Judeţean – Gheorghe Marinescu. În 11 septembrie, Gheorghe Marinescu a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani. Acest an s-a constituit în „cel mai potrivit moment pentru a ne exprima public respectul şi recunoştinţa faţă de domnia sa, prin publicarea unui volum omagial la realizarea căruia şi-a adus contribuţia o suită de cercetători şi personalităţi ale vieţii publice şi culturale, prieteni, colegi şi colaboratori ai celui sărbătorit”, motivează apariţia volumului „Trecutul mai aproape de noi. Omagiu profesorului Gheorghe Marinescu la 70 de ani”, coordonatorii Alexandru Gavrilaş, Dan Lucian Vaida, Adrian Onofreiu şi George G. Marinescu.

         La lansarea volumului au participat, alături de staff-ul Consiliului Judeţean, foştii directori ai Complexului Muzeal, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, scriitori, angajaţi ai Consiliului Judeţean, colaboratori, invitaţi şi, nu în ultimul rând, familia celui căruia i s-a adus acest omagiu.

 „Vreau să vă asigur că nu ştiu ce e în carte. Mulţumesc celor care şi-au răpit din timpul liber şi care, probabil, că au lucrat şi cu bune intenţii şi laudativ la adresa mea. Nu ştiu dacă toate laudele de aici sunt meritate. S-a spus că omagiul adus mie astăzi, pentru activitatea de la muzeu, se combină armonios cu o activitate asumată în 1992 şi pe linie administrativă, poate mai puţin politică.

         Plecarea mea de la Muzeu, în 1992, în funcţia de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean a fost dorinţa de a fi util judeţului. Mi-am spus atunci că este momentul să-mi abandonez activitatea, să las pentru o vreme preocupările mele şi să vin într-o zonă în care doar dorinţa de a fi util pe alte tărâmuri justifică această plecare. Vă spun astăzi că nu regret, deşi, poate, în domeniul muzeal aş fi avut mai multe realizări”, a spus Gheorghe Marinescu.  Acesta a menţionat că, deşi au fost multe critici în acea perioadă, a înţeles că „niciun efort pe care îl face un judeţ în susţinerea culturii nu este prea mare”, asta în condiţiile în care Bistriţa-Năsăud este un judeţ care nu are şi nu avea nici teatru, nici filarmonică, nici operă, astfel că măcar celelalte domenii ale culturii puteau fi sprijinite.

         „Acesta este sfatul meu. Toţi cei care se angrenează într-o muncă, mai importantă sau de mai puţină rezonanţă, să înţeleagă că, prin viaţă, printr-o profesie treci cu rezultatele pe care le-ai promovat şi rămâi în amintirea colegilor, cunoscuţilor cu aceste rezultate care sunt palpabile”, a declarat Marinescu, amintindu-şi că acum 31 de ani şi el publica un articol laudativ la adresa fostului director Ştefan Dănilă, într-o revistă de specialitate, tot la onorabila vârstă de 70 de ani, iar astăzi i se „întoarce” un gest neaşteptat, nesperat.

***

         Gheorghe Marinescu s-a născut în 1945, în Lădeşti, judeţul Vâlcea. A urmat şcoala primară în satul natal, iar liceul la Râmnicu Vâlcea,  a absolvit în 1972 cursurile Facultăţii de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. A avut şansa să lucreze alături de personalităţi marcante ale istoriografiei şi arheologiei româneşti, precum Hadrian Daicoviciu, Ion Horaţiu Crişan, Ioan Glodariu sau Dumitru Protase. În 1972 a fost încadrat ca muzeograf-arheolog la Muzeul Judeţean, instituţie pe care a ales-o, deşi era şef de promoţie. După doi ani, competenţele sale i-au permis să ocupe funcţia de director al Muzeului, pe care a deţinut-o până în 1992. Strădaniile sale pe tărâm ştiinţific – pe şantiere arheologice şi în biblioteci – sunt cuprinse în articole şi studii, care ulterior au fost reunite în două volume de specialitate sub titlul „Cercetări arheologice în judeţul Bistriţa-Năsăud”.

         Pe plan administrativ, în perioada 1992-1996 a deţinut funcţia de vicepreşedinte, apoi pentru 12 ani a fost preşedintele Consiliului Judeţean (1996-2008) şi a mai avut un mandat de consilier judeţean. Din această funcţie, a reuşit să susţină modernizarea spaţiilor, expoziţiilor de la Muzeul Judeţean, reabilitarea Muzeului Grăniceresc Năsăudean, amenajarea Muzeului de Artă Comparată Sângeorz Băi, cuprinderea sub egida Complexului Muzeal a colecţiilor de la Rodna, Maieru, Livezile sau Monor.

***

         În cadrul discuţiilor moderate de managerul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş, invitaţii au rememorat cele mai importante aspecte ale colaborării avute cu Gheorghe Marinescu. „Cred că fiecare dintre noi, când ajungem să avem acces la o decizie mai mare sau mai mică trebuie să ne preţuim înaintaşii. Acest volum e un minim gest de recunoştinţă, făcut de către comunitatea din Bistriţa-Năsăud, pentru un om care şi-a dedicat întreaga viaţă, în două etape, pentru a servi comunităţii. (...) E un om de la care am învăţat multe. I-am admirat în permanenţă calmul, chiar şi în situaţii limită, extrem de complicate. Am remarcat atât activitatea culturală, cât şi administraţia modernă, de după Revoluţie”, a precizat, în cadrul momentului festiv, preşedintele CJ, Radu Moldovan.

În completare, vicepreşedintele Dorin Popescu a dezvăluit că în ianuarie 1997, Gheorghe Marinescu a fost singurul care a avut curajul să-l instaleze în funcţia de prefect. „Domnul preşedinte a creat şi nişte monştri în politica acestui judeţ, dar am avut şi momente foarte plăcute. Eu nu cred că există mai mare laudă, pentru preşedintele Marinescu, pe care-l acuza multă lume că s-a săturat că ocupă fotoliul de preşedinte al judeţului, decât la ultimele alegeri, când domnul preşedinte nu mai candida, dar mai existau încă alegători care-l căutau pe listă. Unde-i Marinescu să-l votez, chiar dacă nu mai candida. Va fi pentru noi, întotdeauna, un etalon din punct de vedere administrativ şi un vechi prieten”, a precizat Popescu.

         Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a apreciat calităţile de profesor-cercetător, dar şi pe cele de politician cu experienţă ale omului Gheorghe Marinescu, lansându-i invitaţia de a participa în continuare la activităţile ştiinţifice şi culturale de la nivelul judeţului. Prof. univ. dr. Vasile Dobrescu de la Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş a reliefat contribuţia lui Gheorghe Marinescu în domeniul arheologiei, în timp ce Mircea Prahase a punctat una din cele mai mari realizări, puţin cunoscute, şi anume editarea volumelor 19-23 din Opera lui  Liviu Rebreanu.

         Liviu Păiuş, Cornel Cotuţiu, Corneliu Gaiu, Ioan Chintăuan au menţionat aspecte din activitatea de la Muzeul Judeţean, în timp ce primarul Vasile Găurean de la Galaţii Bistriţei a adus în prim plan cele două realizări pentru care comunitatea pe care o reprezintă îi sunt recunoscători lui Gheorghe Marinescu – restaurarea Bisericii Evanghelice de la Herina şi introducerea reţelei de apă potabilă. Primarul din Galaţii Bistriţei a fost unul dintre cei care şi-au arătat „gustul amar” pentru absenţa multor alţi primari, a căror activitate a fost susţinută fără rezerve de preşedintele Marinescu.

***

         Gheorghe Marinescu este, într-adevăr, istoricul care a făcut istorie pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, loc care l-a adoptat. Sunt multe destine – culturale, sportive, administrative şi politice – care se leagă de Gheorghe Marinescu.

         Ne alăturăm celor care îi urează mulţi ani fericiţi, sănătate deplină, putere de muncă şi îndeplinirea aspiraţiilor sale, iar în plan profesional îi dorim să revină activ în bresla arheologilor şi istoricilor, unde este aşteptat, pentru experienţa sa, de mai tinerii săi colegi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5