Gheorghe Marinescu, omul care a făcut istorie pentru Bistriţa-Năsăud
Astăzi, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Marinescu, împlineşte 70 de ani, o vârstă pe care şi-o duce cu demnitate, aşa cum şi-a desfăşurat întreaga carieră, fie că ne referim la Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, fie în politică şi administraţie.
Născut în comuna Lădeşti, judeţul Vâlcea, în 11 septembrie 1945, Gheorghe Marinescu a absolvit Facultatea de Istorie şi Filozofie în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. Într-un interviu acordat în „Adevărul”, Marinescu spunea că a ales Clujul, pentru că a considerat că Facultatea de Istorie de aici este cea mai bună din ţară. Acolo a avut profesori de renume, precum Daicoviciu, Ioan Horaţiu Crişan, Dumitru Protase.
La Bistriţa l-a adus, iniţial, tot istoria. Încă din anul III, a fost şeful grupului de studenţi care mergea pe şantierele arheologice. „În studenţie am fost pe şantierele arheologice din Munţii Orăştie, la Cetăţile dacice. Din 1969 până în 1972 am săpat la Fântânele, alături de Ioan Horaţiu Crişan. Atunci m-am hotărât să vin la Bistriţa”, a dezvăluit acesta.
Gheorghe Marinescu a fost şef de promoţie, putea alege la repartiţie orice alt muzeu din ţară, însă a venit la Bistriţa pentru că zona era puţin cercetată din punct de vedere arheologic şi astfel avea o oportunitate de afirmare.
După doar doi ani petrecuţi la muzeu, a fost numit director, ceea ce nu e puţin lucru. Iată ce declara acesta pentru „Adevărul”! „Aveam personal puţin. Eu eram director, secretar, şofer, contabil şi dactilograf. Mă bucur că am reuşit să introduc muzeul în circuitul ştiinţific. În 1982, am găsit tezaurul dacic de la Şieu Odorhei. Când l-am găsit, Ceauşescu a vrut să-l vadă. L-am dus la Bucureşti, iar ulterior l-am adus acasă. Trei ani mai târziu s-a găsit la Şopteriu un tezaur de monede de aur şi podoabe, un tezaur inestimabil ca valoare şi cu o poveste tumultoasă”, a povestit Gheorghe Marinescu.
Ca istoric a lucrat la o serie de studii de specialitate, iar această pasiune a transferat-o şi fiului său, dr. cercetător George Marinescu, care lucrează la Muzeul Judeţean.
***
Trei mandate de preşedinte al Consiliului Judeţean
Gheorghe Marinescu a intrat în politică după Revoluţie. În 1990, a fost cooptat într-o delegaţie permanentă de conducere a judeţului. În februarie 1992, la primele alegeri, a ajuns consilier judeţean şi, ulterior, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. În 1996, ajunge preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţie pe care o păstrează până în 2008, când pierde alegerile pentru prima dată.
„În 1992, când am intrat eu în Consiliul Judeţean, era o vreme capricioasă de februarie şi cu multe persoane în faţa Prefecturii. Aveam în fiecare zi un miting sau ni se spunea cam aşa: „Nu avem telefoane, nu avem current electric, de mâine vă dărâmăm de aici dacă nu ne faceţi! Ar fi multe de povestit pentru că au fost şi moment fericite şi moment grele în activitatea noastră. Pot să spun că, din păcate, am avut cu foarte mulţi dintre prefecţii judeţului probleme, controverse, care şi pe ei, şi pe noi ne-au împiedicat să facem echipă comună. Mă bucur să văd că astăzi fac o echipă în interes comun. Este poate cel mai mare regret al meu. Au fost 13 prefecţi cu care am lucrat, unul este aici (n.n. - Dorin Popescu), şi o spun acum cu detaşare, dar problemele legate de implicarea politică, de reclamaţii, sancţiuni, observaţii poate m-au împiedicat pe mine şi pe colegii mei din Consiliu să facem mai multe lucruri. Multă vorbă a fost pe nimicuri, în loc să ne fi unit în efortul comun. Au trecut anii şi cred eu că lucrurile s-au asezat. În judeţ s-au făcut multe lucruri bune, poate că se puteau face şi mai multe dacă găseam mai multă înţelegere, mai multă corectitudine în opţiuni şi în aprecieri", a menţionat Gheorghe Marinescu.
Multe investiţii din judeţul nostru se leagă de numele lui Gheorghe Marinescu, fie că vorbim de cele finanţate din fonduri europene sau guvernamentale.
Gheorghe Marinescu este şi cel care a constituit în jurul său o echipă administrativă, de specialişti, în cadrul Consiliului Judeţean, care şi astăzi îşi pun amprenta în proiectele judeţului. Gheorghe Marinescu a fost şi omul politic care a ţinut aproape echipa de primari. I s-a imputat faptul că a lăsat PD pentru PSD, dar puţini ştiu care a fost preţul: recuperarea pădurilor grănicereşti de pe teritoriul judeţului Suceava şi mai mulţi bani pentru dezvoltarea infrastructurii judeţului.
***
În zi aniversară, ne alăturăm celor care îi adresează călduroase urări de sănătate, putere de muncă şi o viaţă lungă. Pentru cariera sa profesională, administrativă merită admiraţia conjudeţenilor. La mulţi ani!
Citiţi şi:
- Trecutul mai aproape de noi. Omagiu profesorului Gheorghe Marinescu la 70 de ani
- Consiliul Judeţean a inaugurat Galeria preşedinţilor şi vicepreşedinţilor postdecembrişti din Bistriţa-Năsăud
- Gheorghe Marinescu (PSD): Reorganizarea va aduce judeţul înapoi cu 20-30 ani
- Aleşii judeţului au renunţat la rapoartele de activitate
- Haosul din Consiliul Judeţean continuă
Adaugă comentariu nou