Consiliul Judeţean a inaugurat Galeria preşedinţilor şi vicepreşedinţilor postdecembrişti din Bistriţa-Năsăud

De la crearea instituţiei Consiliului Judeţean, care se petrecea în 1992,  judeţul nostru a avut şi are patru preşedinţi şi 12 vicepreşedinţi, care au contribuit, fiecare în parte, la dezvoltarea acestui judeţ. A depins de conjuncture politică, de priceperea şi de voinţa fiecăruia şi a partidului pe care l-au reprezentat.

          Actualul staff al administraţiie judeţene s-a gândit să amenajeze o Galerie a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean, pe care toţi bisttriţenii interesaţi o vor putea vedea în holul Palatului Administrativ. La inaugurare, au lipsit doar primul “preşedinte de judeţ” – Mircea David (plecat cu o delegaţie în Spania), al treilea preşedinte  - Liviu Rusu şi vicepreşedinţii Florin Şomlea, Constantin Pamfiloiu şi actualul deputat Stelian Dolha. Ceilalţi şi-au găsit răgaz pentru a trece din nou pe la “judeţ”, pentru a-şi aminti de vremuri trecute, dar nu apuse, pentru a-şi adresa câte o “înţepătură” doctrinară.  

 

Radu Moldovan: Voi propune ca fiecare preşedinte al CJ să fie numit cetăţean de onoare al judeţului

          Preşedintele în funcţie al Consiliul Judeţean, Emil Radu Moldovan, a anunţat că după modificarea regulamentului va propune ca foştii preşedinţi să le fie acordat titlul de cetăţean de onoare al judeţului nostru, ca semn de recunoaştere a activităţii avute.

          “Judeţul Bistriţa-Năsăud nu a avut un regulament şi o horărâre de Consiliu prin care să se instituie posibilitatea acordării titlului de cetăţean de onoare. În perioada următoare, voi iniţia un proiect d ehotărâre pe care îl voi propune Consiliului şi, de asemenea, voi propune ca cei trei preşedinţi care au condus Consiliul Judeţean înainte de a prelua eu funcţia să fie declaraţi cetăţeni de onoare ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Vor fi primii propuşi, dacă voi avea şi acordul CJ, pentru că fiecare dintre ei a făcut eforturi pentru ca acest judeţ să se dezvolte”, a declarat Emil Radu Moldovan.

          Moldovan le-a mulţumit celor care au făcut administraţie pentru judeţ, indiferent de formaţiunea politică pe care o reprezentau.

          “Vreau să le mulţumesc colegilor mei care au condus de-a lungul celor 22 ani, atât cât a trecut de la înfiinţarea primului Consiliu Judeţean ales în mod democratic de cetăţeni. E o iniţiativă care imi aparţine, am vrut să dau viaţă intrării din CJ, care era destul de tern, iar în urma consultării cu colegii mei am decis să facem această galerie a celor care, pentru diferite perioade de timp, au condus destinele judeţului Bistriţa-Năsăud. Aş vrea să le mulţumesc la modul sincer tuturor, pentru tot ceea ce au făcut. Dacă nu erau ei, noi nu eram astăzi aici. Judeţul Bistriţa-Năsăud a cunoscut o dezvoltare importantă în ultimii ani, sigur, mai sunt multe lucruri de făcut. Eu cred că prezenţa domniilor lor aici este un gest de normalitate, iar populaţia judeţului are nevoie, din partea noastră, de un semn de normalitate, pentru că, din păcate, societatea este foarte divizată şi energiile se consumă foarte mult pe dispute.

          Preşedintele Radu Moldovan a ţinut să menţioneze că acceptă oricând o propunere sau un sfat bun din partea acestora pe teme administrative, pentru că “experienţa dânşilor este importantă”.   

Prefectul Ioan Ţintean:  Şi noi vom edita o istorie a Prefecturii judeţului Bistriţa-Năsăud de la 1919 încoace

          Prefectul Ioan Ţintean i-a salutat pe foştii demnitari care au fost la cârma judeţului Bistriţa-Năsăud, adresându-le mulţumiri şi consideraţii pentru efortul pe care l-au făcut la momentul când erau în funcţie.

          “Fiecare şi-a adus contribuţia mai mult sau mai puţin, dar fiecare în parte a contribuit la dezvoltarea din toate punctele de vedere a judeţului nostru. Atunic când se va scrie cartea judeţului, după o perioadă de timp, fiecare va avea o poză şi contribuţia pe care au avut-o”, a precizat înaltul funcţionar public.

          Prefectul Ţintean a anunţat, în premieră, că Instituţia Prefectului este aproape să finalizeze o carte dedicată istoriei Prefecturii în judeţul Bistriţa-Năsăud, de la 1919 încoace. Volumul ar urma să fie editat până în 1 iunie, când va avea loc o lansare publică.

Gheorghe Marinescu (preşedinte 1996-2008): Poate se făceau mai multe, dacă nu erau şicanele politice cu prefecţii

          Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Marinescu, de altfel şi cel mai longeviv, şi-a amintit de anii de început, când zilnic era un miting, iar populaţia punea sub presiune administraţia. “Poate se puteau face mai multe”, a spus Marinescu, neuitând de disputele avute cu cei 13 prefecţi.

          “În 1992, când am intrat eu în Consiliul Judeţean, era o vreme capricioasă de februarie şi cu multe persoane în faţa Prefecturii. Aveam în fiecare zi un miting şu ni se spunea cam aşa: “Nu avem telefoane, nu avem current electric, de mâine vă dărâmăm de aici dacă nu ne faceţi!” Au trecut anii şi cred eu că lucrurile s-au aşezat. În judeţ s-au făcut multe lucruri bune, poate că se puteau face şi mai multe dacă găseam mai multă înţelegere, mai multă corectitudine în opţiuni şi în aprecieri”, a menţionat Gheorghe Marinescu.

          Acesta a punctat faptul că a “lucrat” cu 13 prefecţi, lucru deloc uşor. “Ar fi multe de povestit pentru că au fost şi moment fericite şi moment grele în activitatea noastră. Pot să spun că, din păcate, am avut cu foarte mulţi dintre prefecţii judeţului probleme, controverse, care şi pe ei, şi pe noi ne-au împiedicat să facem echipă comună. Mă bucur să văd că astăzi fac o echipă în interes comun. Este poate cel mai mare regret al meu. Au fost 13 prefecţi cu care am lucrat, unul este aici (n.n. – Dorin Popescu), şi o spun acum cu detaşare, dar problemele legate de implicarea politică, de reclamaţii, sancţiuni, observaţii poate m-au împiedicat pe mine şi pe colegii mei din Consiliu să facem mai multe lucruri. Multă vorbă a fost pe nimicuri, în loc să ne fi unit în efortul comun”, a precizat Gheorghe Marinescu.

                      

 

Preşedinţi ai Consiliului Judeţean: Mircea David - 1992-1996, Gheorghe Marinescu – 1996-2008

Liviu Rusu - 2008-2012

Emil Radu Moldovan - 2012-2016

Vicepreşedinţi: Alexandru Uiuiu (1992- 1996), la doar 27 ani

Gheorghe Marinescu (1992-1996)

Vasile Aldrofan (1996-2000)

Florin Vasile Şomlea (1996-2000)

Mircea Taloş (2000-2004)

Szanto Arpad (2000-2004)

Constantin Pamfiloiu (2004-2008)

Ionel Tompa (2004-2008)

Mihai Bumbu (2008-2012)

Luca Oancu (2008-2012)

Stelian Dolha (2012)

Alexandru Pugna, din 2012

Dorin Popescu, din 2012

De-a lungul timpului, a vegheat la legalitatea celor întreprinse secretarul judeţului, Iosif Redl, cu un pas (de un an) spre pensionare. 

Comentarii

09/05/14 09:11
crin

Cand altii n-au ce manca, ce-l preocupa pe presedintele CJ,galerie de preamarire a politicienilor. Cu ce a ajutat galeria asta judetul? oamenii necajiti fara slujbe, fara case? RUSINE RUSINE RUSINE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5