Trei exemple de transporturi internationale specializate, efectuate de o firma profesionista

Cei care lucreaza in acest domeniu sau intr-unul conex, presupunand importul si exportul periodic de marfuri, stiu ca exista doua tipuri de transport international: general si specializat.

In prima categorie, intra o gama foarte variata de bunuri si produse care nu necesita conditii speciale si pentru care nu exista reglementari legislative distincte. Pentru acestea, formalitatile vamale sunt mult mai simple, ceea ce diminueaza semnificativ timpul de tranzit si, deci, durata intregii operatiuni. Pe de alta parte, cealalta categorie implica mult mai multe provocari, pe care doar o firma cu o experienta indelungata le poate duce la bun sfarsit.

Astfel, un transport international specializat impune anumite conditii deosebite, care trebuie respectate atat pentru a nu deteriora marfa respectiva, sensibila din anumite puncte de vedere, cat si pentru a respecta intru totul legislatia in vigoare si a preveni un potential dezastru. Sub aceasta titulatura, intra transporturile frigorifice; ADR (de bunuri periculoase, cum ar fi substantele inflamabile/explozive); de autoturisme si alte autovehicule; cele agabaritice; de mobila; de materiale textile; de cereale si seminte oleaginoase; altele.

In continuare, vom studia ceva mai in amanunt trei dintre acestea, alaturi de principalele lor caracteristici, observand in acelasi timp beneficiile oferite de firma de transport.

1. Transport international frigorific. In cazul in care marfa care trebuie trecuta peste una sau mai multe granite este perisabila, de exemplu alimente ori bauturi, aceasta va fi mentinuta la o temperatura constanta, cu multe grade sub cea exterioara, pentru a preveni deteriorarea sa.

Transportul frigorific se imparte in doua sub-categorii: cu congelare (pentru produse precum peste sau carne congelata), respectiv cu refrigerare (pentru fructe/legume, peste/carne proaspata, flori/plante decorative, medicamente etc). In ambele situatii, firma de transport va pune la dispozitie autovehicule specializate, izolate si cu temperaturi controlate.

2. Transport international de bunuri periculoase. In categoria de bunuri periculoase, numite si ADR (Accord européen relatif au transport des merchandises dangereuses), intra substantele/obiectele explozive, gazele/lichidele inflamabile, substantele care se aprind spontan, peroxizii organici, substantele toxice, infectioase sau corozive.

Asa cum este lesne de inteles, acestea trebuie transportate in vehicule specializate, in conditii de maxima siguranta, semnalizate in mod corespunzator si conduse exclusiv de personal instruit. Riscurile presupuse de o astfel de incarcatura nu tin doar de un accident care ar putea avea urmari catastrofale pentru oameni si mediu, ci si de o eventuala interceptare a transportului de catre teroristi ori alti raufacatori.

3. Transport international agabaritic. Nu in ultimul rand, acest transport are de-a face cu marfuri care depasesc cu mult dimensiunile sau greutatile care ar putea fi considerate" standard". Din aceasta categorie, fac parte utilajele agricole si tractoare, statiile de asfaltare, utilajele de constructii, casele preconstruite, cazanele, piesele turnate, lingourile metalice, echipamentele navale, instalatiile eoliene, structurile metalice sau din lemn etc.

Pentru ele, exista camioane flat-bad, cu lungimea de 13,6 metri si sarcina utila de 24 de tone, sau trailere specializate. Mai mult decat atat, pe langa vehicule suficient de mari si puternice, pentru a efectua un astfel de transport este nevoie si de echipaje insotitoare, dar si de respectarea unui numar ridicat de reglementari legale specifice.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5