Tripla semnificaţie a zilei de 9 Mai, celebrată la Bistriţa. Prefectul Ovidiu Frenţ: Ne mândrim că țara noastră face parte din marea familie europeană. Să ne iubim ţara şi istoria!
Ziua de 9 mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie, Ziua Independenţei proclamată în 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.
Câteva zeci de bistriţeni, oficialităţi, elevi, rezervişti, dar şi oameni simpli, „cu tricolorul în suflet”, au celebrat împreună această zi la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş.
După acordarea onorului militar pentru locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, col. Marian Ioan Cristian, prefectul Ovidiu Frenţ, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan şi primarul municipiului Bistriţa – Ovidiu Creţu, a fost intonat Imnul Naţional al României. O slujbă religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi.
Prefectul Ovidiu Frenţ a rostit mesajul ministrului Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne. „9 Mai este o zi importantă pentru România. Astăzi, ne bucurăm împreună că putem să celebrăm Ziua Europei. Ne mândrim că țara noastră face parte din marea familie europeană și avem convingerea că aceasta este calea de urmat pentru a ne atinge obiectivele de dezvoltare. Este un prilej pentru noi să ne reafirmăm atașamentul față de principiile și valorile europene: democrația, respectul față de demnitatea umană, libertatea și solidaritatea socială, supremația legii și respectarea drepturilor cetățenești.
Unitatea Europei este singurul garant al unui spațiu de pace și stabilitate pe continent și singura soluție viabilă de a evita eventuale conflicte. Spun asta pentru că astăzi sărbătorim și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, fapt ce reprezintă capitularea necondiţionată a Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai grave conflagrații din istoria continentului european. Dar, dragi români, cel mai important reper al acestei zile rămâne Declarația de Independență a României, rostită în Parlament, acum 141 de ani, de către ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu”, a transmis prefectul Ovidiu Frenţ.
Prefectul Frenţ, în numele Guvernului, a transmis îndemnul de a ne iubi ţara şi istoria, uând „La mulţi ani” tuturor bistriţenilor şi României, dar şi tuturor cetăţenilor europeni.
Locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, col. Marian Ioan Cristian, a punctat câteva repere ale zilei de 9 mai, în triplă semnificaţie, care au reprezentat „un apogeu al dorinţei poporului român, ocupând un loc de cinste în cartea de aur a istoriei neamului”. „Nimic din ceea ce a realizat poporul român în aceste trei momente cruciale ale istoriei lui nu ar fi fost posibil fără sacrificii umane şi materiale. Noi, cei de astăzi, avem datoria de a transmite mai departe faptele de vitejie şi de curaj ale înaintaşilor, de cinstire a eroilor noştri, acest fapt reprezentând cea mai de preţ îndatorire pe care o avem. Ei ne-au învăţat, de-a lungul timpului, lecţia demnităţii şi a patriotismului, dovedindu-le că puterea faptelor, dragostea de patrie este cea mai nobilă virtute pentru care merită şi trebuie să luptăm”, a spus col. Ioan Cristurean.
Evenimentul festiv s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, pe muzica militară a garnizoanei.
Deputatul Doina Pană, viceprimarul Cristian Niculae, preşedintele Oficiului Registrului Comerţului – Ioan Turc, şefi ai instituţiilor militarizate din subordinea MAI, directori de instituţii deconcentrate, consilieri municipali şi judeţeni au venit la această manifestare.
Citiţi şi:
- A fost o zi cu triplă semnificaţie pentru români – 9 Mai
- 9 mai, o zi cu triplă semnificaţie, sărbătorită la Bistriţa – Ziua Victoriei, Ziua Uniunii Europene şi Ziua Independenţei
- Festivitate de premiere la “COMPETIŢIILE SPORTIVE ŞI APLICATIV-MILITARE DE VARĂ” – Cupa 9 Mai
- Sărbătorirea Zilei de 9 mai, la Bistriţa
- În 9 Mai sărbătorim Ziua Independenţei, Ziua Victoriei, Ziua Europei
Comentarii
Errare humanum est sed perseverare diabolicum –(A greşi e omenesc, dar a persevera este diabolic). Este vorba de asa-zisa tripla semnificaţie a zilei de 9 Mai. Controversa este legata de Ziua Independenţei, de stat a Romaniei, care in realitate este pe 10 mai. Dupa cum se stie, România îşi câştigă independenţa faţă de Imperiul otoman ca urmare a contribuţiei semnificative din cadrul războiului ruso-turc (1877 – 1878), iar pe 10 mai 1877, Senatul ţării votează proclamaţia de independenţă, care a fost apoi aprobată în 1878 în cadrul Congresului de la Berlin. De altfel, până în 1947, Ziua Independenţei, de stat a Romaniei a fost sarbatorita pe 10 mai. Dar, dupa instaurarea comunismului, sărbătoarea legată Ziua Independenţei, de stat a Romaniei a fost falsificata de comunisti fiind mutată pe 9 mai, invocand discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai 1877. Chiar si in prezent se mentine confuzia introdusa de comunisti, când vine vorba despre Independenţa Romaniei si se face trimitere la data de 9 mai 1877, cu toate ca în anul 2015, Camera Deputaţilor a adoptat Legea nr. 103/2015 prin care 10 Mai îşi recâştigă statutul de sărbătoare naţională, marcând cele trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Adaugă comentariu nou