În apărarea cetățeanului

TULBURAREA LINIȘTII LOCUITORILOR

Legea 61/1991, art. 2 (25) stipulează, printre altele: „[Constituie contravenție] tulburarea fără drept a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. Indiferent că este zi sau noapte nu este legal să faci gălăgie!
Legea 61/1991, art. 2(26) prevede, printre altele: „[Constituie contravenție] tulburarea liniștii locatarilor între orele 22-8 și 13-14”; Firește, dacă vei face gălăgie mai mare între aceste ore, amenda va fi mai mare conform Legii 61/1991, art. 3(1): de la 500 la 1500 lei; în rest, de la 200 la 1000 lei.
Dacă cineva face petreceri în cartier, conform Legii 61/ 1991, art. 2(27): „[Constituie contravenție] organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit”, amenda este de la 2000 la 3000 lei. Până deunăzi, contravenientul primea o amendă minimă de 200 de lei și continua gălăgia. Organele de poliție trebuie să știe că, începând cu 26 ianuarie 2020, la aceeași Lege s-a mai adăugat un articol, ARTICOLUL 4(11): dacă în termen de 24 de ore fapta se repetă, amenzile cresc până la 6000 lei sau chiar muncă în folosul comunității.
CÂND SUNĂM LA 112?
Conform O. U. G. 34/2008, art. 2(2), numărul unic pentru apeluri de urgență se apelează „în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul”. Bineînțeles că dacă vecinul dă cu aspiratorul NU vom suna la 112, dar, dacă este scandal pe stradă sau lângă locuința ta este muzică dată la intensitate maximă (ca la discotecă!), lucru care îți periclitează sănătatea, avem dreptul să sunăm la 112! De asemenea, dacă nu reușești să te înțelegi cu vecinul (vecinii), poți suna la poliția locală sau să depui plângere scrisă la secție, iar dacă nici de aici nu ai primit un răspuns, te vei adresa Inspectoratului Județean de Poliție și, la urmă, Ministerului de Interne. Cineva trebuie să aplice LEGEA! Dacă ai probe, te vei adresa și Direcției Naționale Anticorupție.
Plângerea scrisă trebuie să cuprindă: numele și prenumele, domiciliul, seria, numărul și CNP de pe buletin (acesta este obligatoriu, altfel, organele de poliție ți-o vor returna! În numărul viitor voi veni cu cazuri concrete), apoi vei arăta ce s-a petrecut în data respectivă; la final, data și semnătura. Vă rog să nu vă temeți și să faceți aceste plângeri (petiții) cu curaj, chiar dacă bănuiți că organul, din diferite motive, ar favoriza contravenientul. Tergiversarea sancționării contravenientului este una din metodele de favorizare a comportamentului acestuia din partea UNOR agenți de poliție; nu se poate generaliza. E drept că legea le permite să vă dea răspunsul în maximum 30 de zile, dar dacă s-ar studia mai bine plângerea (în 30 de zile s-ar putea întâmpla cazuri grave; voi reveni cu cazuri concrete în care s-a ajuns la 2 ani!, iar individul nu plătește amenzile, fiindcă nu lucrează nicăieri și le râde în nas vecinilor, deoarece n-a fost sancționat imediat după comiterea infracțiunii: insultă, violare de domiciliu). Rigoarea și promptitudinea țin de modul cum își fac datoria organele de poliție.
Icu Crăciun
Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Comentarii

22/04/20 16:42
Adrian

Am inteles ca aceste modificari si adaugiri la lege se refera la pastrarea linistii si ordinei in mediul urban .Dar in mediul rural ,
legea dupa cum stiu nu face nici o referire ,in plus pe langa noxele auditive specificate de d-voastra ,pot aparea si alte perturbari ale linistii si convietuiri intre vecini -de ex. ,ce faci daca la tara in vecinatatea locuintei un vecin are amenajata o canisa .cu 25-30 de caini ,care de dimineata pana in noapte produc o larma de nedescris? . In lege nu este cuprinsa si aceasta abatere de la buna convietuire si pastrare a linistii ,poate fi pedepsit acest proprietar ?
Vad ca mai mult sunt protejate animalele in detrimentul omului !

06/10/20 10:58
gigi

Legea 61/1991 neavand norme metodologice, fiecare poliţist o interpretează cum vrea. art. 2, pct. 25 din Legea 61/1991 ,,Tulburarea fără drept a liniştii locuitorilor..........", consider ca se impune a fi aplicată persoanelor care nu deţin autorizaţii cu privire la desfăsurarea unor activităţi generatoare de zgomot. Dreptul ţil dă autoritatea locală prin documentul pe care ţil eliberează cu condiţia respectării prevederilor art. 2, pct. 26 din aceiasi lege

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5