UCGN – are o nouă conducere
-
View the full image
UCGN – are o nouă conducere
Sâmbătă, 28 martie a.c., în sala mare a restaurantului “Sălăuţa” din Năsăud s-a reuşit ceea ce se încearcă de aproape opt luni de zile: schimbarea conducerii şi a statutului de funcţionare a Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene (UCGN). Aceasta, în cadrul Adunării Generale, unde “reformatorii” conduşi de scriitorul – prof.univ.dr. Teodor Tanco au învins “conservatorii” susţinuţi de prof. Ion Radu Nistor – preşedintele UCGN în exerciţiu până la data adunării, Antonel Pop şi Valentin Gălăţean – secretarul uniunii.
Pe ordinea de zi figurau: darea de seamă a Consiliului de administraţie pe anul 2008; proiectul de activitate pe anul 2009; situaţia financiar-contabilă pe anul 2008; darea de seamă a cenzorilor pe anul 2008; prezentarea planului de venituri şi cheltuieli pe anul 2009 şi “Diversele”. Cu toate că, după cum se vede, pe ordinea de zi nu figura discutarea statutului noii Asociaţii “Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene” – denumire pe care o va purta de acum înainte – reprezentanţii celor 44 foste grănicereşti (prezenţi 38) au reuşit să se impună şi, prin vot deschis, au ales noua conducere interimară a AUCGN pe motiv de incompetenţă, că nu şi-au făcut datoria, tărăgănând lucrurile.
Supăraţi că darea de seamă şi situaţia financiară pe anul 2008 au fost evazive, cei prezenţi au hotărât să nu mai aştepte până în toamnă, pe 12 noiembrie 2009, când era stabilită Adunarea extraordinară de alegeri, şi au votat schimbarea de urgenţă a vechii conduceri, cu toate insistenţele lor de asigurare că treburile merg bine.
Din darea de seamă a prof. I.R. Nistor şi situaţia financiară, s-a aflat că problema este cenuşie, adică venituri în sumă de 134.981 lei, pe când cheltuielile s-au ridicat la suma de 172.959 lei, fapt care a dus imediat la reacţia reprezentanţilor localităţilor Feldru, Maieru, Coşbuc, Zagra, Rebra, Rebrişoara, Dumitriţa, Ilva Mică ş.a., care au reproşat nereguli în ceea ce priveşte licitaţiile de masă lemnoasă din pădurile Uniunii şi alte “jonglerii” financiare cu înstrăinarea unor terenuri sau clădiri.
Descărcarea de gestiune nu a fost aprobată, majoritatea celor prezenţi cerând constituirea unei comisii de audit care să descurce iţele foarte încâlcite la ora actuală.
Foarte supărat de întorsătură, prof. I.R. Nistor şi-a dat demisia pe loc, ceea ce a nemulţumit pe susţinătorii din aripa conservatoare.
Imediat demisia a fost aprobată şi s-a destituit vechea conducere, desemnându-se alta nouă. Astfel, cu 29 de voturi pentru şi 9 împotrivă, a fost ales preşedinte interimar ing. Mihai Mureşan, vicepreşedinţi dr. Vasile Tutula, Ştefan Sângeorzan (Feldru) şi George Pop (secretarul oraşului Năsăud), secretar – Ştefan Danci – (Rebra), iar membri în Consiliul Director – Ilie Vlad (Prundu Bârgăului), Dumitru Mureşan (Monor), pr. Ioan Platon (Rusu Bârgăului), Valer Avram (Măgura Ilvei), Aurel Horea (Ilva Mică), Vasile Borş (Maieru), Luca Pupeză (Telciu), Dumitru Buşcoi (Zagra), Viorel Roşiu (Mocod).
Cei prezenţi au hotărât să-l reconfirme preşedinte de onoare pe viaţă pe scriitorul Teodor Tanco, al A “UCGN”. Cele 44 de localităţi foste localităţi foste grănicereşti vor trebui să aducă propuneri de îmbunătăţire a Statutului Asociaţiei “UCGN” care urmează a fi aprobat în 12 noiembrie, odată cu planul de activitate şi Regulamentul de funcţionare.
Sarcina aceasta a căzut în “spatele” juriştilor George Pop (Năsăud), Vasile Onul (Beclean) şi Grigore Stretea (Măgura Ilvei).
Adaugă comentariu nou