În ultimele două zile, pompierii militari şi voluntari au intervenit la 13 incendii de vegetaţie!

În ultimele 48 de ore, pompierii militari și voluntari din județul Bistrița – Năsăud au intervenit la 13 incendii de vegetație și altele, iar suprafața totală afectată a fost de peste 92 ha, în mai multe localități din județul nostru: municipiul Bistrița și localitățile componente, localitățile Herina, Prundu Bârgăului, Vermeș, Șintereag, Crainimăt, Herina, Viile Tecii, Feldru, Sâniacob. Multe alte incendii de vegetație din zona de competență au fost lichidate de către structurile pompierilor voluntari, rapoartele de intervenție sunt procesate permanent.
Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată deoarece aceste evenimente pot pune în pericol locuințele, dar și viața cetățenilor.
Totodată, reamintim faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.
În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.
Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro_

INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢ

Comentarii

14/03/22 15:01
Aurel

Arderea miriştii ori a vegetaţiei uscate este interzisă prin lege având in vedere pericolul si efectele dăunătoare pe care le produc asupra terenurilor, mediului înconjurător, sănătăţii oamenilor si animalelor. În acest sens, conform H.G. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, datorită posibilitătii propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
În plus, fermierii care nu respectă interdictia arderii miriştilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, precum şi arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, riscă excluderea de la plata sprijinului financiar, ca urmare a încălcării angajamentelor asumate la depunerea cererilor de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), referitoare la respectarea normelor de eco-condiţionalitate, respectiv a bunelor condiţii agricole şi de mediu.
Asadar, unde-i lege nu-i tocmeală, iar cine o încalcă suportă consecintele.

14/03/22 19:05
prof. Vasile G

De șapte mii de ani se aprind resturile vegetale, încât au ajuns un simbol al apropierii depline a primăverii. Zice Vasile Alecsandri: ,,Ard movili buruienoase...”Fumul rezultat ajută la formarea unor nori de ploaie, grăbind atât de necesara ploaie și acum. Nu e niciun pericol, decât lipsa de supraveghere și lipsa de minte normală, dar nu ne mai lasă Bruxelles-ul, plin de mahări care n-au văzut niciodată frumusețea câmpului și grădinilor primăvara. Cu ideile lor trăsnite nu ne mai lasă să facem foc cu lemne și ne controlează viața inclusiv în somn. Cum îți aprimzi o țigară, vin pompierii și poliția. Bah...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5