UN CONCERT CAMERAL DE ÎNALT NIVEL

Marţi 23 februarie 2010 ora 18.00, la Centrul Multicultural – Sinagoga din municipiu, a avut loc un concert cameral organizat de Societatea de Concerte, în cadrul Stagiunii muzicale 2010, susţinute de Primăria Bistriţa şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Programul concertului a cuprins următoarele lucrări: Antonin Dvorak - Trio pentru pian, vioara şi violoncel "Dumky" nr. 4 op. 90 în mi minor; Josef Hayd - Concert pentru pian, vioară şi violoncel op.39 în Sol major; P.I.Ceaikovski - 3 piese din ciclul "Anotimpurile"- transcriere pentru pian, vioară şi violoncel. Protagoniştii concertului au fost Melinda Bereş (vioară), Angela Albu (pian) şi Ion Storojenco (cello).

Înaintea concertului, profesorul Gavril Ţărmure a prezentat interpreţii, programul serii şi al următoarelor evenimente muzicale ale Societăţii de Concerte Bistriţa.

Violonista Melinda Bereş s-a născut la Târgu Mureş, unde a urmat Liceul de Muzică, apoi Academia de Muzică ,,Gh. Dima" din Cluj-Napoca absolvind şi cursurile de măiestrie, în clasa prof. Victoria Nicolae, ulterior perfecţionându-se cu artişti renumiţi, fiind, în prezent, lector universitar la Catedra de Coarde a Academiei de Muzică ,,Gh. Dima" din Cluj-Napoca, unde a obtinut şi titlul de doctor în muzică cu lucrarea ,,Cvintetul de coarde. Ipostazele mozartiene". Este membră a Ansamblului Fior di suono şi laureată a concursurilor naţionale ale liceelor de artă în perioada 1985-1988 precum şi a concursurilor internaţionale ,,Constantin Silvestri" (Târgu Mureş) şi ,,C. Flesch" (Ungaria). A concertat ca solistă, alături de orchestrele filarmonice din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea şi cu Orchestra de Cameră a Academiei de Muzică ,,Gh. Dima" din Cluj-Napoca şi a participat, în numeroase rânduri, la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc şi Bucureşti, la Festivalul Sighişoara Medievală 2003 şi 2007. A susţinut numeroase recitaluri în ţară şi în străinătate, precum: Germania, Ungaria, Polonia, Austria, Elveţia, Spania, Suedia, Franţa.

Născută la Chişinău, pianista Angela Albu şi-a început studiile de specialitate la Liceul de Muzică din orasul natal, urmând prestigiosul Conservator "P.I.Ceaikovski" din Moscova, unde a avut mari artişti ruşi, ca profesori, între care se număra şi talentatul muzician Dmitri Saharov, discipol al celebrului pianist Lev Oborin. Dupa absolvirea conservatorului susţine teza de doctorat în cadrul aceleiaşi instituţii. Actualmente este profesoară la Liceul de Muzica " S.Toduţă” din Cluj-Napoca la catedra "pian-corepetiţie". A sustinut numeroase recitale instrumentale de cameră la Chişinău, Viena, Germania, Sibiu, Cluj-Napoca, Bistriţa, Braşov, Odorheiul-Secuiesc.

Violonistul Ion Storojenco s-a născut într-o familie de muzicieni, tatăl violoncelist, iar mama pianistă. A început să studieze violoncelul la vârsta de 4 ani, a urmat Liceul de Muzică "C. Porumbescu" din Chişinău şi Liceul de Muzica "S. Toduţă", din Cluj-Napoca. A evoluat, în calitate de solist, cu orchestre din România şi Moldova, a colaborat cu diverse personalităţi ale scenelor internaţionale, având o activă prezenţă la concursurile prestigioase de profil din Europa. Din primăvara anului 2008 este violoncelistul cvartetului Razumovsky, patronat de contele Gregor Razumovsky, alături de care a evoluat pe scenele din Austria şi Marea Britanie.

Dar şi student al Universităţii de Muzică şi Arte Interpretative din Viena, la clasa prestigiosului profesor Robert Nagy, prim-violoncelist al Filarmonicii din Viena.

După prezentările făcute, ar fi nedrept a crede că interpretarea acestor artişti nu a fost de înaltă calitate, fapt care i-a captivat şi încântat pe numeroşii melomani prezenţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5