Un nou an scolar, un nou început în educaţia copiilor nostri
Începutul şcolii este în mod sigur un eveniment care umple de emoţii inimile multor copii. Sunt foarte importante regulile si comportamentul din primii ani de viata, impactul şi responsabilităţile morale ale părinţilor, modul în care parinţii îi învaţă pe copii iubirea şi respectul, comunicarea, relaţionarea cu lumea şi cu ceilalţi etc. Educaţia din această perioadă va fi o reflexie în personalitatea individului pentru toată viaţa. Acum copilul abia începe a învăţa cum să relaţioneze adecvat cu alţii, ce este organizarea, ce înseamnă să respecţi un program, învaţă să ia decizii, să-şi stăpânească anumite dorinţe, să renunţe la o serie de lucruri, să socializeze, să se integreze în colectivitate - să se adapteze...într-un cuvânt.
Asemenea unui ritual anual, începutul anului şcolar este un moment bun să ne întrebăm: cum ne putem ajuta copiii astfel încât acest nou an şcolar să fie mai productiv din punct de vedere şcolar, mai plăcut din punct de vedere social şi cu progrese cât mai vizibile în relaţiile copilului cu lumea?
Iată câteva sfaturi pentru părinţi, vizând o serie de principii morale de ordin practic, privind educaţia copiilor în mediul familial. Am gândit acest minighid în special pentru parinţii cu copii de vârstă şcolară mică:
1. Obişnuiţi copiii să respecte regulile, însă nu-i obligaţi forţat, nu impuneţi şi nu folosiţi cuvântul “trebuie”! Cuvântul cel mai des întâlnit în educaţia copiilor, încă de când trec pragul vârstei de 1 an pare să fie: “Nu pune mâna acolo, nu ai voie, nu te duce acolo etc”. Le interzicem de mici să înveţe ce este lumea...în loc sa le-o arătăm şi să învăţăm alături de ei că toate acţiunile noastre au o explicaţie, că suntem rezultatul a ceea ce facem. Putem prin povesţi de exemplu, să canalizăm valorile pe care dorim să le transmitem copiilor. Educaţi-le gustul pentru libertate şi învăţati-i să îndrăznească. Învăţati-i că au voie orice atâta timp cât respectă legea, morala şi normele bunului simţ.
2. Organizaţi timpul. Învăţati copilul să fie punctual, să preţuiască timpul propriu şi pe al altora, să fie serios, riguros, disciplinat. Lipiţi pe perete sau pe frigider un calendar lunar sau anual pentru a pune în evidenţă evenimentele ce urmează, termenele etc. Gândiţi-vă şi stabiliţi împreună cu copiii programul de dimineaţă: ora de trezire, regulile şi programul de la baie, îmbrăcatul, luarea unui mic dejun sănătos etc., fără mofturi şi văicăreli. Fiţi un exemplu în respectarea regulilor casei.
3. Fără violenţă. Copiii preiau prin comportament ceea ce văd în casă. E de preferat ca parinţi, să ne abţinem de la voci ridicate, tensiune, nemulţumiri exprimate în mod violent, reproşuri, cuvinte urâte. Chiar dacă a doua zi acestea nu se văd neaparat în comportamentul copilului, cu timpul îşi vor pune amprenta asupra personalităţii lui de mai târziu, acesta devenind agresiv cu ceilalţi prin comportamentele de dezadaptare cu toate formele lor. Discuţiile aprinse şi zgomotoase îi vor crea impresia că totul se rezolvă prin confruntare. Aveţi grijă să nu-i lezaţi demnitatea în faţa colegilor făcându-i observaţii negative în public. Nu criticaţi un copil în faţa altui copil şi nu manifestaţi mai multă atenţie pentru unul dintre ei în cazul în care sunt fraţi. Ascultaţi-i pe fiecare dintre ei şi încercaţi să canalizaţi comportamentele pozitive prin puterea exemplului. Învaţati-i să-şi împrumute lucrurile, să le ceară folosind “te rog” şi să multumească la înapoiere. Învăţaţi-i cum să răspundă colegilor violenţi, să nu treacă sub tăcere ce li se întamplă, să anunţe profesorii şi parinţii imediat, să plece rapid de la locul încăierărilor pentru a nu deveni victime, să nu răspundă prin violenţă la violenţe.
4. Practicaţi bunele maniere. Învăţaţi-i să se comporte civilizat mai ales în public: să cedeze locul în autobuz; să nu vorbeasca zgomotos, ci eventual discret şi dacă se impune; să salute; să aplaneze conflictele; să fie atenţi şi grijulii cu copiii mai mici, cu cei nevoiaşi sau cu dizabilităţi; să mănânce spălaţi pe mâini şi să nu vorbească cu gura plină; să respecte mediul şi să aibă grijă unde aruncă resturile alimentare sau deşeurile; să folosească “te rog” şi “îmi dai voie”, “îmi cer scuze”, “îmi pare rău”, “pot să te ajut?”. Învăţaţi copilul să îi pese de felul în care găseşte lucrurile şi să deprindă responsabilitatea de a se îngriji de el şi de celalţi. Învăţaţi-l de exemplu să pună în frigider o sticlă de apă nouă, atunci când a golit-o pe cea precedentă.
5. Cărţi, nu computer. A fi campion la jocurile pe calculator nu este o mare realizare. Ar fi preferabil ca primele învăţăminte ale copilului să fie desprinse din cărţi şi lecturi, gustând savoarea poveştilor, spiritul lecturii, vocabularul bogat, simţul estetic şi latura moral-emoţională. Controlaţi-i lecturile, comentaţi-le împreună, dezbateţi soarta personajelor, principiile lor de viaţă şi desprindeţi morala.
6. Negociaţi. Ce fel de haine, pantofi, rucsac, tunsori se poartă? Este important să-i daţi acest tip de perspectivă, dar aveti grijă, statutul social este foarte important pentru noi toţi şi copiii nu fac excepţie. Deci nu îi subestimati sentimentele şi dorinţa de a se integra social, ci încercaţi să-l ajutaţi să se integreze, în limitele valorilor, gusturilor estetice şi ale posibilităţilor financiare din familia dumneavoastră. Permiteţi-i să-şi aleaga rechizitele şi hainele, dar în limitele unui buget stabilit în prealabil. Dacă observaţi ca vrea prea multe, încercaţi să temperaţi această pornire prin oferirea unor variante de alegere: “iţi iau ghiozdan nou, deşi e bun şi cel vechi, însă la ce renunţi anul acesta? La bicicletă, la role, la o rochiţă modernă?” Până la urmă creaţi o negociere care să nu-i permită să i se dea totul de-a gata. Învăţaţi-l ca nimic nu i se cuvine pur si simplu.
7. Conversaţie, nu televizor. Rolul pasiv de telespectator nu-i potenţează imaginaţia. Deschideţi un atlas şi cereţi-i să vă citească despre animale. Dacă ştitţi să-i stârniti curiozitatea, vă va pune o mulţime de întrebări şi aşa veţi începe o discuţie interesantă. Păşiti pragul teatrelor, muzeelor, daţi atentie sportului şi plimbărilor în aer liber.
8. Bucuraţi-vă de copiii dumneavoastră! Arataţi-le dragostea la fiecare pas. Bucuraţi-vă împreună cu ei de aventura şcolii! Intr-o bună zi veţi realiza ca au crescut şi aţi trăit alături de ei, cei mai frumoşi ani, anii copilăriei.
Lup Smaranda,
Învăţătoare
Şcoala Generală Podul Rebrii - Rebrişoara, din cadrul Şcolii Generale Iacob şi Ioachim Mureşanu – Rebrişoara, Judeţul Bistriţa-Năsăud
Citiţi şi:
- A venit vacanţa... cu trenuleţul iepuraşului de Paşte!
- Aveţi grijă la distracția de Anul Nou! Pentru a fi în siguranţă, trebuie să faci asta!
- Mobilizare de forțe pentru găsirea unui copil de 8 ani, din Bistrița, dispărut de la domiciliu
- Citiţi cu atenţie ce spune poliţia bistriţeană! RECOMANDĂRI PENTRU O MINIVACANŢĂ FĂRĂ GRIJI
- Greutăţile copiilor noştri
Adaugă comentariu nou