Un secol de ortodoxie la Dumbrăveni. Mitropolitul Andrei, cetăţean de onoare al comunei Ciceu Giurgeşti
Două zile de sărbătoare au fost dedicate, în acest sfârşit de săptămână, pentru locuitorii din Dumbrăveni în cadrul „Serbărilor domeniului Cetăţii Ciceului”, la 100 de ani de atestare documentară a Bisericii Ortodoxe din localitate.
Manifestările organizate de Parohia Ortodoxă şi Primăria Ciceu Giurgeşti au debutat sâmbătă, printr-un simpozion şi lansarea volumului “Aspecte monografice privind istoria eclesiastică a satului Dumbrăveni – judeţul Bistriţa-Năsăud” de pr. dr. Dănuţ Hognogi.
Col (r.) dr. Constantin Gomboş, profesor Ioan Danciu, secretarul Constantin Cristian Iuga, preotul Alexandru Gherghel, prof. Constantin Rusu, primarul comunei, au susţinut comunicări ştiinţifice, au rememorat amintiri a micii comunităţi apărate peste secole de credinţa lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
***
Duminică, oaspete de seamă al dumbrăvenilor a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei bistriţene. Slujba a fost precedată de resfinţirea locaşului de cult, reabilitat în ultimii ani de părintele paroh Alexandru Gherghel. Cu acest prilej ierarhul a binecuvântat şi lucrările de restaurare a picturii şi a sfinţit altarul de vară, construit lângă biserică.
Momentul rugăciunii cântate din cadrul Sfintei Liturghii a aparţinut artistului Alexandru Pugna, care prin priceasna “Iisus, al meu Mântuitor”, a sensibilizat sutele de enoriaşi. Răspunsurile au fost date de un grup de teologi din Cluj-Napoca şi de copiii satului, îmbrăcaţi în frumoase costume populare.
La finalul Sfintei Liturghii ÎPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei l-a ridicat pe părintele Alexandru Gherghel la rangul de iconom şi i-a oferit primarului Constantin Rusu distincţia “Crucea Transilvană”. De asemenea, au fost oferite şi diplome de aleasă cinstire consiliului parohial şi celor care au contribuit la edificarea bisericii.
***
Biserica ortodoxă din Dumbrăveni a fost construită între anii 1909-1912. Locaşul de rugăciune a fost sfinţit în 1981 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Potrivit părintelui paroh Alexandru Gherghel. Citat de radiorenaşterea.ro, la biserica veche de mai bine de 100 de ani au avut loc de-a lungul timpului o serie de lucrări de renovare. În anul 2009 părintele Gherghel a fost numit aici preot paroh, iar din acel an a demarat un amplu proces de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii, dar şi refacerea casei parohiale. Au fost realizate lucrări atât în interiorul locaşului de rugăciune, precum refacerea tencuielii, restaurarea picturii, recondiţionarea sfântului altar şi înlocuirea obiectelor de cult, dar şi reamenajarea zonei exterioare a bisericii.
***
În cadrul manifestărilor, au fost acordate şi titlurile de “Cetățean de onoare” pentru IPS Mitropolitul Andrei Andreicuţ, preşedintei CJ Bistriţa-Năsăud - Emil Radu Moldovan şi deputatul de Bistriţa-Năsăud - Daniel Suciu.
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei resfinţeşte biserica din Dumbrăveni
- Fiica părintelui din Dumbrăveni, botezată de Preasfinţitul Vasile Someşanul
- Biserica din Jelna, târnosită de Mitropolitul Andrei. Crucea Transilvană pentru părintele Vasile Sămărtean și primarul Florin Sandu Simionca
- După 14 ani, biserica Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Bistriţa, sfințită de Mitropolitul Andrei. Părintelui Constantin Mileșan, Crucea Transilvană, iar fiul său părintele Cătălin Mileșan, ridicat la rangul de sachelar
- Mitropolitul Andrei, la sfinţirea bisericii din Măgurele. Alin Miheştean, hirotonit preot la Capela Spitalului. Parohul Aurel Poptean, iconom stavrofor
Adaugă comentariu nou