Un singur caz de rujeolă, în Bistriţa-Năsăud. Peste 5000 de doze disponibile, 800 de copii restanţieri

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în acest an a fost înregistrat doar un singur caz de rujeolă, a anunţat directorul executiv dr. Anca Andriţoiu de la Direcţia de Sănătate Publică, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acesteia,  cu sprijinul medicilor de familie au fost identificaţi copiii eligibili pentru vaccinare antirujeolică, restanţieri, iar în prezent este demarată o campanie de identificare a copiilor nevaccinaţi şi neînregistraţi la medicii de familie.

         „Într-o primă fază, a trebuit să identificăm copiii eligibili la vaccinare, pentru că între timp am primit vaccin, cu o doză sau două doze. Vaccinul antirujeolic se face în două doze, o doză iniţială şi un rapel. Prima doză se face în mod normal la un an, dar acum, având în vedere că este epidemia, s-a devansat şi s-a ajuns la nouă luni. A doua doză se face pe la vârsta de 6 ani şi obligatoriu până la vârsta de 9 ani copiii ar trebui să aibă ambele doze. Copiii eligibili i-am căutat în cele două grupe de vârstă.

         În cea de-a doua grupă de vârstă intră copiii restanţieri, pentru că ar fi trebuit să aibă o doză. La medicii de familie am identificat 883 de copii restanţieri, din diferite motive, fie au avut contraindicaţii la vaccinare – vreo infecţie în perioada aceea, vreo afecţiune care contraindică vaccinarea, fie erau plecaţi din ţară, fie au refuzat, fie nu s-au prezentat ori a lipsit vaccinul pentru că s-a întâmplat şi așa ceva. În momentul acesta avem vaccin, am primit 5120 doze. Deja am distribuit în teritoriu, la medicii de familie şi urmează într-o primă fază ca ei să recupereze aceşti restanţieri”, a menţionat dr. Anca Andriţoiu,

         Potrivit acesteia, există şi persoane neînscrise la medicii de familie, în fiecare localitate, astfel că Instituţia Prefectului a transmis o circulară către toate primăriile pentru a vedea care este situaţia acestor copii. „Ne-am folosit în această acţiune de asistenţii sociali, dar şi de asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari. Avem 20 de asistenţi comunitari şi 7 mediatori sanitari. Timpul este foarte scurt, în patru zile nu este posibil să ai o situaţie foarte clară, dar am primit răspunsuri de la primării şi s-au identificat aproximativ 180 de copii cu vârsta între 1 şi 9 ani care ar fi eligibili la vaccinare. (...) Vom mobiliza pe cei pe care i-am identificat către cabinetele medicilor de familie”, a precizat directorul DSP BN.

         La nivelul judeţului, nu au fost înfiinţate centre suplimentare de vaccinare, asta pentru că există o reţea de medici de familie bine pusă la punct, cu excepţia a trei localităţi unde vin medici din alte comune, şi anume Ciceu Mihăieşti (suplinire Petru Rareş), Poiana Ilvei (suplinire Lunca Ilvei) şi Monor (suplinire Şieu).

         „În anul acesta, a fost un singur caz. Ştiu că statisticile arată o cifră mare, dar aceasta cuprinde toate cazurile de anul trecut. Pe parcursul anului trecut am avut 124 de cazuri la epidemia cea mare şi încă patru cazuri până la sfârşitul anului. Practic, la noi s-a stins epidemia”, a punctat dr. Anca Andriţoiu.

*** 

În context, prefectul Ovidiu Frenț a menționat că la nivelul județului a fost emis un Ordin de constituire a echipei de coordonare a măsurilor de limitare a efectelor epidemiei de rujeolă, iar în urma circularei trimisă primăriilor au fost luate măsurile de identificare a copiilor nevaccinaţi, situația fiind monitorizată.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5