Unire-n cuget şi –n simţiri
Se spune că un popor care nu-şi cunoaşte ţi cinsteşte istoria nu merită să trăiască pe pământ. Este ca un om care nu-şi cunoaşte părinţii şi rudele şi nu-şi găeşte rostul în cadrul unei comunităţi.
Unirea Principatelor Române, Modova şi Muntenia, şi în general evenimentele istorice de la mijlocul secolului XIX, au constituit punctul culminant al activităţii unei generaţii de aur din istoria românilor, cunoscută sub numele de generaţia paşoptistă. Personalităţi de primă mărime în istoria românilor (Alecsandri, Kogălniceanu, Brătieni, Cuza, etc) sprijiniţi în realizarea ideilor lor măreţe de împăratul Napoleon al II-lea al Franţei (supranumit şi ,,naşul României”) au pus bazele statului român , oferindu-ne şi azi modele muncă şi comportament politic în interesul afirmării şi dezvoltării naţiunii române. Aceste minunate file de istorie au fost retrăite de comnitatea ilveană vineri, 23 ianuarie când in sala Căminului Cultural ,, Liviu Rebreanu” din Ilva Mare au avut loc o serie de manifestări cultural-educative în cinstea evnimentelor petrecute în urmă cu 150 de ani.
Manifestările sărbătoreşti au fost organizate în parteneriat de Primăria Comunei Ilva Mare, Şcoala Generală din localitate şi Centrul Judeţean pentru Cultură, Bistriţa Năsăud. În jurul amiezii sute de elevi, cadre didactice şi numeroşi locuitori ilveni au participat mai întâi la o dezbatere istorică pe tema Unirii Principatelor Române. Au marcat însemnătatea evenimentului prof. Pavel Berengea, prof. Nicolae Gălăţan, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud, preot Ioan Pintea de la aceeaşi instituţie care a şi recitat câteva poezii din Ioan Alexandru şi Radu Gyr, Alexandru Pugna, Anca Alexandru, primrul localităţii şi Ştefan Sas, directorul şcolii. A urmat apoi un minunat program artistic, deshis de fanfara militară a Garnizoanei Bistriţa care a intonat mai întâi minunatele noastre cântece patriotice şi apoi muzică de promenadă. Cantautorul Florin Săsărman a încântat apoi publicul cu chitara şi vocea domniei sale si cu neuitata muzică folk care prin anii 80-90 făcea furori în întreaga Românie.Prima parte a programului a fost încheiată în aplauzele publicului de un moment de muzică cultă susţinut de membrii grupului ,,Pro Opera” a Centrului Judeţean pentru Cultură.Solişti: Cristina Săuceanu şi Ştefan Pop acompaniaţi de pianistul Cristian Lepădatu, au încântat publicul atât cu piese celebre din muzica universală cât şi piese din creaţia marelui compozitor român Tiberiu Brediceanu.
Partea a doua a programului artistic a fost susţinută de ansamblul folcloric ,,Dor Românesc”, moderator neobositul interpret de muzică populară Alexandru Pugna. Acompaniaţi de orchestra condusă de Anghel Urs, interpreţii renumiţi a cântecului popular din zona Bistriţei şi Năsăudului, au completat momentele de bucurie din inimile ilvenilor mari. Nu au lipsit de la generozitatea aplauzelor ilveanca Anuţa Motofelea însoţită de Nicolae Cioancă, Cristina Retegan, Domnica Dologa, Fraţii Spânu, dar şi mult iubiţi pe plaiurile ilvene, Ioan Dordoi şi Felix Gălan. Manifestările s+au încheiat în spiritul recunoscutei ospeţii ilvene la o agapă prietenească unde istoria a făcut casă bună cu realităţiile societăţii româneşti. Parfrazându-l pe Mihail Kogălniceanu care în urmă cu 150 de ani se adreseză marelui domn cu celebrul îndemn ,, ...fii dar omului epocii, fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie tare, iar tu Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând, fii bun mai ales pentru aceia care mai toţi domni trecuţi au fost nepăsători sau răi,, aproape toţi participanţii la aceste manifestări, au realizat că întotdeauna istoria este o carte de învăţătură, că istoria ne dă lecţii şi că societatea actuală şi mai ales clasa politcă poate să aibă modele de inspiraţie şi conduită politică în generaţia paşoptistă. Să nu uităm că de cele ma multe ori, istoria nu iartă...
Prof. Pavel Berengea
Adaugă comentariu nou