USL: Pe noua Constituţie, preşedintele merge la Consiliul European când se discută politică externă

Sursa: mediafax

USL a agreat ca noua Constituţie să reglementeze ca preşedintele să reprezinte România la Consiliul European doar când pe agendă figurează subiecte privind politica externă sau politica de securitate a UE, în restul situaţiilor reprezentarea ţării fiind asigurată de premier, scrie Mediafax.

,,Am clarificat şi în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European: România e reprezentată de preşedinte când agenda presupune politica externă a UE şi politica de securitate. În celelalte cazuri, e reprezentată de premier", a spus, luni, după şedinţa conducerii USL, preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

În primăvara anului trecut, a existat o dispută între preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul USL în privinţa reprezentării la Consiliul European. Disputa a fost tranşată în final de Curtea Constituţională, care a stabilit că şeful statului reprezintă România în UE şi că acesta este cel care poate decide mandatarea premierului pentru a participa la Consiliul European.

Comentarii

12/06/13 17:07
Un cititor ...

Mi se pare foarte corect.Cat timp sunt probleme de natura economico-administrativa a statului de drept, acest atribut nu apartine institutiei przidentiale nicidecum ci tine exclusiv de Guvern.

La urma urmei, ar trebui clarificata odata pentru totdeauna cu exactitate, competenta si atributiunile materiale si teritoriale fiecarei institutii a statului, ce drepturi si obligatii implica fiecare din aceste functii , nivelul si gradul se subordonare al unuia fata de celalalt si nu lasate aleatoriu si interpretativ .Ideal ar fi ca Institutia prezidentiala, sa fie o "putere separata" de cea legislativa, executiva sau judecatoreasca si careia sa i se confere atributiuni foarte exacte, fara sa i se mai permita emixtiuni in treburile unei anumite "puteri".

Foarte important ar fi modificarea Consitutiei in sensul ca Romania sa devina ori Republica Parlamentara, ori Prezidentiala, dar in actuala forma cum exista ea, in nici un caz NU !
Istoria a demonstrat cum " stanga si dreapta"... se opun reciproc, isi baga "bete-n roate" unul altuia si efectiv Romania "sta pe loc ". Cand vrea ceva unul, nu este validat de celalalt... si invers... mai ales daca sunt din "tabere adverse" asa cum sunt astazi .

Nu ar fi lipsit de importanta si daca :
-actualului presedinte al tarii, sa i se prelungeasca mandatul pana ce se vor face noi alegeri si din perioada urmatoare, sa fie alesi deodata toate aceste institutii, astfel incat, absolut toti sa fie ori de "stanga" ... ori de "dreapta"... dar in nici un caz amestecati ;
-sau presedintele sa fie destituit si facute alegeri anticipate, cu mandat ( doar ) pana la noile alegeri si de acolo incolo sa intre in normalitate, toti odata pentru un interval de 4 ani... pentru ca asa cum este astazi, chiar daca i s-a "scurtat" mandatul actualului presedinte, tot din 2 in 2 ani, va fi altul, care va "guverna" cu alt guvern... ca alegerile local-parlamentare si cele prezidentiale nu se vor suprapune niciodata... de acum incolo daca se va mentine actuala forma ... si va fi un interminabil "joc de-a soarecele si pisica".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5