Usturoiul, leac de drag, în Ţinutul contelui Dracula

Timp de trei zile, în Ţinutul contelui Dracula, a fost sărbătoare. De la muzică folk şi pop-dance la muzică populară, de la concursuri pentru toate vârstele, până la bucuria generală a întâlnirii cu legenda medievală, toate au fost ingredientele perfecte ale Festivalului Usturoiului, care s-a derulat la Valea Străjii.

Lupii Apoulonului şi-au instalat tabăra încă de vineri, invitându-ne la ateliere tematice istorice, dar şi la învăţarea câtorva elemente de luptă. Apoi Scenica, cu teatru şi dans dar şi picturi pe faţă, a bucurat pe cei mici, la fel ca atelierele creativ-literare ale Bibliotecii Judeţene.

Seara de folk a adus în faţa spectatorilor pe Vasile Bancea, Sorin Borzoş, Emeric Imre şi pe Magda Puşkaş cu a ei „Galbenă gutuie”. Taraful din Silivaşu de Câmpie, Ansamblul „Baladele Bistriţei”, alături de profesioniştii de la „Dor Românesc” (Nicolae Cioancă, Ioachim Spânu, Mirela Petruş, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Cristina Retegan, Veronica Bălan, Mărioara Dragotă, alături de orchestra condusă de maestrul Anghel Urs). Invitaţi speciali ai acestei ediţii, la capitolul folclor, au fost Angela Rusu, Radu Ciordaş şi Ionuţ Larga, care alături de Ansamblul Profesionist Porolissum din Zalău (Ioana Lazăr, Daniela Stoica şi Ileana Domuţa Mastan) au întregit atmosfera de sărbătoare, spectatorii prinzându-se într-o horă a bucuriei. Nu a lipsit nici teatrul popular adus de trupa de teatru nescris „Dor Someşan” din Şanţ, care i-a făcut pe cei prezenţi să râdă cu gura până la urechi. Sute de tineri au înfruntat ploaia pentru a se bucura de concertele susţinute de Adda (revenită acasă cu bucurie), Geo, Randy şi Uddy, în prezentarea DJ-ului Mircea Zara. Făcând un jurnal al concertelor din cele trei zile, putem afirma că muzica a fost pe toate gusturile, fapt confirmat şi prin faptul că, deşi a plouat mocăneşte, mii de conjudeţeni şi nu numai au trecut pragul taberei unde contele Dracula a dat târcoale.

Statuile vii au impresionat de asemenea, mulţime de doritori făcând coadă pentru a se poza cu misterioasele personaje care păreau a întruchipa două victime ale faimosului Dracula. Pentru titlul „Chef în Ţinutul contelui Dracula” au concurat, în faţa unui juriu coordonat de mastrul bucătar Horea Şimon (cunoscut pentru proiectul „Bucătăria hoinară”), din care a făcut parte şi directorul Centrului Judeţean pentru Cultură – Gavril Ţărmure, echipele de la Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului, ISU Bistriţa-Năsăud şi tinerii social-democraţi Bistriţa, încurajate de primarul Ovidiu Creţu şi preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan.

Deoarece au avut de optat între ied la ceaun cu mămăligă şi brânză iute, gulaş la ceaun cu carne de porc, cârnaţi afumaţi şi legume şi tochitură ardeleanească cu ouă de prepeliţă, usturoi şi mămăliguţă, juriul nu s-a putut decide asupra învingătorului, astfel că toate cele trei echipe au luat locul I.

Concursul de bărbăţie s-a derulat pe mai multe probe – tăiatul unui buştean cu fierăstrău, împlântarea unei ţapine într-un buştean, răsturnarea unui buştean de peste 100 kg de cinci ori şi căratul unui butoi cu bere de 50 l pe câteva sute de metri. S-au înscris şase concurenţi, câştigător fiind declarat Vasile Ureche, de 21 ani, din Lunca Ilvei, angajat la o companie de prelucrare a lemnului şi pompier voluntar, care a fost răsplătit cu un motofierăstrău Stihl de către Simprocom.

La Festivalul Usturoiului a fost prezent şi Ianosi Levente, unul dintre cei mai buni bikeri din ţară, reprezentant al României la două cupe mondiale în Polonia şi Austria.

Târgul producătorilor şi meşteşugarilor a adus pe Valea Străjii zeci de standuri de la Produs în Bistriţa-Năsăud, Produs de Cluj şi Produs de Bucovina. S-au putut achiziţiona de toate, de la obiecte tradiţionale, costume populare, produse apicole, celebra ţuică de Salva, produse naturiste. Pentru că ne-am aflat la un festival în care vampirii au dat târcoale, pe lângă prezenţa usturoiului a fost şi un colţ de descântat, unde femeile de la „Flori Dumitrene” au repus în scenă descântecele de altădată împotriva strigoilor, dar şi cele de drag şi dor.

Pentru modul în care au reuşit să readucă acasă mitul contelui Dracula merită, în primul rând, felicitări coordonatoarele principale ale festivalului – Claudia Andron şi Felicia Szucs, de la „Turist în Bistriţa-Năsăud”, care în ultima lună au făcut din noapte zi pentru ca lucrurile să meargă bine. Apoi, Virginia Linul şi Marian Gruştor care, timp de trei zile, au fost animatorii evenimentului. Să nu uităm de cei implicaţi direct în festival – preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, Gavril Ţărmure – managerul Centrului Judeţean pentru Cultură şi Vasile Dologa – primarul comunei Tiha Bârgăului. Personal, m-am bucurat de întâlnirea cu meşterii populari, care-mi sunt dragi pentru ceea ce fac pentru păstrarea tradiţiilor noastre, dar am apreciat şi modul în care a fost organizat evenimentul, atât la scenă, cât şi prin amenajarea a patru parcări, la care spectatorii erau ghidaţi de poliţie şi jandarmerie, apoi prezenţa Salvărilor care puteau interveni în orice moment, dar şi a celorlalţi factori care, cu toţii, au contribuit la o ediţie frumoasă a Festivalului Usturoiului. Şi, până la urmă, nici ploaia, semn al bogăţiei şi rodnicie toamnei, nu ne-a putut împiedica să ne bucurăm, de zile frumoase în Ţinutul contelui Dracula, care a avut ecou nu doar la nivel naţional, ci şi în străinătate, prin mesajul dus de aici de prietenii din Ungaria, dar şi de ceilalţi turişti. Am văzut şi un autocar cu austrieci care au oprit la Valea Străjii, iar mai apoi a mers la Castelul Dracula. Personal m-am bucurat să le arat toate aceste evenimente prietenilor mei din Irlanda veniţi pentru câteva zile la noi în ţară. Aştept cu nerăbdare următoarea ediţie. Cu sau fără ploaie, nici nu mai contează când evenimentele sunt bine făcute. Cu drag şi de drag.

Comentarii

08/09/15 07:55
Vizitator

Comuna Copălău, judetul Botosani a reluat anul acesta pe 6 septembrie traditia "Festivalul usturoiului" care a făcut-o cunoscută în toată ţara şi chiar în străinătate. Autorităţile locale au facur toate demersurile pentru ca Festivalul usturoiului de la Copălău să fie reluat. Festivalul a fost reluat sub denumirea de "Sarbatoarea Usturoiului" deoarece numele initial a fost înregistrat ca marcă de actorul Mihai Mălaimare, fiu al comunei Copălău, cel care a organizat trei ani la rând acest festival, in perioada 2001-2003.
Tot anul acesta si la Bucuresti a fost organizat in zilele de 5 si 6 septembrie primul festival al usturoiului sub sloganul "Există un iubitor de usturoi în fiecare român".Asadar,pe terasa berăriei "H" din Herăstrău au sfârâit ceaunele şi grătarele cu oi la proţap, iar muzica populară a răsunat în difuzoare.
Prin urmare, Festivalul Usturoiului de la Valea Strajii tinde sa se bagatelizeze Mitul Contelui Dracula, reducandu-l doar la povestea cu vampiri si usturoi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5