Vacanţa de iarnă ar putea fi mai scurtă, iar primul semestru să se încheie în decembrie!
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat modificari la structura anului scolar, cu scopul de a fragmenta mai puţin semestrele. Pentru elevi, acest lucru se traduce in vacante mai putine si mai scurte.
Ministrul Educaţiei va propune dezbaterii publice propune scurtarea vacanţei de iarnă cu o săptămână, astfel că semestrul I s-ar încheia în decembrie, iar vacanţa intersemestrială din februarie ar urma să dispară.
„Săptămâna trecută am regândit structura anului şcolar. Este vorba despre structura anului şcolar 2019-2020. Şi cred că sunt modificări importante. Aş vrea să punem această discuţie, rezultatul ei în dezbatere publica, să vedem care sunt reacţiile. După opinia mea, pare o regândire a structurii anului şcolar ceva mai potrivită, atât pentru părinţi, cât şi pentru profesori.
De exemplu, foarte mulţi părinţi mi-au reproşat că au luat vacanţă copiii pe 21 decembrie, au avut vacanţă până în 15 ianuarie, o perioadă îngrozitor de lungă, prea mult, după care mai au 3 săptămâni de şcoală, se termină semestrul şi încep, mai au încă o vacanţă, şi semestrul următor.
După părerea mea, vacanţa aceasta este mult prea lungă. Sau, dacă o facem la fel de lungă, să încercăm să închidem altfel semestrul. În aşa fel încât, după vacanţă, copilul să înceapă un alt semestru. Pentru ca altfel îl zăpăcim. Trei săptămâni stă acasă, a uitat, îl cheamă profesorul la şcoală încă trei săptămâni, îi încheie situaţia, copilul este încă nereconectat la programul de învăţământ după trei săptămâni de vacanţă”, a declarat ministrul Educatiei, conform realitatea.net.
Prin urmare, vacanţa de iarnă va fi mai scurtă, iar elevii se vor întoarce la şcoală direct in semestrul al II-lea. Apoi ar urma vacanţa de primăvară de două săptămâni şi vacanţa de vară care începe în iunie.
O altă modificare vizează va examenele naţionale să fie susţinute mai devreme. „Ne gândim să organizam puţin diferit semestrele pentru clasele 1-12. Să aducem examenele din vară ceva mai devreme, evaluarea de la clasa a VIII-a şi examenul de Bacalaureat, să aibă şi profesorii vacanţă, că noi tot le cerem, le cerem, dar trebuie să le dăm şi vacanţă”, a completat ministrul Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educaţiei a precizat că aceste propuneri le-a discutat cu profesorii din ciclul preuniversitar, iar propunerea de modificare a structurii anului şcolar se află în dezbatere publică şi se discută cu inspectorii şcolari.
10 septembrie- 1 februarie Semestrul I
22 decemrbie - 13 ianuarie Vacanţa de iarnă
2 februarie - 10 februarie vacanţa intersemestrială
11 februarie - 14 Iunie Semestrul al II-lea
20 aprilie - 5 mai Vacanţa de primăvară
Calendar Bacalaureat 2019
3 - 4 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
5 - 6 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
7, 10, 11 iunie - evaluarea competenţelor digitale
12 - 13 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
1 iulie - proba scrisă la Limba şi literatura română
2 iulie - proba scrisă la Limba şi literatura maternă
3 iulie - proba scrisă obligatorie a profilului
4 iulie - proba scrisă la alegere a profilului şi specializării
8 iulie - afişarea primelor rezultate; depunerea contestaţiilor
13 iulie - afişarea rezultatelor finale
Calendar Evaluarea Naţională 2019
18 iunie - proba de Limba Română
20 iunie - proba de Matematică
21 iunie - proba la limba şi literatura maternă
25 iunie - afişarea primelor rezultate
29 iunie - afişarea rezultatelor finale.
Adaugă comentariu nou