Valea Şieului în sărbătoare
Duminică, 26 iunie a.c., la Şieu s-a desfăşurat, sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi a Primăriei Şieu, Festivalul Cântecului, Jocului şi Portului Popular de pe Valea Şieului. Devenită tradiţie, în fiecare an, spre sfârşit de iunie, aici se întâlnesc păstrători ai valorilor spirituale create de-a lungul anilor în spaţiul mirific al lumii rurale în care munca pământului se îmbină armonios cu cântecul şi jocul popular, proces care a dus la acea „veşnicie care s-a născut la ţară”. An de an, aici se întâlnesc formaţii artistice de pe Valea Şielui şi din comunele limitrofe care îşi etalează măiestria căpătată din tată în fiu în cântec şi joc, membri ai căror formaţii îmbracă portul popular specific zonei folclorice din care provin.
Manifestarea s-a deschis la ora 10 cu parada formaţiilor folclorice şi a portului popular care au scos în evidenţă multitudinea de culori şi forme ale costumelor populare de o frumuseţe fără seamăn care au reliefat prin măiestria cusăturii florile multicolore ale câmpului şi a păsărilor cerului, într-un spaţiu încă nealterat de tăvălugul „civilizaţiei” care distruge totul în calea lui. După parada formaţiilor folclorice şi a portului popular, iniţial sărbătoarea trebuia să se desfăşoare, ca în fiecare an, în Pădurea de stejar de la Posmuş, însă datorită timpului nefavorabil, ea s-a desfăşurat în sala Căminului Cultural din Şieu, care a devenit neîncăpătoare pentru sutele de spectatori veniţi aici din toate colţurile judeţului. Pe scena Căminului Cultural au evoluat formaţiile Liceului din Teaca, Fanfara din Rodna, formaţia de jocuri populare din Mărişel, ansamblul „Tihuţa” din Tiha Bârgăului, ansamblul „Someşaul” din Beclean, ansamblul „Măgura Şieului” din satul gazdă şi, nu în ultimul rând, ansamblul „Cununa de Sânziene” din Dipşa, care a fost revelaţia întregii manifestări desfăşurate aici, la Şieu, o puternică vatră folclorică ce poate rivaliza cu cea a Năsăudului.
Organizarea manifestării culturale de la Şieu a revenit Primăriei, care a făcut-o ireproşabil, consilierii comunali în frunte cu primarul comunei, Olimpiu Napeu Iuga, fiind prezenţi cu toţii, având fiecare responsabilităţi concrete, fapt ce denotă preocuparea celor de la Primărie pentru organizarea anuală în cele mai bune condiţiuni a acestor activităţi cultural-artistice care le-a adus notorietatea.
Sutele de spectatori aflaţi la această minunată manifestare culturală s-au dăruit cu totul acesteia, fiind pentru ei o zi de neuitat, care i-a făcut să mai uite de problemele cotidiene care le amărăsc viaţa într-o lume în continuă schimbare, doar aceste minunate tradiţii populare rămânând la înalta lor valoare prin păstrarea neîntinată, cu sfinţenie, a culturii populare care le luminează viaţa, iar sutele de copii şi tineri care au evoluat pe scena festivalului au demonstrat că sunt dornici să ducă mai departe valorile acestei culturi nepieritoare, care le asigură un reper în viaţă şi continuitatea naţională şi culturală în acest colţ tulbure şi vremelnic incert de Balcani.
Citiţi şi:
- Ansamblul „Măgura Şieului”, premiu la Călimăneşti
- Preşedintele Radu Moldovan: Valea Șieului este o zonă de românism şi oameni gospodari cum rar poți găsi în altă parte! Ansambluri, artişti şi sute de oameni şi-au dat întâlnire la Posmuş
- Sărbătoarea Văii Şieului
- Cântec, joc și voie bună la Șieu
- De Sfânta Maria, comuna Șieu a îmbrăcat straie de sărbătoare la Festivalul cântecului, jocului și portului de pe Valea Șieului!
Comentarii
Frumos articol,cu o singura rectificare:Festivalul a fost organizat de Primaria Sieu si de membrii ansamblului "Magura Sieului" si nu de consilieri,doar un consilier a ajutat efectiv la buna organizare.
Adaugă comentariu nou