Vasile Călini: Ansamblul ,,Doina Rebrei’’este un ambasador cultural al Ţinutului năsăudean
- Comuna Rebra, o localitate cu vechi tradiţii culturale în Ţinutul năsăudean, este cunoscută în ţară şi străinătate prin renumitul Ansamblu Folcloric,, Doina Rebrei’’. De curând s-a întors de la Festivalul Internaţional de Folclor din Macedonia. Domnul Vasile Călini, sunteţi conducătorul acestei formaţii. Care a fost mobilul participării D-voastră la Festivalul de Folclor din Macedonia ?
- În primul rând, vreau să vă spun că, de câţiva ani am intrat în atenţia Centrului Internaţional de Folclor din Bucureşti, care a remarcat autenticitatea mesajului artistic pe care îl transmitem prin cântec, dans, port popular şi mai ales prin conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor noastre locale. În perioada 13-19 septembrie 2013 am fost invitaţi la Festivalul Internaţional de Folclor ,,Istibanisko Zdravozivo’’din Macedonia la care am participat cu o formaţie alcătuită din 26 de membri, dansatori şi interpreţi de muzică populară, între care s-a remarcat mesagera cântecului românesc, Mina Buga. La acest festival au fost prezente formaţii artistice din mai multe ţări : Ucraina, Turcia, Nigeria, Slovacia, Armenia,, Bulgaria, Serbia, Moldova, Lituania, Herzegovina, iar România a fost reprezentată prin Ansamblul Folcloric,, Doina Rebrei’’din judeţul nostru.
- Cu ce aţi impresionat publicul spectator la acest festival ?
- Ne place să ne mândrim cu portul popular care ne reprezintă. Zona Năsăudului este recunoscută oriunde pe continentul european prin ,,clopul cu păun’’, prin costumul tradiţional şi noi suntem purtătorii acestei embleme care atrage privirea spectatorilor datorită frumuseţii şi autenticităţii sale.Dansurile noastre au ceva specific, se remarcă prin graţia mişcărilor, prin dinamism , prin ample desfăşurări de ritmuri, de la ‚,învârtite’’, până la mişcările uşoare ca în dansul,, De-a lungul’’.Şi asta le-a plăcut foarte mult. Am fost aplaudaţi la scenă deschisă. Un merit deosebit îl are în acest sens coregraful nostru Doruţ Podobea, care pune multă pasiune şi talent în ceea ce face.
- Din programul festivalului reiese că fiecare formaţie trebuia să se prezinte cu o ofertă de preparate culinare tradiţionale. D-voastră ce aţi pregătit?
- În acest sens avem o oarecare experienţă, având în vedere că în vara acestui an am participat la emisiunea ,,Tradiţia gustului’’de pe canalul Naţional TV, unde au fost promovate vechile tradiţii culinare de pe Valea Rebrei. Un succes deosebit l-a avut ,, pita de mălai cu cârnaţi’’.În Macedonia am dus din cămara noastră de-acasă, cârnaţi , slănină şi brânză, ţuică de cazan şi vinuri alese, pâine preparată acolo la cuptor şi renumitele,, pancove’’,care au deschis apetitul oaspeţilor prezenţi în seara noastră ospitalieră.
- Cu ce impresie aţi plecat de la acest festival ?
- Am remarcat sistemul organizatoric deosebit de bine pus la punct., ospitalitatea gazdelor , precum şi serviciile ireproşabile pe care ni le-au oferit. Festivalul a fost o adevărată sărbătoare a cântecului, dansului şi portului popular în care ansamblurile participante s-au reunit într-un spectacol al lumii.Discuţiile, interviurile, vizitele, paradele şi spectacolele propriu-zise au fost un mod de identificare a fiecăruia dintre noi.Aş putea spune că asemenea întâlniri sunt şi adevărate punţi de prietenie între popoare, între formaţii şi chiar între membrii acestora.
- Domnule Călini, ştiu că nu este prima d-voastră ieşire pe plan internaţional. La ce festivaluri de acest fel aţi mai participat ?
- Pentru mine şi pentru întreaga comunitate din care fac parte este o mândrie că prin Ansamblul ,, Doina Rebrei’’am devenit un ,, ambasador al folclorului, al dansului şi cântecului popular’’din acest minunat colţ de ţară. Meritul îl au aceşti tineri care prin talentul şi pasiunea lor pun în valoare inestimabilele noastre comori ale artei populare. Cu ei am participat în august 2012 la Festivalul Internaţional Izmir din Turcia şi în 2011 la cel din Bulgaria. La nivel judeţean am fost invitaţi în studioul AS.TV. Bistriţa, la Festivalul de Folclor Silivaşu de Câmpie şi în fiecare an organizăm ,, Sărbătoarea Sânpetrului’’la care sunt invitate cele mai renumite anasambluri folclorice din judeţ şi din ţară. Viaţa culturală din comună îşi găseşte pulsul prin această formaţie artistică care face ca sărbătorile noastre de peste an să fie mai frumoase şi mai bogate spiritual.
- În acţiunea de coordonare a acestui ansamblu, v-aţi implicat întreaga familie. Care este explicaţia ?
- Mai întâi am cooptat-o în formaţia de dansuri pe fiica mea Adela, elevă la Şcoala Gimnazială din localitate, care şi-a exprimat dorinţa să-şi valorifice potenţialul artistic de care dispune şi pot să spun că nu mă face de ruşine, apoi am simţit nevoia unui ajutor permanent privind asigurarea recuzitei spectacolelor pe care l-am găsit în persoana soţiei mele, Liliana, iar pentru mânuirea mijloacelor tehnice şi în calitate de translator l-am adus în mijlocul nostru pe Vladimir Călini, astăzi masterand în cadrul Facultăţii de Istorie din Cluj-Napoca.
- Aţi găsit întotdeauna sprijinul necesar din partea conducerii Primăriei ?
- Cu siguranţă că da. Altfel n-aş fi reuşit niciodată să fac ceeea ce am făcut. Primarul Ştefan Danci se implică în toate acţiunile noastre culturale şi pune mult suflet în realizarea lor, fapt pentru care îi aducem calde mulţumiri.
- Eu vă urez succes şi să duceţi mai departe mesajul frumoaselor noastre tradiţii.
Citiţi şi:
- Ansamblul Doina Rebrei, invitat a doua oară la Festivalul internaţional de folclor din Macedonia
- ,,Doina Rebrei,, s-a întors acasă
- Tezaurul valorilor tradiționale din comuna Rebra
- Ansamblul Folcloric "Doina Rebrei’’ s-a întors din Serbia cu Marele Premiu
- Doina Rebrei, prezentă la Festivalul Internaţional de Folclor din Letonia
Comentarii
Felicitari!va pupam Crina&Radu
Adaugă comentariu nou