Vasile Sebastian Dâncu: Scriu cu o imensă iubire de oameni

Unul dintre cei mai apreciaţi sociologi ai ţării, prof. univ. dr Vasile Sebastian Dâncu a revenit pe meleaguri natale, la invitaţia directorului Bibliotecii Judeţene Bistriţa, Ioan Pintea, „ cu bucuria copilului care își așteaptă cadoul în ghetele frumos lustruite”, după cum însuşi afirma.

Fostul ministru în Ministerul Informaţiilor Publice în Guvernul României, cadru didactic la Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Babeş Bolyai Cluj, Vasile Sebastian Dâncu și-a lansat volumul ” O Românie interioară”, care împreună cu “Poveştile, viaţa şi moartea. 50 de texte pentru 50 de ani”, ambele apărute la Editura Eikon, au fost cadoul de Moş Nicolae pentru toţi bistriţenii prezenţi la eveniment.

Cuvântul de deschidere a aparţinut directorului instituţiei gazdă, scriitorul Ioan Pintea, care şi-a amintit de copilăria petrecută cu ministrul la Runc, când erau înconjuraţi de personaje din cărţi: „ prietenia noastră este cimentată de viaţa pe care ne-a dat-o destinul”.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, l-a descris pe Dâncu drept una dintre personalităţile marcante ale judeţului : "sunt bucuros că asemenea oameni fac parte din judeţul nostru”. Directorul Editurii Eikon (un brand pentru cultura românească-Ioan Pintea), scriitorul George Vasile Dâncu, spune că volumele lui Dâncu prezintă „studii sociologice cu toţi nasturii academici, dar şi literatură adevărată”, având în pregătire volume de poezie şi proză.

„Scriu dintr-o imensă timiditate. Am crescut într-un sat, pe un deal, şi prima tentativă de a merge spre ceilalţi a fost prin scris. Scriu din nevoie. Nu am visat să iau Premiul Nobel pentru poezie sau proză. De ce scriu ? să îmi dau seama dacă sunt viu sau nu, dacă se întorce un ecou la mesajele mele sau nu. Nu mă exprim pe mine când scriu, vorbesc în numele unor oameni ar căror mesaj nu este ascultat, nu pot să iasă în faţă, nu îi ascultă nimeni. O să rămân toată viaţa runcan, grănicer, intelectual de stânga. Scriu cu o imensă iubire de oameni. Nu vreau să rănesc pe nimeni scriind, chiar dacă aş avea un singur cititor aş scrie pentru acesta” afirmă prof. univ. dr Vasile Sebastian Dâncu”.

Despre ” O Românie interioară”, sociologul declară: „patria mea este acolo unde într-o bucată de pământ a fost coborât trupul celei care mi-a dat viață și patria acesta nu poate fi atinsă și nici luată în posesie de niciunul dintre cei care vorbesc în numele României, ca niște proprietari. Ea nu poate fi atinsă nici măcar de mâinile noastre și nici de gândul nostru rău când ne pierdem încrederea în ea. Ea nu poate fi lăsată moștenire, nici pusă la mezat. Nici măcar nu ne putem lepăda de ea atunci când plecăm departe și încercăm să ne uităm originile. România este o emoție care ne-a fost însămânțată în suflete atunci când descopeream lumea și care s-a șlefuit încet, ca o perlă, din suferinte, tristeți și bucurii. Din spaima de lume și din bucuria de a descoperi prietenia sau solidaritatea. România este un alt nume pe care il dăm noi unui loc din univers unde am cunoscut iubirea, zâmbetul mamei sau glasul blând al învăţătoarei noastre. Nu putem fugi de acel loc pentru se află în inimile noastre, fie că știm, fie că nu mai știm”.
A fost o întâlnire frumoasă, la finalul căreia a fot prezentată, în avanpremieră, fiind de faţă trei runcani ( Vasile Sebastian Dâncu, Ioan Pintea şi George Vasile Dâncu ) monografia „Febricat în Runcu Salvei”, ce va fi lansată duminică la Runc, de la ora 13.00, la Căminul Cultural.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5