Vasile Şut (Tiha Bârgăului): După preluarea mandatului, am fost nevoiţi să ne schimbăm priorităţile din mers

Tiha Bârgăului are un nou primar după 26 ani. Vasile Şut, fostul şef de la Ocolul Silvic Tihuţa Colibiţa, a preluat frâiele acestei comunităţi, la doar 35 ani, acesta urmând să facă echipă în noul mandat cu viceprimarul Grigore Hangan. În fapt, cei doi au lucrat împreună şi la ocolul silvic, au colaborat cu administraţia locală, însă de doar o lună au intrat direct în probleme.

Practic, acesta a fost şi momentul când priorităţile anunţate au fost sensibil schimbate, asta pentru că fondurile disponibile nu mai sunt aceleaşi, proiectele trebuie continuate, ba chiar altele trebuie lansate.

Despre începuturile deloc uşoare, „greaua moştenire”, dar şi despre viitorul unei comunităţi ce şi-a pus speranţa în noua formulă administrativă, despre toate acestea am vorbit, preţ de câteva zeci de minute, cu primarul Vasile Şut.  

 

Reporter: Aţi preluat din mers şi trebuie să duceţi la bun sfârşit o serie de proiecte de infrastructură locală, şi nu numai. Care este, la acest moment, prioritatea numărul unu?

Vasile Şut: Într-adevăr, sunt o serie de proiecte care trebuie finalizae, altele continuate. Putem spune că pentru acest an 2016 vom fi nevoiţi să ne schimbăm priorităţile. Avem un proiect pentru care am pierdut finanţarea, altul pentru care va trebui să găsim finanţarea, altele care trebuie depuse.  

În ceea ce priveşte prioritatea numărul unu, este vorba despre modernizarea unor drumuri comunale, pe o lungime de aproximativ 12,5 kilometri. Un prim tronson de 6,5 kilometri este pe Valea Tureacului (n.n. – DC  5D, din DN 17 spre Iliuţa Bozghii). Pe primii doi kilometri a fost turnat primul strat de asfalt. Acum se lucrează la gabioane, la consolidarea malurilor. Execuţia lucrărilor aparţine companiei Dimex, care a câştigat licitaţia pentru tot acest proiect. De asemenea, mai  sunt nişte tronsoane de drum comunal de la Piatra Fântânele, spre Dornişoara (drumul comunal 5 B – 3,59 kilometri şi DC 5C – 425 metri) şi spre Ciosa (DC 5A – 3,23 kilometri). Este un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu o valoare de aproape 5 milioane euro, pe care ne-am dori să-l finalizăm în acest an.

Rep.: Primăria Tiha Bârgăului mai avea un proiect cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Grădiniţa cu program prelungit de la Tureac? Care este situaţia de acolo?

Vasile Şut: Pentru acel proiect, din păcate s-a pierdut finanţarea, asta pentru că execuţia lucrărilor a fost concesionată unui alt constructor. Este vorba despre o sumă de 505.601 lei, jumătate de milion de lei, bani care se reţin din echilibrările bugetare care se fac. Este bine că nu trebuie să-i dăm noi, ci se reţin din ce ar trebui să primim din sume defalcate pentru echilibrare. Din acest motiv spuneam că noi, noua echipă, suntem nevoiţi să ne schimbăm priorităţile pentru acest an. Grădiniţa a funcţionat în anul şcolar care s-a încheiat, însă banii de la Guvern s-au pierdut. Mai mult, trebuie să mai alocăm încă 70.000 lei pentru îndeplinirea normelor de protecţie şi securitate la incendii, impuse de ISU, cu scară exterioară etc. De altfel, de la nivelul judeţului ni s-a solicitat o situaţie cu necesarul fondurilor pentru ca toate unităţile şcolare să îndeplinească normele şi criteriile pentru autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Vreau să vă mai spun că pregătim un proiect şi pentru o grădiniţă cu program prelungit la Tiha Bârgăului, avem deja un studiu de fezabilitate şi aşteptăm oportunitatea de finanţare.

Rep.: Premergător alegerii în această funcţie, spuneaţi că vreţi să pregătiţi şi un proiect de modernizare a drumurilor forestiere. La ce vă refereaţi?

Vasile Şut: Pentru drumurile forestiere, avem în plan asfaltarea unor sectoare de drum importante. În primul rând, după finalizarea proiectului cu finanţare guvernamentală, de pe Valea Tureacului, mai rămân 7 kilometri de drum forestier până la Iliuţa Bozghii. Ar fi important să reuşim să facem această legătură. Apoi mai sunt tronsoane de drum mai mici, de câteva sute de metri, pe Valea Ursului, Ciolocoi etc. Pentru acest proiect, vrem să obţinem finanţare europeană, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Rep.: Că tot pomeneaţi de Iliuţa Bozghii, pentru acea comunitate ar fi nevoie şi de electricitate...

Vasile Şut: Da, însă costurile sunt foarte mari. O variantă ar fi să fie extinsă reţeaua de pe Valea Tureacului, alta, din Ciosa. Deocamdată, nu putem avansa niciun termen.

Rep.: La Tureac, a fost implementat un proiect prin care a fost edificat unCentrul educaţional – cultural pentru cetăţenii de etnie romă şi cetăţenii nevoiaşi din comună, unic în judeţ, finanţat din Granturile SEE, mai popular, din fonduri norvegiene. Era vorba despre 80 de elevi care primesc o masă caldă şi sunt sprijiniţi, asistaţi la teme, după-amiaza. Care este situaţia acestui proiect?

Vasile Şut: Într-adevăr, pentru acel proiect sa primit o finanţare nerambursabilă de aproximativ 700.000 lei. A fost creat acel centru, pentru elevii care provin din familii cu probleme sociale. Nu ştiu cum îl vom putea continua. De la finalul acestei luni, toate cheltuielile vor trebui preluate de Primăria Tiha Bârgăului. Un an, aceste cheltuieli pentru plata învăţătorilor, profesorilor, personalului, pentru asigurarea mesei calde de la prânz, pentru rechizite etc., a fost suportată din proiect. Am făcut un calcul, pentru un an, ar fi nevoie de aproximativ 300.000 lei.

Noi suntem obligaţi să continuăm proiectul încă cinci ani de acum încolo. Va trebui să vedem de unde punem banii. Vom încerca să depunem un proiect pentru a finanţa acest centru social în continuare, prin Programul Operaţional Capital Uman (n.n. – incluziunea socilaă şi combaterea sărăciei) .  Sper să merite această investiţie, în educaţie. Ar fi mult mai simplu să returnăm finanţarea...

 

***

         Am vizitat acest proiect în mai multe etape. Când era o construcţie în roşu, apoi gata, cu zeci de copii care veneau la 12 la „şcoala de după şcoală”, cum spuneau ei. Am fost şi după realizarea interviului, în plină vacanţă. Neanunţată. Am găsit copii, nu pe toţi cei 85, dar erau. Se jucau pe afară, supravegheaţi de un cadru didactic. Făcându-se ora mesei, mai apăreau şi alţii. În fine, este un proiect însufleţit.

         „La început, din cei 85 de copii, 17 erau români, ceilalţi, de etnie romă. Încet-încet, lucrurile s-au echilibrat şi tot mai mulţi români vor să vină. Normal, depun un dosar, iar dacă se încadrează în criterii, sunt selectaţi. Vreau să spun, că vin tot mai mulţi români şi se interesează. Nu doar pentru că se acordă o masă caldă, ci pentru faptul că sunt supravegheaţi patru ore, îşi fac temele sunt educaţi. Muncim în paralel cu învăţătorii de la clasă, le adaptăm munca. Nu pot să spun ce satisfacţia am avut, cân trei copii care frecventează acest centru, de clasa a doua, au terminat cu Foarte bine şi Bine”, ne-a povestit unul dintre cadrele didactice partenere, Marilena Lupşor.

         Nu aş vrea să vă spun câţi bani câştigă aceste cadre didactice, majoritatea din Prundu Bârgăului şi din Bistriţa, a căror navetă oricum nu este decontată.  Ca termen de comparaţie...cam cât ia un profesor, într-o zi, care dă două şedinţe de meditaţii, cu vreo 2-3 elevi.  

Normal, înţeleg este vorba despre bani, dacă merită efortul. Dacă aduce profit. Eu personal cred că educaţia, lupta împotriva abandonului şcolar, mai ales în rândul populaţiei rome, dar nu sunt doar copii romi,  aduce profit mai mare, pe termen lung, decât un kilometru de asfalt.

Şi domnul primar ştie un lucru, fiind inginer silvic. Şi pădurea te răsplăteşte după 50, 80, 100 de ani. Să considere acest proiect, pe care îl preia acum, o pepinieră pentru Tiha Bârgăului, să caute soluţii şi va veni şi vremea când se vor culege roadele.

Revenind la interviu...

 

***  

Rep: Piaţa agroalimentară de la Tureac a fost terminată. Când va vinde primul producător acolo?

Vasile Şut: Piaţa a fost un proiect derulat prin GAL Bârgău-Călimani, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Toate procedurile trebuiau închise până în 30 iunie. Construcţia este gata, mai sunt câteva probleme de pus la punct.

Rep.: Tot prin fonduri europene a fost realizat şi Centrul de Informare Turistică de la Mureşenii Bârgăului. A fost deschis, aveţi personal angajat?

Vasile Şut: Da, sunt angajate două persoaneaşa cum prevedea proiectul. Sunt şi unele dotări ale centrului respectiv. Încet-încet, aceste persoane îşi vor intra în atribuţii, pentru că avem ce promova ca destinaţii turistice în zona noastră.

Rep.: Lângă Centrul de informare, este căminul cultural. A fost deschis acest aşezământ cultural?

Vasile Şut: Nu. Din păcate, la această investiţie, au apărut probleme la scena care este din lemn şi care s-a depreciat. De asemenea, printr-un loc, plouă. Vom face o adresă către constructorul care a executat lucrarea, pentru că mai este încă în garanţie, pentru a remedia aceste deficienţe. Există mobilierul, scaune, mese. Mai avem nevoie de dotări la bucătărie, veselă, pentru evenimentele care vor fi organizate.

          Rep.: - La final, sper că vă veţi putea duce la îndeplinire toate aceste proiecte, mai ales că aveţi majoritate. Cum colaboraţi cu fostul primar Vasile Dologa?

         Vasile Şut: - Într-adevăr , PSD are 9 consilieri, PNL – 5 consilieri, iar UNPR – unul. Colaborez bine cu fostul primar, acum în calitate de consilier local, am avut o discuţie cu domnia sa şi sper să colaborăm, pentru că pe toţi ne interesează binele comunei.

Comentarii

26/07/16 14:23

Cum sa ii iei un interviu si sa nu intreb nimic de conflictul cu Razvanta?

26/10/16 09:59
alina

Nicaieri nu ati fost destul de explicit domnule primar si anume sa spuneti exact ca toate aceste proiecte au fost incepute si derulate de Dologa Vasile si ca dumneavoastra nu sunteti in stare nici macar sa continuati acele proiecte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5