Veșmintele bisericești – rolul și importanța acestora
Persoanele care au avut un oricât de mic contact cu Biserica Ortodoxă, dar și cele care o frecventează cu diverse ocazii știu că există veșminte bisericești specifice care au o importanță deosebită pentru ceremoniile religioase. Nu toți cunosc însă însemnătatea acestor veșminte și rolul pe care îl îndeplinesc, motiv pentru care am apelat la specialiștii Crilovic pentru a obține câteva răspunsuri.
Societatea sus-menționată își desfășoară activitatea în aria producției și comercializării de veșminte bisericești de cea mai bună calitate. Produsele ce îndeplinesc orice exigență impusă de ceremoniile religioase sunt prezentate și în cadrul website-ului www.vesmintebisericesti.ro, dovada calității fiind dată de activitatea îndelungată a societății. Încă din anul 1982, SC Crilovic SRL a pus la dispoziția clericilor cele mai impresionante veșminte bisericești, de la straie preoțești și până la acoperăminte pentru biserică sau alte astfel de elemente decorative destinate celor mai deosebite ceremonii religioase.
Cum pregătirile pentru sărbători au intrat în linie dreaptă, toată lumea se aprovizionează cu cele necesare pentru a înfrumuseța pe cât posibil această perioadă. Nu foarte mulți se gândesc însă și la divinitate sau la lăcașurile de cult în care se realizează slujbele religioase – și acestea trebuie să intre în spirit de sărbătoare.
Înfrumusețarea bisericii reprezintă un obiectiv îndeplinit cu succes cu ajutorul specialiștilor www.vesmintebisericesti.ro. Gama de produse prezentată în cadrul acestui website este foarte diversificată și include acoperăminte pentru biserică, prapuri și steaguri, perne brodate, epitafuri sau acoperăminte pentru Sfintele Vase, în culori și modele diverse. Toate acestea au un singur rol: de a evidenția atmosfera de sărbătoare și de a pune într-o lumină deosebită locul în care se adună enoriașii pentru a intra în contact cu divinitatea.
În ton cu înfrumusețarea bisericii, preoții, diaconii și toți slujitorii bisericii trebuie să se îmbrace de asemenea în straie de sărbătoare. Motivul pentru care cu fiecare ocazie specială trebuie purtate anumite veșminte nu este de a arăta superioritatea pe care o au clericii față de credincioșii care participă la slujbe. În fapt, rolul veșmintelor bisericești este de a arăta respect atât față de divinitate, cât și față de participanții la slujbe, în funcție de scopul acesteia veșmintele fiind înlocuite de fiecare dată corespunzător.
Tipuri de veșminte bisericești comercializate pe www.vesmintebisericesti.ro
Diversitatea modelelor, dar și a tipurilor de veșminte folosite în ceremonii religioase, reprezintă o caracteristică specifică, de necontestat. Înțelegând importanța pe care o au aceste straie preoțești, Crilovic SRL oferă în cadrul site-ului menționat cele mai deosebite veșminte, care îmbracă atât slujitorii bisericii, cât și lăcașul de cult în sine, în straie de sărbătoare.
Principalele tipuri de veșminte purtate de preoți în timpul slujbelor sunt epitrahilul, brâul, felonul, stiharul și mânecuțele. Fiecare dintre aceste piese pot fi văzute în straiele preoțești purtate atât la ocazii speciale, de sărbători, cât și la slujbele zilnice. Mai multe detalii despre fiecare în parte ne oferă tot specialiștii www.vesmintebisericesti.ro.
Epitrahilul este acea piesă din „uniforma” preoțească ce se poartă în jurul gâtului, cu capetele atârnând. Această parte componentă a unui veșmânt bisericesc se utilizează la orice slujbă religioasă și poate fi decorată prin coasere sau brodare, în diverse modele.
Brâul este acea piesă din veșmântul preoțesc ce se leagă în jurul taliei, peste stihar. La fel ca și toate celelalte veșminte, și acesta poate fi decorat în modele diverse, prin brodare sau coasere.
Felonul reprezintă acel veșmânt purtat de preoți deasupra tuturor celorlalte straie. Inițial, culoarea acestuia era albă, însă în prezent se folosesc și alte culori în confecționarea sa. Felonul este purtat de către preoți în perioada Postului Mare, în Săptămâna Patimilor, dar și la slujbe funerare sau cu diverse alte ocazii speciale. La fel ca și celelalte veșminte bisericești, felonul poate fi brodat sau cusut, iar pe partea din spate poate avea o cruce înflorată, o icoană sau chipuri sfinte, într-un medalion poziționat central.
Stiharul și mânecuțele sunt acele piese vestimentare care completează ținuta și care sunt folosite deopotrivă de preoți și de diaconi.
Toate aceste piese vestimentare sunt realizate la Crilovic cu dedicare, cu garanția calității și cu respect pentru slujbele religioase pentru care vor fi utilizate. Cu ajutorul tuturor acestor elemente – atât veșmintele preoțești, cât și îmbrăcămintea pentru biserică – atmosfera de sărbătoare este completată, iar participanții la slujbe se apropie și mai mult de frumusețea divinului, găsind mult-dorita pace și împăcare sufletească. Pentru mai multe detalii despre veșmintele bisericești, rolul și importanța lor, doritorii pot accesa oricând www.vesmintebisericesti.ro.
Citiţi şi:
- Semnificatiile si portul vesmintelor bisericesti
- Cum și de ce sfintim Sfânta Evanghelie
- Preasfințitul Macarie, în duminica dinaintea Botezului Domnului, în parohia din orașul danez Sønderborg
- Părintele Timoftei Găurean la Târgul Internaţional de Obiecte Bisericeşti
- Portul popular, emblema identității noastre naționale
Adaugă comentariu nou