Vicepremierul Dîncu și ambasadorul Germaniei, la Casa Argintarului

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti şi Forumul Democrat al Germanilor din România, filiala Bistriţa-Năsăud au vernisat expoziţia „Minoritatea germană din România. Trecut şi prezent în Europa unită”.
Invitaţi de onoare a acestui eveniment au fost Vasile Sebastian Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, deputatul Ovidiu Victor Ganţ şi dr. Paul Jürgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu. La eveniment au participat reprezentanţi ai Forumului Germanilor din întrega ţară, găzduiţi în aceste zile de Thomas Otto Harţig, preşedintele executiv al Forumului Democrat German din Bistriţa. Expoziţia cuprinde o colecţie de panouri luminoase, cu afişe care prezintă bogata istorie a etnicilor germani din România, în imagini sugestive şi texte redactate atât în limba română cât şi în limba germană ţi poate fi vizitată la Centrul German Bistriţa – „Casa Argintarului”, din strada Dornei, nr.5.
"Minoritatea germană nu doar că a reușit, de-a lungul secolelor, să-și păstreze identitatea culturală, ci a permis și societății majoritare să participe la bogatul său patrimoniu cultural. Cererea imensă de oferte culturale și educaționale în germană este dovada grăitoare a acestui fapt. În același timp este, însă, în continuare nevoie de eforturi susținute de conservare a învățământului în limba maternă, ca sursă creatoare de identitate pentru minoritatea germană din România. Mă bucur că am prilejul să vernisez la Bistrița expoziția fundamentală privind istoria și prezentul minorității germane în România", a spus ambasadorul Germaniei în deschiderea vernisajului.
"Expoziția ne arată până la urmă drama unui popor, drama unei populații care în 1.000 de ani a trebuit să străbată Europa de la vest la est și înapoi. Ar părea că arată foarte multă suferință, dar dincolo de asta nu este despre trecut, ci este o expoziție despre viitor. Ne arată că națiunea germană a adus pe aceste meleaguri o civilizație care a rămas. Din păcate, oamenii au fost obligați de istorie să plece, dar a rămas o civilizație. Tot mai multe întreprinderi germane vin în România, deschidem noi cursuri la universități, ceea ce înseamnă că prezența germană în România este foarte importantă, este un catalizator pentru tranziția noastră spre o nouă civilizație cred. De aceea aș putea să spun că mie îmi sună foarte ciudat când vorbim despre minoritatea germană. Sigur, cantitativ și demografic putem vorbi despre o minoritate, dar în niciun caz, în România, germanii nu sunt o minoritate. Germanii sunt o cultură majoră și acesta este un lucru foarte important, o cultură care ne ajută și pe noi să creștem în civilizație", a declarat Vasile Dîncu.
Prefectul Ovidiu Frenţ a vorbit despre viitorul prin cultură, iar primarul Ovidiu Creţu despre spiritul greman şi bogăţia arhitectonică uriaşă moştenită de noi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5