Victoria Fătu Nalaţiu şi BEŢIA DE NECTAR
Pictoriţă şi scriitoare împătimită de frumos, Victoria Fătu Nalaţiu s-a dedat în ultimi ani la ,, nectarul,, florii de cireş-japonez.
Sensibilă şi bântuită de metaforă ca puţini dintre noi, ea reuşeşte să îşi facă un loc al său distinct în sfera celor care scriu HAIKU.
Laureată a mai multor concursuri de gen din ţară dar şi din străinătate, Victoria Fătu Nalaţiu scoate, recent, de la tipar o plachetă elegantă ca grafică, şi pe care o intitluează BEŢIA DE NECTAR.
Între-un paralelism de bun augur sunt aşezate în cele 90 de pagini, poeme în stil haiku şi lucrări de pictură semnate de autoare.
Originalitatea lucrării constă în temeinicia cu care a fost redactată cartea,- fiecare dintre poeme deneficind de traducerea în limba engleză, datorată profesoarei Gabi M. Rusu, care , în acest spaţiu culturală execelează în redarea stărilor emoţionale şi filosofice a textului original.
Într-o triadă mai puţin obişnuită în literatura noastră contemporană, Victoria Fătu Nalaţiu îşi configurează lucrarea editorială în speţă, cu un fel de ,,concluzii,, în japoneză, aici roul de traducător revenindu-i Iuliei Avram.
Aşadar, în acest elevat şi interesant context lingvistic,- completarea textului poematic şi eu o seamă de explicaţii- detalii privind termenii de literatură specifică japoneză( HAIKU, POEM INTRUN VERS şi SENRYU) aduce o consitenţă aproape didactică frumuseţii intriseci a cărţii. Patima Victoriei Fătu Nalaţiu pentru Carte, ca obiect cultural se desăvîrşeşte aici prin contopiri defel întâmplătoare de lirică aproape grafică, în stil nipon, şi tuşe de pictură păduroasă, atentică, de sorginte transilvană. Deşi la prima vedere nu ai crede că portretele de bătrâni carpatini şi natura moartă, care reprezintă interioare de case ardeleneşti ar putea duce la un întreg prin alăturarea lor cu stampele lirice japoneze,- iată că, prin echilbrul pe care li-l conferă autoarea, în paginile acestei plachete, - vedem că nimic nu este imposibil atunci când faci un lucru cu mintea, inima şi mai ales cu intelepciune.
Victoria Fătu Nalaţiu este un creator, aşa cum ea însăşi se autodefineşte în preambulul
Cărţii : ,, Creatorul
Trezeşte liniştea dintre cuvinte,,
Apoi, în oglindă, face trimitere la măria sa, cititorul:
,,Cititorul
Caută liniştea în metaforă şi simbol,,
Victoria Făcu Nalaţiu şi ,,Beţia de nectar,, sunt un întreg, un gest cultural clar şi care nu se mulţumeste doar să despice firul în patru în spaţul local. Victoria Fătu Nalaţiu a prins aripi şi şi-a luat zborul imaginar spre cultura milenară din Tara Soarelui Răsare.
Un gest salutar şi care ne arată că poţii sunt păsări care, imaginar, zboară din colievie.
Adaugă comentariu nou