( Video) Valeria Peter Predescu a făcut din Bistriţa capitala folclorului românesc ! Cei mai talentaţi tineri au concurat pentru Trofeu, iar nume mari ale folclorului au cântat în amintirea Doamnei Cântecului Năsăudean

Concurenţi foarte buni s-au înscris la unul dintre cele mai importante festivaluri ale ţării, ce poartă numele Doamnei Cântecului Năsăudean, Valeria Peter Predescu. Juriul prezidat de ministrul secretar de stat Alexandru Pugna, din care au făcut parte Ileana Vieru – Radio România, conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin, Maria Costea Lirca – Radio Târgu Mureş, Dumitru Buzoianu – etnomuzicolog, Ioan Lazăr – dirijor, Cleopatra Lorinţiu-scriitoare, artista Cornelia Ardelean, Menuţ Maximinian – scriitor şi Valeriu Nicolae Predescu – preşedintele Fundaţiei Culturale „Valeria Peter Predescu”, a avut o misiune destul de grea, mai bine de trei ore audiind pe cei 21 de concurenţi din toată ţara. Trofeul Festivalului Valeria Peter Predescu, ediţia a IX-a a mers la tânărul Ştefan Negru, care la doar 16 ani a reuşit să impresioneze nu doar prin voce, ci şi prin seriozitatea repertoriului abordat din zona Bacăului. Premiul I a mers în judeţul Gorj, la Andrada Betej; premiul II – Cătălina Rotaru – Suceava; premiul III – Elena Hazbeiu – Bistriţa-Năsăud (Rodna). Premiile speciale au fost obţinute de Georgiana Neacşa – Timiş, Marius Varga – Bistriţa-Năsăud (Şieu Odorhei), Ionuţ Cocoş – Ialomiţa, Cristina Maria Farcaş-Mureş şi Alexandru Pop – Arad. Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui cântec din repertoriul Valeriei Peter Predescu a fost obţinut de Florin Ştefan din Dâmboviţa.Trofeul festivalului este în valoare de 3500 lei, premiul I – 2900 lei, premiul II – 2300 lei şi premiul III – 1700 lei.
“În această seara am avut plăcerea să ofer marele premiu al Festivalului Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc, Valeria Peter Predescu, unui tânăr de doar 16 ani, plin de entuziasm și cu o voce extraordinară: Ștefan Alexandru Negru din Bacău. Premiul Fundației Culturale ,,Valeria Peter Predescu” a fost câștigat de Florin Ștefan din Dâmbovița. Premiul I, a fost câștigat de Andrada Mădălina Betej din județul Gorj, premiul II de Cătălina Rotaru din județul Suceava iar premiul III și un premiu de popularitate a fost câștigat de bistrițeanca, Elena Florina Hazbeiu. Felicitări tuturor participanților și câștigătorilor pentru că iubiți folclorul autentic și muzica populară, dar mai ales pentru că trăiți și iubiți în continuare comoara muzicală lăsata moștenire de marea interpretă, Valeria Peter Predescu.Felicitări Domnului Secretar de Stat Alexandru Pugna, inițiatorul și sufletul acestui festival important” este mesajul transmis de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, cel care a înmânat Trofeul alături de preşedintele juriului, Alexandru Pugna.

https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/2005658449685081/
Pe scena Centrului Cultural Dacia, în sala de concerte ce poartă numele Valeria Peter Predescu, sub bagheta orchestrei profesioniste „Dor Românesc”, dirijată de maestrul Ştefan Cigu seria recitalurilurilor a cuprins grupul Valeria Peter Predescu, dar şi nume ca Alexandra Chira, câştigătoarea Marelui Premiu din 2017, alături de Maria Butilă şi Petre Petruse, bine primiţi de public. Mioara Velicu a strălucit pe scena din Bistriţa, după mai bine de 30 de ani, dovedind faptul că este una dintre cele mai energice artiste ale ţării, Elisabeta Turcu mereu cu cântecul frumos de acasă a vibrat la rândul ei pe acorduri muzicale, iar Lia Lungu, cea care a dus cântecul nostru ani de zile pe scenele americane a venit cu drag la Bistriţa cu cântec dacic. Sala a aplaudat pe artiştii invitaţi dovedind că avem unul dintre cele mai frumoase publicuri din ţară. Artistul Ovidiu Purdea Someş, de la TVR Cluj, s-a dovedit a fi nu doar un profesionist, ci şi un prezentator ce a descreţit sufeltele bistriţenilor cu bancuri foarte bune.
Organizatorii evenimentului Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură au dovedit încă o dată că la Bistriţa folclorul este aşezat la loc de cinste.
Artiştii din recital, împreună cu laureaţii festivalului, ne-au dovedit că pot susţine în faţa publicului, dar şi a telespectatorilor din întreaga ţară, evenimentul fiind preluat de TVR, un adevărat itinerariu folcloric cuprinzând toate zonele ţării.
Alexandru Pugna, iniţiatorul festivalului, împreună cu Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură merită felicitări pentru acest demers. Din sală, atent la spectacol, a fost şi micuţul Nicolas, strănepotul Valeriei Peter Predescu, care întotdeauna tresare când aude cântecele „mamei Vali”. Nu a cunoscut-o decât din fotografii, din poveştile mamei lui Alina, care seamănă izbitor cu bunica ei, dar şi din poveştile bunicului Nicu, fiul Valeriei Peter Predescu. Nicolas ştie că a avut în familie o comoară de preţ ce a făcut ca tradiţiile ţăranului năsăudean să fie prezente pe cele mai frumoase scene ale lumii. Acest lucru îl ştiu şi bistriţenii, că Cel de Sus a pus prin harul său divin frumuseţea cântecului şi nobleţea omului în Valeria Peter Predescu.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/2005681613016098/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5