Sofia Vicoveanca s-a reîntâlnit, pe scenă, cu Valeria Peter Predescu. Elise Stan: Avem o ediţie de colecţie a festivalului
Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului de interpretare a cântecului popular românesc „Valeria Peter Predescu” a fost, conform realizatoarei Elise Stan de la TVR, cea mai bună de până acum, adunând în concurs nu mai puţin de 27 voci care au impresionat nu doar juriul ci şi publicul, care au asistat la un maraton de aproape şase ore de muzică populară autentică, dacă ne referim doar la prima zi.
Manifestarea a fost deschisă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, care a subliniat greutatea ce o dă numele Valeriei Peter Predescu acestui festival, devenit unul dintre cele mai căutate de tinerii interpreţi care doresc să-şi creeze un nume pe drumul cântecului popular. La rândul lui, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, a vorbit despre bogăţia repertoriului Valeriei Peter Predescu, care a dat ţării cântece care sunt fredonate nu doar de tinerii interpreţi, ci şi de publicul larg, fiind întotdeauna aplecată cu seriozitate asupra cercetării valorilor autentice din vatra satului nostru.
Evenimentul a fost prezentat, cu drag de bistriţeni, de actriţa Miruna Ionescu care, de altfel, a şi debutat pe scena bistriţeană cu renumitul cântec al Valeriei Peter Predescu „La căsuţa dingă vale”. Orchestra profesionistă „Dor Românesc”, condusă de maestrul Ştefan Cigu, au de acompaniat, în cele două zile de festival, peste 100 de piese ale interpreţilor prezenţi la Bistriţa. Pentru acest lucru, artiştii instrumentişti merită felicitaţi, dovedind încă o dată profesionalismul câştigat în cei aproape 20 de ani de la înfiinţarea orchestrei.
Juriul festivalului, format din Elise Stan – Televiziunea Română, Ileana Vieru – Radio România, Maria Tănase Marin – Televiziunea Română, Cristina Obrojean – director Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Maria Costea Lirca – Radio Târgu Mureş, Dumitru Buzoianu – etnomuzicolog, Ioan Lazăr – dirijor orchestra „Cununa de pe Someş”, Alexandru Pugna – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Menuţ Maximinian – director ziarul „Răsunetul” şi Valeriu Nicolae Predescu – preşedintele Fundaţiei Culturale „Valeria Peter Predescu”, reprezentant al familiei artistei, nu a avut o misiune tocmai uşoară ascultând, în concurs, timp de 4 ore, nu mai puţin de 81 piese. Cine a câştigat trofeul festivalului vom afla astăzi, de la ora 18.00.
Prima zi a festivalului s-a remarcat prin evoluţia marei artiste a ţinutului Vicovului, Sofia Vicoveanca, care a fost aşteptată de public cu ropote de aplauze. Emoţii mari şi pentru vedeta care ani de zile a împărţit scena cu Valeria Peter Predescu, fiind valori ale zonelor pe care le-au reprezentat, atât în emisiunile Televiziunii Române, cât şi în cele mai importante evenimente culturale din ţară. Sofia Vicoveanca a vorbit în faţa bistriţenilor despre omul Valeria Peter Predescu, prietenul cu suflet cald care a avut o modestie specifică năsăudenilor, un bun simţ ieşit din comun, dar şi o voce inconfundabilă care i-a asigurat un loc unic în galeria marilor interpreţi ai neamului. Pentru că este şi un poet cunoscut, Sofia Vicoveanca le-a recitat bistriţenilor o poezie din creaţia proprie, despre destinul omului pe pământ întru aşteptarea veşniciei. Seria recitalurilor a continuat cu Gheorghe Turda, prezent şi el la Bistriţa după ani buni, Cornelia Ardelean Archiudean şi Ioana Maria Ardelean, dar şi grupul „Valeria Peter Predescu” coordonat de Alexandru Pugna. Astăzi, de la ora 18.00, după Gala Laureaţilor, cap de afiş al recitalurilor vor fi Angela Buciu, Florica Bradu, Maria Lia Bologa, Alexandru Pugna, Anuţa Motofelea, dar şi Lavinia Chifor, laureata ediţiei 2014.
În sală s-a aflat şi Alina Predescu, nepoata Valeriei Peter Predescu, care seamănă foarte bine cu regretata artistă, şi care a fredonat, alături de concurenţi, fiecare piesă din repertoriul celei care i-a fost ca o mamă.
Prezent la eveniment a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, care i-a felicitat pe iniţiatorii festivalului pentru calitatea actului artistic.
Pentru două zile, Capitala folclorului românesc este la Bistriţa, Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură oferind publicului, invitaţilor, dar şi telespectatorilor care vor vedea evenimentul la televiziunea publică, cadrul adecvat pentru ca acordurile muzicale să răsune aşa cum trebuie în întreaga ţară.
Iată că, bistriţenii reuşesc să ducă, cu cinste, mai departe numele şi repertoriul Valeriei Peter Predescu, făcând din festivalul ajuns la ediţia a VI-a, unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen de peste an la nivel naţional. În anii următori, lucrurile vor merge mai departe, atât prin deschiderea muzeului Valeria Peter Predescu de la Telciu, care va adăposti costumele artistei, dar şi întreaga muncă în domeniul cercetării, precum şi editarea unei cărţi pe care Valeria Peter Predescu o avea în lucru.
Pentru toate aceste reuşite merită aprecieri în primul rând Alexandru Pugna, cel care s-a zbătut încă de acum şase ani ca numele artistei să fie genericul unui festival, apoi prietena dragă şi colega de birou, etnologul Emilia Bumb Ometiţă – şef Serviciu Centrul Judeţean pentru Cultură, fiul artistei – Nicu Predescu, precum şi toţi cei care s-au alăturat acestui proiect de-a lungul timpului.
Citiţi şi:
- Trofeul Festivalului „Valeria Peter Predescu” a plecat la Caraş Severin. Angela Buciu, Florica Bradu, Maria Lia Bologa, Alexandru Pugna, Anuţa Motofelea şi-au omagiat, prin cântec, colega de scenă
- Ediţie de colecţie a Festivalului „Valeria Peter Predescu”. Floarea Calotă: Valeria este un stâlp de lumină în cultura naţională, alături de Rebreanu şi Coşbuc
- „Valeria Peter Predescu”, cântec spre nemurire
- (Foto) Artiştii ţării, amintiri la mormântul Valeriei Peter Predescu. Pelerinaj pe Valea Sălăuţei
- Valeria Peter Predescu, un nume ce girează un mare festival
Adaugă comentariu nou