Vila 1 din Sângeorz-Băi va deveni Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă contemporană şi meşteşugari

Consiliul Judeţean va dezbate, astăzi, proiectul de hotărâre privind darea în administrare a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a imobilului Vila 1 din oraşul Sângeorz-Băi, în vederea redării funcţionalităţii şi a transformării acestuia în Centrul de rezidenţă pentru creatorii de artă contemporană, artă tradiţională şi meşteşuguri. Darea în administrare se va face pe bază de protocol de predare-primire, încheiat între administraţia judeţeană şi CJC Bistriţa-Năsăud. Vila 1 (str. Trandafirilor, nr. 13A) este clasat monument istoric, grupa valorică B, noul administrator având obligaţia protejării acesteia în condiţiile legii. În primul rând, în regim de urgenţă vor fi luate toate măsurile pentru împrejmuirea imobilului, apoi pentru înlocuirea şarpantei şi a jgheaburilor şi burlanelor.
Clădirea a fost construită în perioada interbelică, de-a lungul timpului fiind administrată de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, Serviciul Român de Informaţii şi Statul Român, ulterior fiind dată Consiliului Judeţean. În prezent, aceasta are o valoare de peste 200.000 lei. Imobilul, în regim de înălţime P + E + M, cuprinde 13 camere, cinci băi, living, hol, suprafaţa construită la sol fiind de 300 m. Terenul aferent construcţiei este de 600 mp.
Salvarea acestei clădiri reprezentative pentru stilul arhitectural românesc de la începutul secolului al XX-lea ar putea aduce mari beneficii prin derularea unor proiecte care au ca scop dezvoltarea turismului cultural în zonă, fiind o locaţie care se pretează la organizarea de evenimente culturale, educative, sociale, rezidenţe pentru artişti, pentru tineri care cultivă excelenţa.
....................................
Citiţi ediţia print !

Comentarii

23/09/14 14:25
Vizitator

Consiliul Judetean ar putea gasi o solutie si pentru salvarea Casei Scriitorilor de la Valea Vinului. Cu ceva timp in urma Directia Judeteana de Cultura a facut demersuri pentru clasarea Casei Scriitorilor, ceea ce reprezinta un pas important dar nu suficient in salvarea edificiului. E nevoie de restaurare si de gasirea unei solutii pentru a-i da o utilitate fie turistica fie de alta natura, cu conditia pastrarii arhitecturii initiale. Tabarele culturale organizate aici, timp de 8 editii poat fi un pas important in salvarea si valorificarea complexului cultural de la Valea Vinului.

23/09/14 15:45

Dar cu vechiul hotel "Hebe" (fosta cantină veche) nu ia nimeni iniţiativa de la judeţ? Acolo se ţineau atâtea spectacole teatrale, acolo au fost găzduiţi Odobescu, Blaga ş.a. Dar la Casa de Cultură se mai gândeşte cineva? Până nu demult Sângeorzul se remarca localitatea fără case parohiale, dar a început a se rezolva. Dar să nu aibă o sală de spectacole culturale, ruşinos!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5