Vila 1 din Sângeorz-Băi trece în administrarea Consiliului Judeţean
Vila 1 din Sângeorz-Băi, administrată de-a lungul timpului şi de Serviciul Român de Informaţii, trece din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a judeţului Bistriţa-Năsăud şi în administrarea Consiliului Judeţean.
Proiectul care va fi adoptat de plenul Consiliului Judeţean reprezintă o cerinţă şi un criteriu de eligibilitate pentru accesarea de fonduri europene în vederea reabilitării imobilului care prezintă un stil architectural românesc de început de secol XX.
“Imobilul în cauză, din perioada 1996 şi până în prezent, a făcut obiectul mai multor acţiuni de predare-primire între diferite instituţii ale statului, dar lipsa fondurilor a condus la o stare avansată de degradare a acestuia, astfel încât volumul lucrărilor de consolidare şi refacre depăşeşte cu multe 75% din valoarea de înlocuire a construcţiei”, argumentează acest demers administrativ preşedintele Consiliului Judeţean.
În expunerea de motive, Radu Moldovan menţionează că imobilul nu a fost revendicat în baza Legii 10/2001 sau a Legii 247/2005, moştenitorul fostului proprietar primind despăgubiri.
Vila 1 în regim P+E+M, plus curtea aferentă, însumează circa 600 metri pătraţi. În 2002, când a fost predată de SRI către Consiliul Judeţean, valoarea clădirii este estimată, în documente, la aproximativ 1 miliard lei vechi, în timp ce terenul valora vrei 130 milioane lei vechi. Acum…
Citiţi şi:
- Vila 1 din Sângeorz Băi va deveni Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă
- Vila 1 din Sângeorz-Băi va trece în domeniul public al oraşului staţiune
- Vila 1 din Sângeorz-Băi va deveni Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă contemporană şi meşteşugari
- Vila de lux a animalelor şi cele 3 minuni la Parva
- Au mai rămas de retrocedat 31 de imobile preluate abuziv
Comentarii
Am şi eu o propunere: oare nu ar fi bine să se facă un "Muzeu al spiritualităţii sângeorzene"? I-am putea include aici pe vicarul Macedon Pop, A.P. Alexi, familia Lica, fam. Haliţă (Solomon şi Alexandru), Laurenţiu Oanea, precum şi pe cei din zilele noastre. Am putea face din Sângeorz un centru de pelerinaj spiritual, gândindu-mă la Muzeul de artă comparată, M-rea Cormaia, Biserica greco-catolică, Staţiunea, etc.
Au fost doar nişte idei
Cine este mostenitorul? Sa se spuna aici direct, far sa se ascunda nimic.Omul asta avea 2 fii in Franta.Apoi erau unii smecheri de la Sangeorz rude de laa Adam si Eva.Vrem numele mostenitorului si gradului de rudenie
Adaugă comentariu nou