Vila 1 din Sângeorz-Băi va trece în domeniul public al oraşului staţiune

Vila nr. 1 din Sângeorz Băi va trece din domeniul public al judeţului Bistriţa-Năsăud în domeniul public al oraşului Sângeorz Băi, potrivit proiectului de hotărâre ce va fi dezbătut miercuri, în ultima şedinţă ordinară a acestui an. Demersul vizează redarea funcţionalităţii acestui imobil şi transformarea în Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă contemporană, artă tradiţională şi meşteşuguri. Odată cu transmiterea imobilului se vor preda şi documentaţiile aferente proiectului de reabilitare. 

         Imobilul Vila 1 este clasat ca monument istoric de grupa B, noul proprietar având obligaţia protejării acestui în condiţiile legii.

         În octombrie 2016, Consiliul Local Sângeorz Băi a solicitat Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud trecerea acestui imobil în domeniul public al oraşului. Între timp, a fost solicitat acordul Ministerului Culturii pentru schimbarea titularului dreptului de proprietate asupra acestui imobil – monument istoric, care şi-a dat acceptul.

     Clădirea a fost construită în perioada interbelică, de-a lungul timpului fiind administrată de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, Serviciul Român de Informaţii şi Statul Român, ulterior fiind dată Consiliului Judeţean. În prezent, aceasta are o valoare de peste 200.000 lei. Imobilul, în regim de înălţime P + E + M, cuprinde 13 camere, cinci băi, living, hol, suprafaţa construită la sol fiind de 300 m. Terenul aferent construcţiei este de 600 mp. Salvarea acestei clădiri reprezentative pentru stilul arhitectural românesc de la începutul secolului al XX-lea ar putea aduce mari beneficii prin derularea unor proiecte care au ca scop dezvoltarea turismului cultural în zonă, fiind o locaţie care se pretează la organizarea de evenimente culturale, educative, sociale, rezidenţe pentru artişti, pentru tineri care cultivă excelenţa.

 

Comentarii

20/12/16 19:00

Aceasta este vila care a fost proprietatea secretarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Dr. Laurențiu Oanea, fiu al Sângeorzului. Trebuie transformată în "Muzeul personalităților sângeorzene", astfel stațiunea va fi cunoscută nu numai ca stațiune balneară, dar și ca stațiune de culturală, istorică şi păstrătoare de tradiții, ținând cont că mai este în localitate Muzeul de Artă Comparată. Trebuie mai avut grijă şi de repunerrea în circuit a vechiului hotel "Hebe" (cantina veche) fost cândva al primăriei, unde erau organizate adevărate stagiuni de spectacole de teatru, de operă, etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5