Virginia Linul-ambasadoarea tradiţiilor bistriţene

Judeţul Bistriţa-Năsăud, plaiul nemurit de Liviu Rebreanu şi George Coşbuc în operă zidită din litere, doinit de privighetoarea Valeria Peter Predescu, are un potenţial al trediţiilor de invidiat de cei trăitori în alte zone ale ţării. La noi lada de zestre a strămoşilor noştri nu a fost vândută, nici uitată, că păstrată la loc de cinste în casa dinainte. Virginia Linul luptă cu sistemul şi ne dovedeşte că se poate trăi frumos dacă pui meşteşugurile populare la inimă. În casa-muzeu din cantrul Salvei, du7pă ce treci pe sub poarta gigantă din lemn, ajungi într-un colţ de rai, al poveştilor străbune.

Meşter popular cu studii superioare în domeniul comunicării, Gina ştie să promoveze frumuseţile Salvei, casa ei fiind tot timpul anului vizitată de cei dornici să admire lucrurile de artă populară realizate de ea. Şi nu sunt puţini străinii care îi trec pragul, mergând apoi în ţara lor încărcaţi de suveniruri româneşti. Virginia ştie să-şi omenească oaspeţii, aşa cum şade bine omului gospodar. Hainele realizate de Gina vorbesc de la sine, ca într-o poveste a florilor câmpului de pe cămăşile şi zadiile îmbrăcate cu mândrie de fetele şi femeile de pe Vaile Sălăuţei şi Someşului. Să nu uităm de penele de păun de pe clopurile care stau cu fală pe capul feciorului gazdă, nemaivăzute şi nemaîntâlnite în niciuna din cele patru zări din lume! Fiecare lucru este făcut cu migală de mână, aşa cum se transmite din generaţie in generaţie la Salva. Autentic şi fain astea îs cuvintele care se potrivesc pentru costumele, colierele, curele purtate drept accesorii şi podoabe, pentru a întregi splendoarea costumului popular, sunt aduse în actualitate de către Virginia Linul, astfel încât tinerii să se bucure pe deplin de creativitatea înaintaşilor. Dragostea pentru arta populară a moştenit-o de la mama ei, iar acum Virginia face cu mâna ei cingeauă, feţe de masă în chilim ori cu crucite, feţe de pernă cusute cu pene, paretare, toate în cel mai autentic stil românesc. Din casa tradiţiilor poţi achiziţiona clopuri cu păun miniaturale, păpuşi îmbrăcate în port popular, ouă ornate cu mărgele, trăistuţe. Virginia Linul a spus mândra poveste a românilor la Washigton-SUA, Elveţia, Londra, Germania, Moscova, Ungaria-Budapesta, Turcia-Istambul, Arabia Saudită-Dubai, Italia-Sardinia, Spania-Madrid –Barcelona, Italia, Ungaria, Franţa, Olanda etc.

Costumele ei pot fi admirate la cele mai mari ansambluri din ţară. Pentru promovarea autenticului Virginia are si un site www.costumepopulare.ro, unde se poate comanda modelul dorit on-line. Mai mult a reralizat şi un catalog cu frumoasele exponate din casa muzeu. Şi pentru că este artist complex Virginia Linul a imprimat şi un compact-disc cu 10 piese proprii, în care adună stările sufleteşti ale sălăuanilor, în mod deosebit vibrând bucuria, satira. Titluri precum „S-o_mbatat zadia me”, „Ceteraş cetera ta”, „Veselia-mi place mie”, „Dragile mele neveste”, au fost deja prezentate la posturile naţionale de folclor. Împreună cu mama şi fiica, Virginia Linul creează podoabe pe care le oferă apoi iubitorilor de artă, celor care doresc să-şi păstreze rădăcinile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5