Voioșie și interdisciplinaritate pentru elevii din Cristeștii Ciceului în excursia organizată în ,,Săptămână Verde’’

Excursia școlară- mijloc eficient de dezvoltare personală, reprezintă o formă de turism ce are drept scop relaxarea, fiind un motiv de mare bucurie pentru copii. De aceea, în săptămâna dedicată acestor activități, ne-am propus să vizităm câteva obiective turistice din județul nostru (chiar dacă suntem în clasele mici).
Am vrut ca voioșia și bucuria să însoțească toate amintirile noastre, chiar dacă ploaia de la pornire ar fi vrut să le oprească. Dar nu a fost așa!
Dascăl și părinți am căutat informațiile ce ar putea rămâne în mintea și sufletul celor mici și plini de energie, dorind să punem accent cunoaștere, pe interdisciplinaritate, pe reguli și pe explorare, dar și pe antrenarea colectivă a tuturor participanților la excursie (desigur, ne-au însoțit și unii părinți).
Cu un microbuz de 20 de locuri am plecat înspre primul obiectiv propus, Muzeul Memorial George Coșbuc, acolo unde inimosul ghid ne aștepta la prima ora a zilei de luni.
Încântarea copiilor atenți la toate explicațiile oferite, mirarea zgomotoasă, dar plăcută a copiilor care descopereau atâtea noutăți despre poetul ce a scris pentru ei ,,Povestea gâștelor’’și ,,Iarna pe uliță’’ i-a ținut într-o liniște ce demonstra interesul, până la finalul prezentării casei poetului. Au văzut obiectele ce i-au aparținut cândva, cărțile, publicațiile, etajera cu cărți, penarul, etc.
Sigur, vizita la muzeu îi va motiva să învețe mai multe poezii scrise de George Coșbuc!
Am plecat apoi înspre Casa Costumului Popular a Virginiei Linul de la Salva.
Mulți au auzit despre costumele populare create de Virginia, unii le îmbracă, de aceea, nu se putea să nu intrăm în magazin, măcar pentru o fotografie!
Atâta culoare și bun gust ascuns în spatele mâinilor îndemânatice care au cusut broderia de pe costume!
Copiii le vor desena acum iar mai târziu, le vor crea, poate! Cine știe! Virginia a ridicat la nivel de artă meșteșugul popular din ținutul năsăudean iar pentru ei va rămâne model.
Nu puteam să traversăm zona, fără să profităm de faptul ca în drumul nostru întâlneam o fabrică de confecții textile în zona industrială a Năsăudului, cea care exportă marfă în Germania, Elveția, dar și alte țări ale lumii, dovadă a calității produselor obținute.
Deși era luni dimineața, cu ora schimbată (inconfortabil), ne-am bucurat de amabilitatea doamnei director executiv care ne-a primit cu zâmbetul pe buze și ne-a condus prin fabrică, oferindu-ne informații care ne-au făcut să înțelegem ce înseamnă angajați, utilaje, muncă, producție, seriozitate, calitate, într-o perioadă de mare concurență pe piața de desfacere.
Cum ploaia a încetat, curajul și entuziasmul de a ajunge la punctul final al excursiei noastre, Alpina Blazna- au crescut tot mai mult.
Cei mai mulți din cei prezenți parcurgeau pentru prima dată acest traseu, urcând până la cota 1100. Un peisaj de munte cu curbe spectaculoase, cu verdele sănătos și aerul curat al acelui colț de rai, (din Munții Rodnei) acolo unde am descoperit liniștea și frumusețea naturii.
Cum foamea ne dădea târcoale, am împăcat-o cu o gustoasă pizza, preparată pe loc de către tânărul bucătar sosit pentru a ne întâmpina cu răbdare și amabilitate.
Am plecat spre casă mai bogați, amintindu-ne de tot ceea ce am vizitat, convinși fiind că ceea ce vom învăța la școală ne va ajuta să înțelegem informațiile ce le-am primit cu toții, într-o excursie școlară dintr-o zi de luni din săptămâna Școala Verde!
Mulțumim firmei de transport Miluțu Tour și tuturor părinților care ne-au sprijinit sau însoțit!

Nadia Urian Linul- prof. înv. primar Școala Gimnazială Uriu/ Structura Cristeștii-Ciceului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5