Votăm sau ne cântărim?
O analiză atentă a campaniei electorale pentru Primăria Bistrița relevă faptul că diferențierea candidaților se face în funcție de programe și viziuni. Un sondaj făcut pe stradă arată că alegătorii sunt tot mai puțin impresionați de vorbele atent meșteșugite și mult mai receptivi când vine vorba de discuții serioase, principiale care să le ofere speranța că problemele orașului pot fi rezolvate, respectându-se cu strictețe anumite termene.
Promisiunile de genul “vom face și vom drege“ sunt desuete iar candidații au ajuns să fie împărțiți în oameni de cuvânt și neserioși. Din punct de vedere politic, pentru alegători nu mai contează partidul, ci omul. Analizând spectrul candidaților pentru Primăria Bistrița este foarte interesant de analizat un om și un politician. Vom vorbi despre Mircea Archiudean și Stelian Dolha și diferențele dintre un candidat-om și un candidat-politician.
Stelian Dolha a fost inventat pe scena politică de Ioan Țintean în cadrul USL de acum patru ani. Axându-se mai mult pe latura agricolă, Stelian Dolha a promis multe, de fapt a promis mai tot ce-l durea pe țăranul din Bistrița-Năsăud.
A promis centre de colectare a laptelui și stabilirea unor standarde clare pentru prețul laptelui, dar ceea ce a fost de-a dreptul impresionant l-a reprezentat promisiunea cu depozitele frigorifice de legume și fructe care să fie amplasate în toate colțurile județului. A fost ales deputat și nu a realizat niciun deposit, deși a fost în comisia de agricultură a Camerei Deputaților iar inițiativele sale legislative puteau beneficia de o clară susținere parlamentară. Deci, la capitolul viziune în folosul cetățenesc Stelian Dolha are pe conștiință o minciună. Dacă l-ar întreba cineva de ce a promis, va răspunde probabil că nu a știut de existent furcilor caudine ale sistemului, că n-a vrut să mintă ci chiar a crezut ce spune.
De cealată parte, Mircea Archiudean a făcut promisiuni unor cetățeni, nu din calitatea de politician, ci din calitatea de manager la propria-I firmă. Ce a promis, a înfăptuit. Desigur calitatea de manager și de politician are discrepanțele ei majore, dar transformarea din politician în politruc se face pe bază de promisiuni neonorate și de comportament cameleonic vizavi de ceilalți oameni.
Nu putem uita că acum doi-trei ani, Stelian Dolha îl înfiera revolutionar pe Ioan Oltean, pentru ca odată cu înființarea marelei PNL să spună că același Ioan Oltean este cel mai mare politician al județului. Traseele politice ale lui Mircea Archiudean și Stelian Dolha nu au nimic în comun, deși s-au intersectat la un moment dat, însă ideea că politica te face om și nu că omul face politica are darul să îl plaseze pe Stelian Dolha într-un con de umbră.
Un alt aspect important al candidaturilor celor doi este legat de viziunea asupra orașului. În vreme ce Mircea Archiudean are o viziune cu mari implicări în realitate, cu date tehnice și cifre, o viziune construită în timp, Stelian Dolha are o păcăleală făcută pe genunchi, în grabă, la sugestiile apropiaților din partid și nicidecum pe teren, lângă oamenii obișnuiți.
De altfel, se poate spune că Stelian Dolha acum în campanie a descoperit pe de-a-ntregul orașul Bistrița, existând cartiere unde nu călcase vreodată. Ceea ce pare curios este faptul că Dolha se minunează de câte probleme au cetățenii, de parcă în Parlamentul României nu s-ar fi știut cu ce probleme se confruntă societatea românească. Și aspectul conform căruia apropiații din partid îi dau sugestii ce și cum să spună în cutare sau cutare problemă, are darul să confirme că Stelian Dolha este influențabil și schimbător. Archiudean a apelat la consultul unor specialist și a venit în campanie cu date clare și realizabile, iar în contextul cunoașterii manageriale a avut curajul să se înființeze în fața oamenilor cu un program concret. Iar între concret și visuri, mai ales în administrație, când este vorba de banul public, banii oamenilor, nu ai de ales.
Mircea Archiudean și Stelian Dolha sunt diferiți ca structură atât politică, dar și mentală. În vreme ce Archiudean nu se aruncă cu picioarele înainte, Stelian Dolha s-a aruncat în lupta electorală de nevoie. În vreme ce Archiudean are un confort material prin prisma afacerii sale, iar faptul că vrea să fie primar este o opțiune născută din dorința ca oamenii, copiii săi și ai altora să rămână în oraș în care s-au născut și să beneficieze de tot confortul atât cultural-educațional, dar și tehnologic, pentru Stelian Dolha candidature pare ultima șansă în domeniul politicii.
Faptul că PNL nu a avut și nu a pregătit un candidat pentru Primăria Bistrița I se datorează. Iar dacă a dat flit cu conducerea unui partid, un partid compus din oameni, de ce n-ar da greș cu un oraș? A învățat managementul conducerii într-o lună? A avut revelația că Bistrița se poate schimba bătând din palme? Archiudean nu a dat greș în plan managerial. Nu a intoxicat societatea cu promisiuni neonorate și știe că valoarea banilor vine din valoarea oamenilor.
Dacă ar fi să tragem o concluzie politică, parcă pragmatismul lui Archiudean este mai liberal decât tot programul lui Dolha întocmit pe genunchi. Iar dacă vorbim de valoarea umană….mai bine nu mai vorbim. Un deputat care minte patru ani, mai poate minți încă patru din orice postură administrativă ar fi. Nu am făcut apologia campaniei pentru Archiudean în dauna lui Stelian Dolha. Dar pe bune, e prea mare diferența, nu vi se pare?
Citiţi şi:
- Ludovic Orban, în campanie electorală internă, la Bistriţa. Robert Sighiartău, Stelian Dolha şi Sorin Hangan, printre susţinători
- Dolha: Onoarea este un cuvânt care a lipsit multă vreme din dicţionarul politic
- Proiectul „Titieni pentru Bistrita” împreună respect și viitor pentru orașul nostru
- Stelian Dolha: Dacă sunt cel mai bine poziţionat în urma sondajelor, voi candida pentru preşedinţia CJ
- Stelian Dolha, candidatul PNL-USR – PLUS, în lupta pentru preşedinţia Consiliului Judeţean! Vezi lista candidaților PNL!
Adaugă comentariu nou