Zece elevi şi un profesor de la Liceul Tehnologic Telciu, în stadiu de practică în Turcia, printr-un proiect Erasmus+

Liceul Tehnologic Telciu derulează proiectul Erasmus+ „Comenzile de bază în realizarea pieselor mecanice prin desene 3D folosind programul CAD –CAM”, cu numărul 2021-1-RO01-KA122-VET-000016413, Short-term projects for mobility of learners and staff in vocational education and training. Proiectul a fost aprobat în anul 2021 şi se desfăşoară  pe o perioadă de 12 luni, între 10.11.2021 și 09.11.2022. Principala activitate educativă a proiectului este un stagiu de pregătire practică a două grupe de câte zece elevi de la specializarea „Tehnician mecanic de reparații și întreținere”, timp de trei săptămâni, în două unități din Turcia și Serbia.

 Finanțarea proiectului este asigurată prin programul Erasmus+, promovat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

O echipă de la Liceul Tehnologic Telciu, formată din zece elevi de nivel liceal și un profesor însoțitor, au avut parte, în perioada 8 – 28 mai, de o experiență inedită, în Mersin, Turcia, în cadrul primei mobilități a proiectului Erasmus+ „Comenzile de bază în realizarea pieselor mecanice prin desene 3D folosind programul CAD – CAM”. Prima mobilitate s-a desfășurat pe parcursul a 3 săptămâni, în orașul Mersin din Turcia, unde elevii Liceului Tehnologic Telciu au desfășurat practica într-o unitate modernă KARMAN MAKİNA YEDEK PARÇA  KALIP İNŞ. BİLG.TİC. ve SAN.LTD.ŞTİ., avându-l ca tutore de practică pe managerul general Ayhan KARAER.

Zilnic, elevii au practicat utilizarea aplicațiilor CAD pentru realizarea schiței pieselor mecanice, care este una dintre competențele de bază în secolul XXI în domeniul mecanicii fine, deoarece aceste aplicații oferă precizie maximă în realizarea pieselor și elimină defectele care pot să apară prin prelucrarea manuală. Avem nevoie ca elevii noștri să stăpânească programul pentru a se adapta cerințelor europene, pentru a avea aceleași competențe în domeniul digital.

Proiectul a fost creat în scopul dezvoltării profesionale a elevilor de la profilul tehnic, specializarea -tehnician mecanic de întreținere si reparații. Am aplicat pentru acest proiect din nevoia de internaționalizare a școlii noastre, având în vedere că este o școală rurală într-o  zonă defavorizată din punct de vedere economic și social. De asemenea, am avut în vedere nevoia de aliniere a învățământului liceal din domeniul mecanică la cerințele europene, în primul rând în privința realizării pieselor mecanice folosind aplicații de ultim[ generație pe calculator.

Totodată, am aplicat pentru acest proiect pentru a motiva elevii noștri, pentru a-i încuraja să-și termine studiile în această specializare, și pentru a le oferi posibilitatea să conștientizeze oportunitățile aceste meserii chiar și în alte țări. Vrem ca prin dezvoltarea abilităților profesionale rezultate din participarea elevilor în acest proiect  să mărim șansele lor de angajare atât în țară cât și în străinătate.

În urma participării la acest proiect, prin efectuarea acestui stagiu de pregătire practică,am urmărit ca elevii de la profilul tehnic să dobândească următoarele abilități profesionale:

- Executarea fazei pregătitoare de desen cu programul CAD-CAM.

- Folosirea comenzilor de bază pentru a desena trei dimensiuni în programul CAD-CAM.

- Aranjarea desenelor tridimensionale desenate în programul CAD-CAM.

- Dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză pe plan profesional și personal.

- Dezvoltarea competențelor digitale necesare în câmpul muncii.

- Dezvoltarea competențelor sociale prin munca în echipe multinaționale.

Rezultatele pe care le avem în vedere după participarea la acest proiect sunt următoarele:

1. elevii de la profilul vizat de proiect își vor găsi mai ușor locuri de muncă deoarece vor fi capabili să folosească programe digitale de realizare a pieselor mecanice, programe utilizate în majoritatea fabricilor din Europa.

2. elevii vor dobândi aceleași competențe profesionale ca și elevii din toate țările Europei.

3. deschiderea instituției noastre spre mai multe colaborări cu instituții europene.

4. rolul de model al instituției noastre în regiunea în care se află școala, și prestigiul adus de finalizarea cu succes al unui astfel de proiect.

5. rezultate școlare mai bune ale elevilor, atât pe parcursul anilor de studii cât și la examenul de absolvire.

 

Director, prof. Homei Domnica

Coordonator de proiect,  prof. Bârsan Maria-Lenuța

 

Comentarii

20/06/22 15:49
Ceuca George

-acest proiect a fost accesat în
perioada altui director
-doamna Homei a încercat de mai multe ori dar nu a reușit.
-e bine să ne lăudăm cu ceea ce facem ,nu cu rezultatele altora.
-Felicitari doamnei Mariana Barsan

20/06/22 18:34
Bârsan Maria

Stimate domn Ceuca George, articolul este scris de mine în calitate de coordonator de proiect. Doamna director Homei Domnica este menționată în calitate de reprezentant legal al Liceului Tehnologic Telciu. Acest articol este scris cu scopul mediatizării activităților derulate în cadrul acestui proiect. Vă mulțumesc pentru aprecieri!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5