Zece proiecte cu finanțare europeană derulate de AJOFM BN! Subvenţii de peste 25,5 milioane lei, plătite anul trecut în Bistriţa-Năsăud

La nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, se află în implementare un număr de 10 proiecte finanțate prin POCU, finanțări obținute de către ANOFM şi  derulate la nivelul AJOFM-urilor. „Este vorba despre absorbţia fondurilor nerambursabile, 85% din sume fiind fonduri europene şi doar 15% din bugetul naţional. Sunt baniimportanţi care se întorc în economia judeţului”, a precizat directorul executiv al AJOFM BN, Otilia Râpan.  

Astfel, prin „INTESPO – Înregistrarea tinerilor NEETs în evidențele Serviciului Public de Ocupare”, la nivel național cu o valoare  de 213.636.395,25 lei, sunt identificați și înregistrați un număr de 200.000 tineri NEETs (persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 ani, în situația în care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională). Principalul rezultat al proiectului este constituirea prin înregistrare în bazele de date ale ANOFM a 160.000 tineri NEETs care să constituie grupul țintă pentru celelalte proiecte ce se află în implementare. La nivelul județului Bistrița –Năsăud, au fost identificați la 2606 tineri NEETs, din care au fost înregistrați, la finele anului,  2474 tineri NEETs.

„ACTIMOB 2 RMPD Alternativ, Activare și Mobilitate tineri NEETs își propune asistarea de specialitate, în vederea integrării pe piața muncii, tinerilor până în 25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu sunt cuprinși într-un program de formare. La nivelul județului Bistrița –Năsăud, au fost încheiate convenții, în baza art.80, pentru 146 de absolvenți, plus convenții în baza art.85  pentru 268 de tineri NEETs, fiind acordate şi prime. În Bistriţa-Năsăud au fost făcute plăţi de 4.479.228 lei.

 „ACTIMOB 3 RMPD, Activare și Mobilitate tineri NEETs”,  la nivel național își propune acordarea a 2.563 prime acordate șomerilor NEETs și 8.583 subvenții acordate angajatorilor pentru angajarea tinerilor NEETs. La nivelul județului Bistrița –Năsăud, au fost parafate convenții pentru 143 de absolvenți, plus 65 de de tineri NEETs,la care se adaugă prime pentru tineri eligibili, fiind plătită suma de 905.059 lei.

Prin „PRO ACCES Alternativ RMPD – Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și inactivi” se finanțează măsuri active. Grupul țintă este format din șomeri non-NEETs cărora li se acordă prime și persoane peste 45 de ani, persoane cu dizabilități, părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată și respectiv persoane care mai au 5 ani până la pensie, pentru angajarea cărora, angajatorul va primi o subvenție lunară în valoare de 2.250 lei/ persoană. La nivelul județului Bistrița –Năsăud, sunt convenţii încheiate pentru 28 de absolvenți, pentru 763 de șomeri non-NEETs, fiind acordate prime pentru peste 600 de şomeri. Până la finele anului trecut, au fost făcute plăţi în judeţul nostru de 15.991.806 lei.

Un alt proiect derulat este  „PRO ACCES 2 RMPD – Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și inactivi, care la nivelul județului Bistrița –Năsăud, s-a transpus în convenții încheiate pentru un absolvent şi alţi 226 de șomeri, fiind plătită suma de 1.173.382 lei.  

Prin „UNIT 2 RMPD – Ucenicie şi stagii pentru tinerii NEETs din regiunile mai puţin dezvoltate”,  ANOFM și-a propus să susțină financiar derularea programelor de ucenicie şi/sau stagiu pentru tineri. Susținerea financiară oferită angajatorilor constă în subvenții de 2.250 de lei/lună pentru fiecare ucenic sau stagiar. La nivelul judeţului Bistriţa –Năsăud, sunt încheiate 43 convenţii pentru calificare în meseria de lucrător în comerţ şi 13convenţii calificare în meseria de zidar-pietrar-tencuitor, valoarea sumelor plătite fiind de 1.003.474 lei.

Prin „UNIT 4 RMPD – Ucenicie si stagii pentru somerii non-NEET”, în Bistriţa –Năsăud, s-au încheiat alte 82 convenţii pentru calificare în meseriile de lucrător în comerţ, lucrător în cultura plantelor, şlefuitor metale şi tâmplar manual, sumele decontate fiiind de 641.357 lei.

UNIT 5 RMPD – Ucenicie si stagii pentru somerii non-NEET înseamnă pentru Bistriţa-Năsăud plăţi de 1,350 milioane lei, numai nul trecut, fiind încheieate convenţii pentru calificare în meseriile de

lucrător în comerţ, zidar-pietrar-tencuitor, administrator pensiune turistică, bucătar, cofetar-patiser, dulgher şi mecanic auto.

FACILITAREA INSERŢIEI PE PIAŢA MUNCII A PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI este un proiect derulat de către Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Proiectul îşi propune să crească şansele de angajare pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi prin oferirea unor vouchere în vederea achiziţionării de echipamente asistive.

Nu în ultimul rând, Strategia ANOFM POST 2021 – STRATEG este un proiect derulat de către ANOFM prin care îşi propune să rezolve o serie de probleme existente la nivelul Serviciului Public de Ocupare prin dezvoltarea unei strategii proprii pentru perioada post 2020.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5