Ziua Internaţională a Nonviolenţei, marcată la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare
“Nu vă pot învăța violența, pentru că nu cred în ea” (Petre Ţuţea)
Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluţia 61/271, la 15 iunie 2007, a stabilit ziua de 2 octombrie ca Ziua Internațională a Nonviolenței. Nu vreau să mă opresc asupra a ceea ce înseamnă termenul violență; cred că știm fiecare destul din acest concept. Gândurile mele zboară spre ceea ce am putea face pentru copii si adolescenți, pentru a-i ajuta, pentru a le explica sentimentul acela că tu poți fi următoarea victimă.
Titlul pe care l-am dat acestui mic articol aș vrea să fie prezent în fiecare ființă de pe acest pământ. De la cel mai mic, la cel mai mare...Trăim în prezent, într-o realitate destul de cruntă in ceea ce privește termenul VIOLENȚĂ. De la mic la mare... Las în urmă vremurile generației mele și privesc în viitor. Mă cuprinde un sentiment de teamă, de tristețe, de respingere, întrebându-mă: unde vom ajunge? ce va fi de noi? De la mic la mare... Da, repet aceste cuvinte pentru că, violența este prezentă la tot pasul, indiferent pe ce canal se transmite, indiferent de vârstă.
Fiind Ziua Internațională a Nonviolenței, eu, ca dascăl, mă voi opri la o temă destul de sensibilă pe care o trăim zilnic sau aproape zilnic în mediul școlar: VIOLENȚA ÎN ȘCOALĂ.
Este adevărat că vedem elevi/e de ciclul primar certându-se, plângând; elevi/e de ciclul gimnazial și liceal adresându-și injurii și priviri amenințătoare, ajungând să își folosească forța fizică în clase, pe holurile și în curtea școlii, etc., etc. Toate aceste comportamente sunt vizibile de la mic, la mare... Iar noi, dascălii, ce putem face în acest context? Întotdeauna am spus că școala ÎNVAȚĂ, NU EDUCĂ.
Baza acestor acte de violență fizică, verbală, socială are o rădăcină puternică la care putem ajunge greu dar nu imposibil și vom face mereu eforturi pentru a aplana acest comportament. Fiecare dascăl are o ”armă” ascunsă pe care sunt convinsă că o folosește de câte ori simte, de câte ori îl încearcă acel sentiment care îi șoptește: eu pot ajuta acest copil....
Mereu le spun copiilor mei, elevilor mei să fie OAMENI și să fie FERICIȚI! Iar școala la care sunt creează un mediu propice dezvoltării unui tip de comportament pozitiv și sănătos.
Prin meseria mea, cea de profesor de Educație Fizică si Sport, le inculc elevilor mei ideea de mișcare, ideea de a practica un sport, oricare ar fi el ,ideea că sportul înseamnă nu doar medalii și succese, ci clădește comportamente pozitive, clădește OAMENI.Sportul meu de suflet a fost și va rămâne handbalul, un sport care se joacă din ce în ce mai dur, dar niciodată nu am auzit că ar stârni violență.În schimb,un sport cum ar fi boxul,duce mai degrabă la ideea de VIOLENȚĂ, de pumni,fapt pentru care mulți părinți nu vor ca și copiii lor să ajungă ”bătuți”. O concepție total greșită!NICIUN sport nu înseamnă VIOLENȚĂ. Contrar acestor afirmații( am dat ca exemplu boxul,dar la fel de bine pot enumera si judo, taekwondo, etc.), sportul te învață să îți formezi un caracter, să ai o disciplină, să înveți să înveți, pentru că mișcarea este benefică asupra psihicului.
La Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Bistrița am desfășurat alături de colegii mei activități dedicate acestei zile. Cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean am organizat sesiuni în care elevii au fost ajutați să înțeleagă mesajele referitoare la actele de violență în școală și în afara ei; prin jocul de rol au reușit să fie empatici; prin numeroasele desene minunate și-au exprimat sentimentele; prin video-uri create de elevii si profesorii lor si diseminate pe pagina de Facebook a Şcolii Gimnaziale "Ştefan cel Mare" Bistriţa au transmis într-un mod realist fenomenul non-violenței.
Activitățile s-au desfășurat în condiții de maximă siguranță pentru elevi și cadre didactice, ținând cont de deciziile oficiale ale guvernului și ale autorităților locale din județ în ceea ce privește actuala situație epidemiologică.
Nu ne vom opri aici! Toți vrem să minimizăm actele de violență și sunt convinsă că împreună cu părinții vom reuși! De la mic la mare!
”Nonviolența este cea mai mare forță aflată la dispoziția omenirii, mai puternică decât orice armă de distrugere” (Mahatma Gandhi).
Prof. Szakacs Griga Teodora , Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Bistrița
Citiţi şi:
- Curajul nonviolentei
- „30 Ianuarie, Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli”, cu și despre avramiști
- Un proiect sprijinit de Consiliului Judeţean: „AVATAR NONVIOLENŢĂ”
- Expoziţie cu mesajul nonviolenţă a elevilor de la Liceul de Arte Corneliu Baba!
- 30 ianuarie- Ziua Internațională a Nonviolenței în școli
Adaugă comentariu nou